PRATÝK BÝLGÝLER

...........................................

 ÝÞÇÝLÝK MALÝYETLERÝ

...........................................

 SGK MEVZUATI

...........................................

 HIZLI ERÝÞÝM

...........................................

 DÝLEKÇEMATÝK

...........................................

 MALÝ REHBERLER

...........................................

 BÜLTENLERÝMÝZ

...........................................

 MAKALELER

...........................................

 YARGI KARARLARI

...........................................

 BAKANLAR KURULU K.

...........................................

 KANUNLAR

...........................................

 TEMEL KANUNLAR

...........................................

 TÜZÜKLER

...........................................

 YÖNETMELÝKLER

...........................................

 TEBLÝÐLER

...........................................

 SÝRKÜLERLER

...........................................

 SGK GENELGELERÝ

...........................................

 BEYANNEME SÜRELERÝ

...........................................

 

 

 

© www.alomaliye.com

 

 

Açýlýþ Sayfam Yap

Ücretsiz Üyelik

    PETROL PÝYASASI LÝSANS YÖNETMELÝÐÝNDE DEÐÝÞÝKLÝK

YAPILMASINA DAÝR YÖNETMELÝK    

 

 

 

  

04 Kasým 2011 Tarihli Resmi Gazete

Sayý: 28105

 

Enerji Piyasasý Düzenleme Kurumundan:

 

PETROL PÝYASASI LÝSANS YÖNETMELÝÐÝNDE DEÐÝÞÝKLÝK

YAPILMASINA DAÝR YÖNETMELÝK

 

MADDE 1 17/6/2004 tarihli ve 25495 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Petrol Piyasasý Lisans Yönetmeliðinin 7 nci maddesinin birinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

 

Lisans almak isteyen kiþiler, Ek-1de yer alan Lisans Baþvuru Dilekçesi ile birlikte, Kurul kararýyla belirlenen Petrol Piyasasýnda Lisans Baþvurusu Açýklamalarý uyarýnca sunulmasý gereken belge ve bilgileri ibraz etmek suretiyle Kuruma baþvurur. Talep edilen lisans kapsamýnda birden çok faaliyet yapýlmak istenmesi halinde, baþvuru dosyasýnda ilgili faaliyete iliþkin eklere de yer verilir.

 

MADDE 2 Ayný Yönetmeliðin 8 inci maddesinin ikinci fýkrasý yürürlükten kaldýrýlmýþ ve ayný maddenin üçüncü fýkrasýna Taþýma, bayilik ve serbest kullanýcý lisans baþvurularý, lisans baþvuru esaslarýna göre eksiksiz olarak yapýldýklarý veya varsa eksikliklerinin giderildiði tarih itibariyle inceleme ve deðerlendirmeye alýnýr. cümlesi eklenmiþtir.

 

MADDE 3 Ayný Yönetmeliðin 13 üncü maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

 

MADDE 13 Lisans bedelleri; lisans alma, lisans tadili, lisans süre uzatýmý ve lisans sureti çýkartma iþlemleri için Kurum hesabýna yatýrýlmasý zorunlu bedellerdir. Bir sonraki yýl için geçerli olacak lisans bedelleri her yýlýn Aralýk ayýnýn sonuna kadar Kurul kararýyla belirlenerek Resmî Gazetede yayýmlanýr. Lisans bedeli deðiþikliklerinde, lisans bedelinin peþin ödenmesi gereken iþlemler için baþvuru tarihinde, diðer iþlemler için ise baþvurunun sonuçlandýrýldýðý tarihte geçerli olan lisans bedeli ödenir.

 

Her türlü lisans tadili ve lisans sureti çýkartma bedeli ile bayilik, taþýma ve serbest kullanýcý lisanslarýna iliþkin lisans alma ve lisans süre uzatým bedelleri peþin ödenir.

 

Lisans alma bedelinin yüzde biri olarak ödenmiþ tutar varsa, lisans baþvurusunun reddi halinde bu tutar Kurum tarafýndan irat kaydedilir ve irat kaydedilen tutarýn iadesi talep edilemez.

 

Bir dilekçeyle ayný lisans için birden fazla tadil talebinde bulunulmasý halinde tek lisans tadili bedeli ödenir. Ýade edilen veya reddedilen baþvurular için ödenmiþ lisans bedelleri, irat kaydedilmiþ kýsýmlarý hariç olmak üzere, talebi halinde baþvuru sahibine iade edilir.

 

MADDE 4 Ayný Yönetmeliðin 15 inci maddesinin birinci ve ikinci fýkralarý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

 

Lisanslar; lisans sahibinin talebi veya Kurumca resen tadil edilebilir. Daðýtýcýsýnýn unvaný tadil edilen bayilerin lisanslarýna kayýtlý daðýtým þirketi bilgisi resen tadil edilir. Maddi hatalardan kaynaklanan tadiller ile Kurum tarafýndan resen yapýlan tadillerden lisans tadil ücreti alýnmaz.

 

Lisans sahibinin talebi ile yapýlan lisans tadili serbest rekabet koþullarýný bozucu hükümler içeremez. Tadil baþvurusuna iliþkin dilekçe ekinde içeriði Kurul kararýyla belirlenen lisans tadili dosyasý yer alýr. Tadil baþvurusunun ilgili mevzuata uygun olup olmadýðý hakkýndaki deðerlendirme, sunulan belgelerin Kurum merkez evrakýna giriþ tarihini izleyen on iþ günü içerisinde tamamlanýr. Tadil baþvurusunun ilgili mevzuata uygun yapýlmadýðýnýn tespiti halinde, belirlenen eksikliklerin on iþ günü içerisinde giderilmesi baþvuru sahibinden yazýlý olarak istenir, bu süre içerisinde eksiklikler giderilmez ise tadil baþvurusu yapýlmamýþ sayýlýr ve tadil baþvuru evraký iade edilir.

 

MADDE 5 Ayný Yönetmeliðin 16 ncý maddesinin ikinci fýkrasýnda yer alan en erken bir yýl, en geç üç ay ibaresi en erken altý ay, en geç iki ay olarak deðiþtirilmiþ, ayný maddeye üçüncü fýkradan sonra gelmek üzere aþaðýdaki fýkra eklenmiþ ve diðer fýkralar buna göre teselsül ettirilmiþtir.

 

Süre uzatým baþvurusunun ilgili mevzuata uygun olup olmadýðý hakkýndaki deðerlendirme, sunulan belgelerin Kurum merkez evrakýna giriþ tarihini izleyen on iþ günü içerisinde tamamlanýr. Süre uzatým baþvurusunun ilgili mevzuata uygun yapýlmadýðýnýn tespiti halinde, belirlenen eksikliklerin on iþ günü içerisinde giderilmesi baþvuru sahibinden yazýlý olarak istenir, bu süre içerisinde eksiklikler giderilmez ise süre uzatým baþvurusu yapýlmamýþ sayýlýr ve süre uzatým baþvuru evraký iade edilir.

 

MADDE 6 Ayný Yönetmeliðin 17 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (d) bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

 

d) Bayilik lisanslarýnda, bayilik sözleþmesinin herhangi bir nedenle sona ermesinden veya lisansa kayýtlý daðýtým þirketine ait daðýtýcý lisansýnýn iptali veya sona ermesinden itibaren üç ay içerisinde daðýtýcý tadili baþvurusu yapýlmamasý veya Kuruma yeni bayilik sözleþmesi ibraz edilmemesi halinde,

 

MADDE 7 Ayný Yönetmeliðin 33 üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn (e) bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

 

e) Kendi ticari unvaný altýnda aldýðý bayilik lisansý ile iþlettiði akaryakýt istasyonlarýna ve lisanslý bayilerine akaryakýt daðýtýmý yapýlmasý,

 

MADDE 8 Ayný Yönetmeliðin 34 üncü maddesinin birinci fýkrasýna aþaðýdaki bentler eklenmiþtir.

 

o) Sona eren bayilik sözleþmelerinin karþýlýklý fesih protokolü veya sözleþmenin karþý tarafýna teblið edilmiþ noter onaylý fesih ihbarnamesi ile birlikte sona erme tarihinden itibaren en geç bir ay içerisinde Kuruma bildirilmesi,

 

“ö) Bayilerinin lisans almasýndan, daðýtýcý tadili yaptýrmasýndan, lisansa tarýmsal amaçlý satýþ tankeri veya sabit köy pompasý iþletmesinden önce, ilgili bayilik lisansýna kayýtlý akaryakýt istasyonuna, tarýmsal amaçlý satýþ tankerlerine ve sabit köy pompalarýna istasyon otomasyon sistemi kurulmasý,

 

MADDE 9 Ayný Yönetmeliðin 37 nci maddesinin birinci fýkrasýna Ayný kiþiye ve/veya ayný adrese farklý kategoriden bayilik lisansý verilemez.cümlesi eklenmiþ ve ayný maddenin dördüncü fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

 

Bayiler, bayisi olduklarý daðýtýcýnýn lisansýnýn iptal edilmesi halinde, sözleþmenin feshini beklemeksizin baþka bir daðýtýcý ile sözleþme imzalayarak lisans tadil baþvurusunda bulunurlar. Bayiler, bayisi olduklarý daðýtýcýnýn faaliyetinin geçici olarak durdurulmasý halinde ise, daðýtýcýnýn yeniden faaliyete geçmesini beklemeksizin, faaliyetinin geçici olarak durdurulduðu süre ile sýnýrlý olmak ve lisanslarýný tadil ettirmek kaydýyla baþka bir daðýtýcýdan akaryakýt temin edebilir.

 

MADDE 10 Ayný Yönetmeliðin 38 inci maddesinin birinci fýkrasýna aþaðýdaki bent eklenmiþtir.

 

h) Tarýmsal amaçlý satýþ tankeri ve sabit köy pompasý ile yapýlan satýþ iþlemleri hariç olmak üzere, akaryakýt istasyonu dýþýnda yapýlan her türlü akaryakýt satýþýný, satýþa iliþkin belgenin tanzim tarihinden itibaren en geç onbeþ gün içerisinde belgesi ile birlikte daðýtýcýsýna bildirmekle,

 

MADDE 11 Ayný Yönetmeliðin 44 üncü maddesine aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.

 

Motorlu kara taþýtlarýna akaryakýt türlerinden; yakýt nafta, gazyaðý, jet yakýtý, fuel oil türleri ve yakýtbiodizel ikmal edilemez.

 

MADDE 12 Ayný Yönetmeliðin 54 üncü maddesine aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.

 

Kaçak petrole iliþkin mahkûmiyet hükmünün veya müsadere kararýnýn kesinleþmesi nedeniyle lisansý iptal edilen kiþilerin isimleri veya ticari unvanlarý Kurumun internet sayfasýnda iptal gerekçesiyle birlikte duyurulmak suretiyle kamuoyuna ilan edilir.

 

MADDE 13 Ayný Yönetmeliðe aþaðýdaki madde eklenmiþtir.

 

GEÇÝCÝ MADDE 11 Bu maddenin yürürlüðe girdiði tarihten önce daðýtýcýsýnýn lisansý sona ermiþ veya iptal edilmiþ bayilik lisansý sahipleri, bu maddenin yürürlüðe girdiði tarihten itibaren bir ay içerisinde daðýtýcý tadil baþvurusu yapmakla yükümlüdürler. Bu yükümlülüðü yerine getirmeyenlerin ilgili bayilik lisansý sona erdirilir.

 

MADDE 14 Ayný Yönetmeliðin ekinde yer alan Ek-2 sayýlý Taahhütname formu yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

 

MADDE 15 Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

 

MADDE 16 Bu Yönetmelik hükümlerini Enerji Piyasasý Düzenleme Kurulu Baþkaný yürütür.

 

Alomaliye.com

Programlarý

  SMMM Seti

  Personel Programý

  PDKS Programý

  Genel Muhasebe

  Ýþletme Programý

  Sabit Kýymet

  Cari+Kasa Programý

 

© Alomaliye.com 2000-...   Tüm Haklarý Saklýdýr.