2006 YILINDAN BAŞLAMAK ÜZERE MENKUL SERMAYE İRATLARININ VERGİLENDİRİLMESİNDE STOPAJ UYGULAMASI MALİYE'NİN GÜNDEMİNDE     

Sitemizi Tavsiye Etmek İster misiniz?

 

 

13 Aralık 2004

 

Ali Türker PİRTİNİ

Denetçi / S.M.M.M                     

alipirtini@hotmail.com   

 

2006 Yılından Başlamak Üzere Menkul Sermaye İratlarının Vergilendirilmesinde Stopaj Uygulaması Maliye’nin  Gündeminde

           

Menkul Sermaye İratlarının vergilendirilmesi kamuoyunun büyük bir kesimini yakından ilgilendiriyor.  Her yönüyle tasarruf sahipleri açısından getirisi yüksek olan  devlet iç borçlanma senetlerinin vergilendirilmesindeki mevcut sistem beyan esasına dayalı.


6 Aralık ‘ ta
  Sayın Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ‘ ın  ve Sayın Devlet Bakanı Ali Babacan’ ın yaptığı ortak açıklama da 2006 Yılından itibaren  Menkul sermaye iratlarının vergilendirilmesinde stopaj yoluyla vergilendirme döneminin başlayacağı belirtildi. Bu uygulama 01.01.2006 Yılından İtibaren İhraç edilecek  menkul sermaye iratlarına ( Hazine Bonosu Ve Devlet Tahvili ) uygulanacak.(1)

 

Konunun detaylarına yönelik herhangi bir açıklama şu anada yok . Önümüzdeki günlerde her hangi bir değişiklik olmaz ise  2005 Yılında ‘da eski mevcut beyan sistemiyle menkul sermaye iratlarının vergilendirilmesine devam edilecek. Şurada bir hususu vurgulamakta yarar görüyoruz  Kamunun finansmanı açısından iç borçlanma senetlerinin önemi çok büyük. 2006 yılında yürürlüğe girmesi beklenen uygulamada  eğer yüksek oranlı bir stopaj olur ise bu senetlere olan  talebin ‘de azalmasına neden olabilir. Uygulamanın belirli bir tutara kadar vergisiz olması , belirli bir tutarı aştıktan sonra vergiye tabi olması hali hazırda yatırımlarına bu yönde devam eden  küçük tasarruf sahiplerinin de yatırımlarına  bu kapsamda devam etmelerine  olanak sağlayacağı kanaatindeyiz.

 

Hali Hazırdaki Menkul Sermaye İratlarının vergilendirmesi hem beyannameyi düzenleyenler hem de mevcut beyanlar üzerinden işlem yapan vergi idaresi  açısından zorluklar taşıyor . Hesaplama aşamasında  maddi hata yapılması yada  vergi beyanının GVK ‘nın  ilgi  maddelerinin ve tebliğlerinin yanlış yorumlanmasından kaynaklanarak hatalı verilmesi ve bunların sonradan ortaya çıkması  bu verginin mükellefi olanların ileride gecikme zammına ve vergi ziya cezası ile karşılaşmalarına neden olmakta. Eğer mevcut hatalı beyan fark edilmez ise hazine kayba uğramakta . Özellikle 1999 ve 2000 Yılında ihraç edilen hazine bonosu ve devlet tahvillerinin vergilendirilmesinde bu husus çok sık gündeme geldi .

 

Kısa bir hatırlatma yapalım 2004 yılı Menkul Sermaye İratlarının vergilendirilmesine yönelik olarak kullanılan  indirim ve istisnalar belirginleşti . Şükrü Kızılot Hoca  10.11.2004 tarihli hürriyet gazetesindeki köşesinde aşağıdaki  açıklamada bulundu

 

Enflasyon indirimi oranı, 2004 yılı yeniden değerleme oranı olan yüzde 11,2’nin, aynı dönemde HB ve DT ihalelerinde oluşan bileşik ortalama faiz oranına bölünmesi sonucu bulunuyor. Bileşik ortalama faiz oranı; Hazine tarafından Maliye’ye ağırlıklı ortalamaya göre yüzde 25,59 aritmetik ortalamaya göre yüzde 25,83 olarak bildirildi. Maliye, ağırlıklı ortalamayı, 25,6 olarak esas alıyor. Buna göre, iki oranın birbirine bölünmesi sonucu, enflasyon indirimi (11,2 / 25,6=) yüzde 43,8 olarak bulunuyor (GVK Md. 76/2). Maliye Bakanlığı’nın, bu oranı Aralık ayında, bir genel tebliğ ile açıklaması bekleniyor ” (2)

 

26.7.2001-31.12.2004 tarihleri arasında ihraç edilen Devlet tahvilleri ve Hazine bonolarının faiz gelirleri ve elden çıkarılmasından sağlanan diğer kazançlar toplamına uygulanan (3) (G.V.K geçici 59)  121.794.000.000 TL ‘ lik istisna 2003 yılı için açıklanan (28,5)  yeniden değerleme oranı kadar arttırıldığında yeni istisna 156.505.290.000.TL olmakta bu da Yeni TL olarak değerlendirildiğinde 156.505 lira  , 29 kuruş ( yüz elli altı bin beş yüz beş lira yirmi dokuz kuruş ) olmakta

 

Dipnotlar

 

(1)   “ Bonoya Stopaj 2006  yılında ” 07 Aralık 2004 tarihli Referans Gazetesi S:4

(2)    “ Hazine Bonosunda 303 milyara kadar vergi yok ” Şükrü Kızılot  Hürriyet  10.11.2004  S,13.

(3)   193 Sayılı  Gelir Vergisi Kanunu - Geçici 59.Madde.