30.06.2003 İTİBARİYLE DIŞ BORÇ STOKU   

 

T.C.

BAŞBAKANLIK

HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI

30 EYLÜL 2003

BASIN DUYURUSU

30.06.2003 İTİBARİYLE DIŞ BORÇ STOKU

1996 – 2003 yılı ikinci üç aylık dönemine ait resmi dış borç istatistikleri geçici verileri kamuoyunun bilgisine sunulmaktadır.

Toplam Dış Borç Stokundaki Gelişmeler:

Toplam dış borç stoku, 2003 yılı ilk üç aylık dönemine göre 4,9 milyar ABD doları tutarında artış göstererek 137,9 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir. 2003 yılı ikinci üç aylık dönemi içinde Kısa Vadeli Dış Borçlar 54 milyon ABD doları tutarında; Orta – Uzun Vadeli Dış Borçlar ise 4,9 milyar ABD doları tutarında artmıştır. 2003 ikinci üç aylık dönemi itibariyle toplam dış borç stokunun içerisinde Kısa Vadeli Dış Borçların payı yüzde 12; Orta-Uzun Vadeli Dış Borçların payı ise yüzde 88 olmuştur.

1. Kredi Mektuplu Döviz Tevdiat Hesabı: Orta ve uzun vadeli dış borç olarak değerlendirilen ve büyük ölçüde Euro’dan oluşan kredi mektuplu döviz tevdiat hesapları 2003 yılı ikinci üç aylık dönemi içinde 2003 yılı ilk üç aylık dönemine göre 885 milyon ABD doları tutarında bir artış göstererek 14,9 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir. Bu artış büyük ölçüde Euro’nun dolar karşısında değer kazanmasından dolayı oluşan kur etkisinden kaynaklanmaktadır.

2. Özel Sektör Dış Borç Stoku: Özel sektör dış borç stoku 2003 yılı ilk üç aylık dönemine göre 1,1 milyar ABD doları tutarında artış göstererek 31,3 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir. 2003 yılı ikinci üç aylık dönemi içinde özel sektör borçlarından Finansal Kesim (Özel Bankalar ve Özel Bankacılık Dışı Mali Kuruluşlar) dış borçları 74 milyon ABD doları tutarında; Finansal Olmayan Kesim dış borçları ise 1 milyar ABD doları tutarında artmıştır.

3. Kısa Vadeli Dış Borçlar: T.C. Merkez Bankası tarafından izlenen kısa vadeli dış borçlar, 2003 yılı ikinci üç aylık döneminde 54 milyon ABD doları tutarında artış göstererek dönem sonu itibariyle 16,8 milyar ABD dolarına ulaşmıştır.

4. Konsolide Bütçe Borçları: Hazine’nin, uluslararası sermaye piyasalarında tahvil ihracı yoluyla doğrudan gerçekleştirdiği borçlanmalar ile proje finansmanı amacıyla genel ve katma bütçeli kuruluşlara ve diğer kamu kuruluşlarına kullandırdığı kredilerden oluşan konsolide bütçe dış borç stoku 2003 ikinci üç aylık dönem itibariyle 60,1 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir.

5. Tahvil Stoku: Konsolide Bütçe’nin finansmanı amacıyla uluslararası finansal piyasalarda gerçekleştirilen tahvil ihraçlarının stoku, 2003 yılı ilk üç aylık dönemine göre 2 milyar ABD doları artış göstererek 26,4 milyar ABD dolarına ulaşmıştır.

6. Diğer Kamu Kuruluşlarının Borçları: Konsolide Bütçe dışında kalan yerel yönetimler, fonlar, üniversiteler, kamu bankaları ve KİT'lerden oluşan kamu kuruluşlarının toplam dış borçları, 2003 yılı ikinci üç aylık dönemi içinde 92 milyon ABD doları tutarında azalış göstererek 6,8 milyar ABD dolarına düşmüştür.

7. T.C.Merkez Bankası Borçları: 2003 yılı ilk üç aylık dönemi sonunda 22 milyar ABD doları olan orta-uzun vadeli TCMB borçları, 2003 yılı ikinci üç aylık dönem sonunda 22,9 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir. TCMB’nin Uluslararası Para Fonu’na olan yükümlülüklerinde 73 milyon dolar tutarında, Kredi Mektuplu Döviz Tevdiat Hesapları’nda ise 885 milyon dolar tutarında artış gerçekleşmiş ve bu gelişmeler TCMB borçlarında 958 milyon dolar tutarında artışa yol açmıştır.

8. Kur etkisi: 2003 yılı ilk altı aylık döneminde dış borç stoku, 2002 yıl sonuna göre, döviz kuru değişikliklerinden dolayı 2,9 milyar ABD doları tutarında artış göstermiştir. Bu gelişmede en büyük etken, söz konusu dönem içinde Euro’nun dolar karşısında değer kazanması olmuştur.

Bilindiği gibi dış borç istatistiklerinde uluslararası standart, büyüklüklerin Amerikan doları cinsinden ifade edilmesidir. Bu durum, yayınlanan istatistiklerdeki dış borç büyüklüklerinin çapraz kurlarda gerçekleşen hareketlerden etkilenmesine yol açmaktadır.

Kamuoyuna duyurulur.