SERMAYE PİYASALARI ARAÇLARININ KAYDİLEŞMESİNDE FİNALE GELİNDİ      

 

 

Sitemizi Tavsiye Etmek İster misiniz?

 

 

07.10.2004

 

SPK'dan

 

Sermaye Piyasaları Araçlarının Kaydileşmesinde Finale Gelindi

21 Mart 2005 Tarihinde tüm hisse senetleri otomatik olarak kaydileşecek.

 

Sermaye piyasası araçlarının kaydileştirilmesi uygulamasının ilk adımı olarak, 21 Mart 2005 itibariyle borsada işlem gören şirketlerin hisse senetlerinin tümü otomatik olarak kaydileştirilmeye başlanıyor.

 

Hukuki alt yapısı Sermaye Piyasası Kurulu, bilgi işlem alt yapısı ise Merkezi Kayıt Kuruluşu tarafından hazırlanan ve şu anda test aşamasında olan sistem sayesinde, fiziki hisse senetleri, aracı kuruluşlar vasıtasıyla Takasbank A.Ş.'de saklanmakta olan yatırımcıların, bu kıymetlerini kaydileştirmek için herhangi bir başvuru yapmalarına gerek kalmayacak.

 

Kaydi sistem uygulaması dışında kalmayı tercih eden yatırımcıların fiziki hisse senetleri, 21 Mart 2005 tarihinden sonra Borsa'da işlem göremeyecek ve takas sürecine dahil edilmeyecek, ancak her türlü mali ve yönetsel hakları 2007 yılının sonuna kadar yatırımcının kendisi tarafından bugünkü şekliyle kullanılabilecek.

 

Sermaye Piyasası Kurulu'nca alınan karar doğrultusunda, kaydi sistem uygulamasının tüm tarafları; hisse senetleri İMKB'de işlem gören ihraççılar, Takasbank A.Ş. ile hisse senedi saklama sözleşmesi imzalamış aracı kurum, bankalar ve Takasbank A.Ş. 6 Aralık 2004 tarihine kadar MKK'ya üyelik prosedürlerini tamamlayacak.

 

Sermaye piyasalarının hukuki ve operasyonel işleyişinin modernizasyonunda önemli bir adım olan kaydi sistem uygulamasının yerli-yabancı yatırımcılar, ihraççılar, aracı kuruluşlar ve düzenleyici kurumlara sağlayacağı avantajlara ilişkin Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Dr. Doğan CANSIZLAR şunları söyledi:

 

“Kaydi sistem uygulaması sayesinde, tüm piyasa aktörleri için işlem maliyetleri önemli oranda düşecek. Mevcut durumda ihraç büyüklüğüne göre 0.5 – 4 $ arasında olan bir sertifikanın basım maliyeti ortadan kalkacak. Ayrıca bu sertifikaların fiziken saklanması için gereken personel, altyapı ve sigorta masraflarından tasarruf sağlanacak. Sahte sertifika, sertifikaların kayıp olması ve çalınması gibi riskler ise ortadan kalkacak.

 

Sermaye artırımı, faiz ödemesi ve itfa, temettü ödemesi işlemlerinde zaman ve maliyet avantajı yaratılacak, borçlanma/ödünç maliyetlerinde tasarruf sağlanacak. İkincil piyasa işlem miktarlarındaki artış nedeniyle takas ve saklama işlemlerinde oluşabilecek operasyonel zorluklar, bu sistemle önlenmiş olacak. Takas işlemleri daha etkin ve hızlı yapılabilecek.”

 

Yeni sistemin ihraççı - yatırımcı ilişkilerinde etkinliği artıracağını, ihraççılar için yatırımcılarını tanıma ve yatırımcı ilişkilerini yönetme fırsatı sunacağını söyleyen CANSIZLAR, “Sermaye piyasaları araçlarında kaydileştirme uygulaması, mali kurum suistimallerinin teşhisi ve takibi kolaylaştıracak, münferit ve sistemik riskleri takip ve yönetim imkanı artacak. Piyasalarımız, oluşturulan bu yeni altyapı ile uluslararası entegrasyona operasyonel olarak daha hazır hale gelecek. Yatırımcılar, ihtiyaç duyduklarında teknolojik imkanları kullanarak saklama hesaplarındaki hareketleri kontrol edebilecek, dilerlerse MKK tarafından internet, SMS ve basılı ekstre gibi düşük maliyetli yollarla her zaman bilgi edinebilecekler” dedi.