TÜTÜN MAMULLERİ, ALKOL VE ALKOLLÜ İÇKİLERİN TOPTAN VE PERAKENDE SATIŞI İLE SATIŞ BELGELERİNE İLİŞKİN YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK      

Sitemizi Tavsiye Etmek İster misiniz?

 

 

13 Kasım 2004 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 25642

 

Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumundan:

 

Tütün Mamulleri, Alkol ve Alkollü İçkilerin Toptan ve Perakende

Satışı ile Satış Belgelerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik

Yapılmasına Dair Yönetmelik

MADDE 1 — 31/12/2002 tarihli ve 24980 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Tütün Mamulleri, Alkol ve Alkollü İçkilerin Toptan ve Perakende Satışı ile Satış Belgelerine İlişkin Yönetmeliğin değişik 7 nci maddesinin son fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Satış belgeleri alındığı yıl için geçerli olup, satış belgesinde belirtilen işyeri ve dağıtım alanları dışında satış yapılamaz."

MADDE 2 — Aynı Yönetmeliğin değişik 8 inci maddesine aşağıdaki (c) bendi eklenmiştir.

"c) Kendi isteği ile satıcılığı bırakanlar ile satış belgesi iptal edilenler, otuz gün içerisinde satış belgelerini Kuruma iade etmek zorundadır."

MADDE 3 — Aynı Yönetmeliğin değişik 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (A) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve birinci fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

"A- Toptan Satıcılar

İl merkezlerinde ve Büyükşehir belediyesine dahil ilçelerde 1.000.000.000.TL, birden fazla yerde dağıtım yapanlar için 1.500.000.000.TL,

İlçe merkezlerinde 400.000.000.TL, birden fazla yerde dağıtım yapanlar için 600.000.000.TL"

"Herhangi bir nedenle aynı yıl içinde yeniden satış belgesi düzenlenmesi halinde yukarıda belirtilen bedeller yüzde elli artırılarak uygulanır."

MADDE 4 — Aynı Yönetmeliğin değişik 11 inci maddesinin son fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Bu şekilde doğrudan iptal edilen satış belgeleri yerine, ilgililerin müracaatı halinde en erken üç ay sonra satış belgesi bedeli yüzde elli artırımlı olarak tahsil edilmek suretiyle yeniden satış belgesi verilebilir."

MADDE 5 — Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddenin sonuna aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

"Toptan ve perakende satıcılar ile açık içki satıcıları ilgili mevzuatı çerçevesinde Kurumdan izin ve yetki almamış kişilerden ürün alamazlar ve bu kişilere ürün satamazlar."

"Piyasaya arz ambalajında satışa sunulan tütün mamulleri ile alkol ve alkollü içkiler ambalajı bozularak veya bölünerek satılamaz."

MADDE 6 — Aynı Yönetmeliğin değişik 15 inci maddesinin başlığı "Denetim ve İdari Yaptırım" olarak üçüncü ve müteakip fıkraları ise aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Yapılan inceleme ve denetim sonucunda; kaçak ürün bulundurduğu tespit edilen belgeli satıcılar hakkında düzenlenecek olay tutanağının aslı 4926 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu uyarınca işlem yapılmak üzere, söz konusu Kanunda kaçağı önleme, izleme ve soruşturmakla görevli olduğu bildirilen en yakın ilgili mercie, sahte ürün bulundurduğu tespit edilenlerle ilgili tutanak ise ilgili kuruluşlara gönderilir.

Perakende satıcıların, yetkili olmadığı halde açık olarak içki satışı veya sunumu yapmaları satış belgelerinin iptal nedenidir.

Toptan ve perakende satıcılar ile açık içki satıcılarının kaçak veya sahte ürün bulundurmaları veya satmaları satış belgelerinin iptal nedenidir.

Toptan satıcıların belgesiz kişilere ürün satmaları veya bu Yönetmeliğin 17 nci maddesinin uygulanmasında Kurumca verilen görevleri yerine getirmemeleri halinde satış belgeleri üç ay süre ile askıya alınır. Fiilin tekerrürü halinde satış belgesi iptal edilir.

Bu Yönetmelik hükümlerine uymadıkları belirlenen ve Kurum tarafından yapılan yazılı uyarıya rağmen belirtilen hususları yerine getirmeyen toptan ve perakende satıcıların satış belgeleri bir aydan üç aya kadar askıya alınır, aykırılığın tekerrürü halinde satış belgeleri iptal edilir. Kurum gerek gördüğü hallerde yazılı uyarı ve askı süresine uymaksızın satış belgesini derhal iptal edebilir.

Açık içki satıcılarının satış belgeleri ise, Kurum tarafından mülki amirliğe yapılan başvurunun uygun görülmesi veya diğer ilgili mevzuata aykırı hareketlerinin tespit edilmesi halinde, doğrudan mülki amirliğin başvurusu üzerine Kurum tarafından iptal edilir.

Askıya alınan satış belgesine istinaden, askı süresi içinde ürün satışı yapılması halinde satış belgesi iptal edilir.

Birden fazla işyeri bulunması sebebiyle adına birden fazla satış belgesi düzenlenmiş olan kişilerin bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinin (a), (b) ve (c) bentlerinde belirtilen koşullardan birini yitirmeleri veya bu koşulları taşımadıklarının sonradan anlaşılması halinde uygulanacak idari müeyyideler, kişilerin adına düzenlenmiş satış belgelerinin tamamı için, aynı maddenin (d) bendindeki koşulun ihlali halinde ise sadece ihlale konu işyeri için uygulanır. Bu hallerin dışında kalan ihlallerde uyarı, askıya alma ve iptal işlemleri mevzuata aykırılığın tespit edildiği işyeri ile bağlantılı olmaksızın bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesindeki tanımlara uygun olarak, aynı tanımdaki diğer belgeli işyerlerinin tamamı için uygulanır.

Satış belgesi iptal edilenlerin yeniden satış belgesi verilmesi talepleri Kurum tarafından değerlendirilerek karara bağlanır. İptal edilen belge yerine, iptal tarihinden itibaren üç ay geçmeden yeni satış belgesi düzenlenemez.

Kaçakçılıktan, sahtecilikten ve 4733 sayılı Kanun ile 4250 sayılı İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanununa karşı gelmekten mahkumiyeti olanlar ile konuya ilişkin mevzuatın ihlali nedeni ile iki defadan fazla aynı suçtan dolayı ön ödemede bulunarak, haklarında iki defadan fazla ön ödeme kapsamında karar verilmiş olanlara bir daha satış belgesi verilmez."

MADDE 7 — Aynı Yönetmeliğin değişik 17 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 17 — Satış belgesinin iptal edilmesi veya satış belgesiz satış yapılması nedeniyle el konulan mevzuata uygun olarak üretilmiş veya ithal edilmiş güvenli ürünler; Kurumca belirlenecek kişi yada kuruluşlara yed-i emin olarak teslim edilir. Yed-i emin bu ürünleri alıcı ve fiyat konularında malikin mutabakatını sağlayarak bir başka belgeli satıcı, üretici veya ithalatçıya devrini yaparak yed-i eminliğinin kaldırılmasını Kurumdan talep eder. Kurumca verilen karar üzerine devir bedeli alıcı tarafından Kurum hesabına yatırılır ve adli mercilerce verilecek karara kadar Kurum hesabında bloke edilir.

Kendi istekleri ile satıcılığı terk edenlerin ürünleri ise, satışı yapan üretici, ithalatçı, dağıtıcı, toptan satıcı veya satış belgeli bir perakende satıcıya devredilebilir."

MADDE 8 — Aynı Yönetmeliğin değişik 16 ncı maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkraları yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 9 — Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 10 — Bu Yönetmelik hükümlerini Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı yürütür.