Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Gelir Vergisi Genel Tebliği Seri No: 197 – GVK 197

Gelir Vergisi Genel Tebliği Seri No: 197

16 Nisan 1996 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 22613

Maliye Bakanlığından:

Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesinin 1 numaralı bendine 4108 sayılı Kanunun 19 uncu maddesiyle eklenen hükümle, yurt dışında inşaat, onarma, montaj ve taşımacılık faaliyetinde bulunan mükelleflere götürü gider kaydedebilme imkanı getirilmiştir. Bu hükmün uygulanmasına ilişkin esaslar 7 Mart 1996 tarihli ve 22573 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 194 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde açıklanmıştır.

Dış Ticaret sermaye şirketleri aracılığıyla yapılan ihracatta; ihracatçı ve ihracatçıya mal tesliminde bulunan işletme, ihracatçıya yapılan bu teslim Katma Değer Vergisi Kanununun 11/1-c maddesi kapsamında yapılmamış olsa dahi 194 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin (I/4-b) bölümündeki açıklamalar çerçevesinde götürü gider uygulamasından birlikte yararlanabilecektir.

Öte yandan, Bakanlığımıza intikal eden olaylardan bazı mükelleflerin belgelendirilememiş giderlerini, kanunen kabul edilmeyen gider olduğu düşüncesiyle 1995 yılında defterlerine intikal ettirmedikleri anlaşılmıştır. Bu durumda olan mükellefler, 1995 yılına mahsus olmak üzere ihracat ve yurt dışında yapılan inşaat, onarma, montaj, teknik hizmetler ile taşımacılık faaliyetlerinden döviz olarak elde edilen hasılatın binde beşini aşmamak kaydıyla defterlere intikal ettirilmeyen bu giderler için de götürü gider hesaplayabileceklerdir. Bu uygulamadan yararlanmak isteyen gelir vergisi mükelleflerinin, Vergi Usul Kanununun düzeltme hükümleri çerçevesinde bağlı bulundukları vergi dairesine başvurmaları halinde, düzeltme talepleri inceleme yapılmaksızın sonuçlandırılacaktır. Kurumlar vergisi mükelleflerince hesaplanan bu götürü gider tutarı, Kurumlar vergisi beyannamesinin “58. Diğer indirimler” sütununda indirim konusu yapılacaktır. İndirim konusu yapılan götürü gider tutarı, Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasının 6 numaralı bendinin (b/ii) alt bendine göre yapılan tevkifat matrahına dahil edilmeyecektir.

Tebliğ olunur.

Exit mobile version