Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Mükelleflerce Kanuni Süresi Geçtikten Sonra Verilen Beyannamelerde Pişmanlık Zammı

Kanuni Süresi Geçtikten Sonra Pişmanlık Zammı

T.C.

MALİYE BAKANLIĞI

Gelirler Genel Müdürlüğü

TARİH : 03.07.1997

SAYI : B.07.0.GEL.0.50/5029-98/27681

KONU :

………………… VALİLİĞİ

(Defterdarlık: Usul Gelir Müdürlüğü)

İLGİ : ………………… tarih ve ………………… sayılı yazınız.

İlgi yazınız ekinde alınan ve iliniz ….. Vergi Dairesi Başkanlığının ….. sicil numarasında kayıtlı mükellefi ….. A.Ş. tarafından Defterdarlığınıza hitaben verilen 7.6.1996 tarihli dilekçede, Nisan/1996 dönemine ait muhtasar beyannamenin yasal süresi içerisinde verildiği, ancak bu beyannameye Gelir Vergisi Kanununun 94/6-b bendine göre yapılan gelir vergisi tevkifatının dahil edilmediği belirtilmektedir. Buna ilişkin ek muhtasar beyannamenin Vergi Usul Kanununun 371 nci maddesi hükümlerine göre 31.5.1996 tarihinde verildiği ve ilgili yıl karı dağıtılmadığından bu verginin üç eşit taksitte ödeneceği bildirilmektedir. Ancak ilgili yıl karının dağıtılmamasına ilişkin dilekçe 20.5.1996 tarihine kadar verilmemiş olduğundan pişmanlık zammının bir taksit için mi, yoksa üç taksit için mi uygulanacağı konusunda tereddüte düşüldüğünden konu hakkında görüşümüz sorulmaktadır.”

Gelir Vergisi Kanununun 98 inci maddesinde, 94 üncü madde gereğince vergi tevkifatı yapmaya mecbur olanların bir ay içinde yaptıkları ödemeler veya tahakkuk ettirdikleri karlar ve iratlar ile bunlardan tevkif ettikleri vergileri ertesi ayın 20 nci günü akşamına kadar, ödeme veya tahakkukun yapıldığı yerin bağlı olduğu vergi daıresine bildirmekle yükümlü oldukları hükme bağlanmıştır.

Aynı Kanunun, 119 uncu maddesinde ise “94 üncü madde gereğince yapılan vergi tevkifatı, vergi kesenler tarafından beyanname verecekleri süre içinde bağlı bulundukları vergi dairesine yatırılır. Ancak 94 üncü maddenin birinci fıkrasının 6 numaralı bendinin (b) alt bendinde yazılı menkul sermaye iratlarının dağıtılmaması halinde yapılacak vergi tevkifatı; biri beyanname verme süresinde, diğerleri kurumlar vergisinin ikinci ve üçüncü taksitlerinin ödeme süreleri içinde olmak üzere üç eşit taksitte ödenir.” denilmektedir.

213 sayılı Vergi Usul Kanununun 371 inci maddesinde “Beyana dayanan vergilerde kaçakçılık (338,346 ve 347 inci maddelerde yazılı şekilde yapılanlar dahil) ağır kusur ve kusur mahiyetindeki kanuna aykırı hareketlerini ilgili makamlara kendiliğinden dilekçe ile haber veren mükelleflere, maddede belirtilen kayıt ve şartlarla kaçakçılık, ağır kusur ve kusur cezaları kesilmez.” hükmü yer almakta ve mükelleflerin veya vergi sorumlularının pişmanlık hükümlerinden yararlanabilmeleri için uymaları gereken şartların neler olduğu 5 bent halinde sayılmış bulunmaktadır.

Maddenin 5 numaralı bendinde de; mükellefçe haber verilen ve ödeme süresi geçmiş bulunan vergilerin, ödemenin geciktiği her ay ve kesri için, 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesinde belirtilen nispette uygulanacak gecikme zammı oranında bir zamla birlikte haber verme tarihinden başlayarak 15 gün içinde ödenmesi gerektiği hüküm altına alınmıştır.

Madde hükmünden de anlaşılacağı üzere, pişmanlık; beyan üzerinden tarh ve tahakkuk ettirilen vergiler için geçerli olan ve temelinde vergi ziyaı yatan bir olayın kendiliğinden ilgi makamlara haber verilmesidir. Buna göre, mükelleflerce kanuni süresi geçtikten sonra verilen beyannamelerde pişmanlık zammının, sadece ödeme süresi geçmiş olan taksitlere uygulanması gerekmektedir.

….. A.Ş.’nin ilgili yıl karının dağıtıldığına ilişkin şirket yetkili kurullarınca bir karar alınmaması halinde, kurum kazancı üzerinden Gelir Vergisi Kanununun 94/6-b maddesine göre yapılacak gelir vergisi tevkifatı 3 eşit taksitte ödenebilecektir. Nisan/1996 dönemine ait tevkif edilen verginin 3 eşit taksitte ödenebilmesi için mükelleflerin ilgili yıl karının dağıtılmadığı veya bu konuda bir karar alınmadığı hususunun vergi dairesine dilekçe ile bildirilmesi zorunluluğu bulunmamaktadır.

Öte yandan, pişmanlık zammı ek beyannamenin verildiği tarih itibariyle ödeme süresi geçmiş olan taksitlere uygulanacaktır.

Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim.

Bakan a.
Daire Başkanı

Exit mobile version