Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

GVK 203 – Gelir Vergisi Genel Tebliği Seri No: 203

GVK 203 – Gelir Vergisi Genel Tebliği 203

07 Ekim 1997 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 23133

30.9.1997 gün ve 23126 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 16.9.1997 gün ve 97/9954 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 1 inci maddesinde, ” 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 31 inci maddesinde yer alan özel indirim tutarları; Adıyaman; Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Hakkari, Mardin, Muş, Siirt, Şırnak, Tunceli ve Van illerinde 1.10.1997 tarihinden itibaren uygulanmak üzere günde (210.000), ayda (6.300.000), yılda (75.600.000) lira olarak yeniden tespit edilmiştir.” hükmü yer almıştır.

Söz konusu kararname ile Gelir Vergisi Kanununun 31 inci maddesinde yer alan yetki kullanılarak; Birinci Derecede Kalkınmada Öncelikli Yöreler Kapsamında olup, yukarıda belirtilen illerde çalışanların ücretlerinin özel indirim tutarları artırılmış ve konu ile ilgili olarak aşağıdaki açıklamalar yapılmıştır.

I _ YENİDEN TESBİT EDİLEN ÖZEL VE SAKATLIK İNDİRİMİ TUTARLARININ UYGULANMASINDAKİ ESASLAR:

Birinci Derecede Kalkınmada Öncelikli yöreler kapsamında sayılan Adıyaman, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Hakkari, Mardin, Muş, Siirt, Şırnak, Tunceli ve Van illerinde çalışan hizmet erbabı için yeniden tespit edilmiş olan özel indirim tutarları yukarıda açıklanmıştır. Buna göre, 1.10.1997 tarihinden itibaren hizmet erbabının ücretlerinin vergilendirilmesinde eski tutarların değil yeni tutarların aşağıdaki esaslar çerçevesinde uygulanması gerekir.

İndirimlerin uygulanmasında esas prensip, ücretin ödeme dönemidir. Ücret günlük dönemler itibariyle ödenmekte ise indirimlerin günlük tutarları ile, ücret aylık dönemler itibariyle ödenmekte ise, indirimlerin aylık tutarları ile (kıst bir döneme inhisar etse dahi) uygulanması gerekmektedir.

Bu nedenle, yeniden tespit edilen özel indirim tutarlarının aylık dönemler itibariyle ücret ödemelerinde kıst olarak uygulanması söz konusu olmayacaktır.

Öte yandan, Birinci Derecede Kalkınmada Öncelikli Yörelerden olan ve yukarıda belirtilen İllerde çalışan hizmet erbabına uygulanacak sakatlık indirimi yukarıda miktarları yazılı yeniden tespit edilmiş bulunan özel indirim tutarlarının;

_ Birinci derece sakatlar için sekiz katı,

_ İkinci derece sakatlar için dört katı,

_ Üçüncü derece sakatlar için iki katı,

Yeniden tespit edilen özel indirim tutarlarının uygulanması için, hizmet erbabının yukarıda belirtilen İllerde fiilen çalışması zorunludur. Şu kadarki, teftiş, denetim veya diğer nedenlerle geçici görevle bu İllere gönderilen hizmet erbabına yeniden tespit edilen özel indirim tutarları uygulanmayacaktır. Ancak, bir kadroyu işgal etmek suretiyle vekaleten yapılan atamalar ile tedviren bir görevi ifa için söz konusu İllere gönderilenlerin (fiilen bu İllerde çalışmaları kaydıyla) almış oldukları ücretlerine yeniden tespit edilen özel indirim tutarlarının uygulanması icap eder.

II _ NET ÜCRET SÖZLEŞMESİ İLE ÇALIŞAN HİZMET ERBABININ ÜCRETLERİNDE MEYDANA GELECEK ARTIŞLAR:

Birinci Derecede Kalkınmada Öncelikli Yörelerden olan ve yukarıda belirtilen İllerde, net ücret sözleşmesi ile çalışanların ücretlerine yeniden tespit edilen indirimlerin uygulanması nedeniyle, bunların ücretlerinde meydana gelecek artışlar brüt ücreti etkilemeyecek, diğer bir ifade ile yeniden tespit edilen indirimlerin uygulanmasından doğan gelir vergisinde meydana gelen azalma ele geçen net ücreti artıracak ve bu artış verginin mükellefi ücretliye ait olacaktır.

Tebliğ olunur.


Engelli İndiriminin Kıst Dönem Maaşlara Uygulanması Hakkında ÖZELGE


Exit mobile version