Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Basın İlân Kurumu Yönetmeliği

Basın İlân Kurumu Yönetmeliği

12 Aralık 1997 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 23198

Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğünden

BÖLÜM: I

Teşkilât:

BİRİNCİ KISIM

Genel Kurul

I – Seçimler

Madde 1 – Genel Kurul üyeleri, seçimi gerektiren yılın Ocak ayı içinde iki yıllık bir dönem için seçilirler. (Ek cümle:RG-11/12/2022-32040) Yeni üyeler belirlenene kadar mevcut üyelerin görevleri devam eder.

Yeni seçilen üyeler, görev süresi dolan Genel Kurul’un Şubat ayında yapacağı toplantının son oturumunun ertesi günü, ilk toplantısını yaparak, Yönetim Kurulu (Değişik ibare:RG-28/12/2017-30284) üyelerinin seçimini müteakip yedekleri ile birlikte Denetçileri seçer ve bir sonraki toplantı tarihini saptar.

Madde 2 – (Değişik birinci fıkra:RG-11/12/2022-32040) Yönetim Kurulu, 195 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen İstanbul, Ankara ve İzmir’deki gazete ve dergi sahipleri, internet haber sitesi sahipleri ve Anadolu gazete sahipleri ile (c) bendinde belirtilen ilân prodüktörleri arasında yapılacak seçimlerin gün, saat ve yerini kararlaştırır.

Yönetim Kurulu, Genel Kurul’un yukarıdaki fıkrada anılanlar dışında kalan üyelerinin atama ve seçim işlemlerinin de Ocak ayı sonuna kadar yapılabilmesi için, gerekli hazırlıkları önceden tamamlar ve ilgili mercileri zamanında uyarır.

Madde 3 – (Değişik birinci cümle:RG-11/12/2022-32040) Yönetim Kurulu, 2 nci maddenin birinci fıkrasında belirtilen gazete, dergi ve internet haber sitesi sahipleri ile ilân prodüktörleri arasında yapılacak seçimlerle ilgili işlemleri yönetir. Gerekli tebligatı zamanında yapar, seçim yapılan yerde üyelerinden birini gözlemci olarak bulundurur ve seçilen üyelerin isimlerini saptayarak seçim sonucu düzenlenen tutanakların saklanmasını sağlar.

Yönetim Kurulu, seçimlerin yapılış şekline müdahale edemez, seçim sonuçlarını etkileyecek herhangi bir karar veremez.

(Değişik üçüncü fıkra:RG-11/12/2022-32040) Çoğunluğun sağlanmayışı nedeni ile yapılamayan seçim, ertesi gün aynı yer ve saatte yapılır. Bu toplantıya oy kullanma hakkını haiz süreli yayın sahipleri ve ilan prodüktörlerinin en az onda biri katılmadıkça görüşme ve seçim yapılamaz. Bu seçimde de Genel Kurul üyeleri toplantıya katılanların oy çokluğu ile seçilir.

(Mülga dördüncü fıkra:RG-11/12/2022-32040)

Madde 4 – (Değişik ibare:RG-11/12/2022-32040) İstanbul, Ankara ve İzmir’deki gazete ve dergi sahipleri temsilcisi seçilebilmek için:

(Mülga bent:RG-11/12/2022-32040)

Bu gazete veya dergi adına Kurum’un sermayesine katılma payının yatırılmış olması,

(Değişik bent:RG-31/5/2013-28663) Gazete veya dergi sahibinin, 5187 sayılı Basın Kanunu hükümlerine göre gazete veya dergide açıklanmış olması,

4) (Değişik bent:RG-31/5/2013-28663) Katılacağı seçimde, temsil ettiği gazete veya dergiye ait satış miktarının 195 sayılı Basın İlan Kurumu Teşkiline Dair Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde öngörülen barajlara uygun olması,

5) (Değişik bent:RG-31/5/2013-28663) Seçime katılacak kişiye Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu tarafından gazete veya dergi sahibi adına düzenlenmiş seçime katılma belgesinin verilmesi,

gerekir.

(Mülga ikinci fıkra:RG-11/12/2022-32040)

(Mülga üçüncü fıkra:RG-11/12/2022-32040)

Madde 4/A-(Ek:RG-11/12/2022-32040)

İnternet haber sitesi sahipleri temsilcisi seçilebilmek için;

1. İnternet haber sitesinin yönetim yerinin Türkiye’de bulunması,

2. İnternet haber sitesinin resmî ilan yayımlama hakkını haiz olması,

3. İnternet haber sitesi sahibinin 5187 sayılı Kanun hükümlerine göre internet haber sitesinde açıklanmış olması,

4. Seçime katılacak kişiye Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu tarafından internet haber sitesi adına düzenlenmiş seçime katılma belgesinin verilmesi,

gerekir.

Madde 4/B- (Ek:RG-11/12/2022-32040)

İstanbul, Ankara ve İzmir dışında kalan Anadolu gazete sahipleri temsilcisi seçilebilmek için;

1. Gazetenin 195 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin dördüncü fıkrasında belirtilen şekilde farklı coğrafi bölgelerde yayınlanması,

2. Gazetenin resmî ilan yayımlama hakkını haiz olması,

3. Gazete sahibinin, 5187 sayılı Kanun hükümlerine göre gazetede açıklanmış olması,

4. Seçime katılacak kişiye Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu tarafından gazete sahibi adına düzenlenmiş seçime katılma belgesinin verilmesi,

gerekir.

Madde 4/C- (Ek:RG-11/12/2022-32040)

Gazete veya dergi ya da internet haber sitesi (süreli yayın) sahiplerinin ilgili süreli yayının künyesinde tüzel kişi olarak gösterildiği durumlarda, imtiyaz sahibi gösterilsin veya gösterilmesin, süreli yayın sahibi tüzel kişiler, seçime katılma ve seçilme haklarını, sahibi bulundukları süreli yayını temsil ve ilzam etme yetkisi bulunan ortağı konumundaki Yönetim Kurulu Başkanına, Yönetim Kurulu üyesine veya Genel Müdüre; bu ünvanlı kişilerin bulunmadığı tüzel kişilerde temsil ve ilzam etme yetkisi bulunan ortağı konumundaki yöneticilerine yazılı olarak devredebilirler. Süreli yayın sahibinin gerçek kişi olduğu durumlarda, gerçek kişi seçilme hakkını bir başka kişiye devredemez.

Süreli yayın sahibinin gerçek veya tüzel kişi olduğu durumlarda, ilgili gerçek kişi ya da tüzel kişinin temsilcisi, Genel Kurula üye olmak için yapılan seçimlerde oy kullanmak üzere, gazetesinin asgari fikir işçileri kadrosunda en az altı aydır ara vermeden yer alan bir kişiyi veya aynı seçime katılma hakkını haiz başka bir süreli yayın sahibini yazılı olarak vekil tayin edebilir. Birden fazla süreli yayın sahibi olanlar dilerse, bütün vekâletlerini gazetesinin asgari kadrosunda yer alan bir kişiye veya bir süreli yayın sahibine verebilir. Vekâlet suretiyle oy kullanacaklar da sadece bir süreli yayın sahibinin vekâletini veya vekâletlerini alabilir.

Madde 5 – (Değişik ibare:RG-11/12/2022-32040) İlan prodüktörleri temsilcisi seçilebilmek için:

1. Basın ile ilgili ilân ve reklâm prodüktörü olmak,

2. 195 sayılı Kanun’un 46 ncı maddesi hükümleri gereğince Basın İlân Kurumu’nca kabul edilmiş “ayırıcı kelime” almak ve faaliyette bulunmak,

3. Ticaret Sicili’nde prodüktör olarak kayıtlı bulunmak,

4. Prodüktör bir ortaklık ise Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre temsile yetkili ortak olmak,

5. Yönetim Kurulu tarafından adına düzenlenmiş seçime katılma belgesini vermek,

gereklidir.

(Değişik ikinci fıkra:RG-11/12/2022-32040) Temsilci seçilebilme hakkına sahip olan ilan prodüktörleri, bir çalışanını veya seçime katılma hakkını haiz başka bir prodüktörü yazılı olarak vekil tayin edebilir. Vekâlet suretiyle oy kullanacaklar da sadece bir ilan prodüktörünün vekâletini alabilir.

Madde 6 – (Değişik birinci fıkra:RG-11/12/2022-32040) İstanbul, Ankara ve İzmir’deki gazete ve dergi sahiplerinin temsilcileri, satış miktarlarına göre saptanan her kategori için aynı tarihte yapılacak ayrı birer seçimle belirlenir. İnternet haber sitesi sahipleri ile İstanbul, Ankara, İzmir dışında kalan Anadolu gazete sahipleri ve ilan prodüktörlerinin temsilci seçimleri birbirinden ayrı tarihlerde yapılır.

Yukarıdaki fıkra hükmüne göre yapılacak seçimlerin yer, tarih ve saatleri Yönetim Kurulu’nca saptanır ve ilgililere en az bir hafta önce ayrı ayrı tebliğ edilir.

Seçime katılanlar, kendi aralarından bir başkan ve iki yazman seçerler.

Başkanlık Divanı’nca, Yönetim Kurulu tarafından belirlenip gönderilen, seçime katılacak olanların onaylı listesinden yoklama yapılır. Çoğunluk var ise, listede adları okunanlar seçime katılma belgelerini Divan’a verdikten ve kimliklerini bir belge ile kanıtladıktan, listede adları bulunmayanlar ile seçime katılma belgeleri olmayanlar dışarı çıkarıldıktan sonra seçime geçilir.

Vekâlet suretiyle oy kullanacak olanlar da yazılı vekâletlerini Divan’a teslim ederler.

Seçim, gizli oy, açık ayırım esasına göre yapılır. Oy pusulalarını Başkanlık Divanı önceden imzalar ve seçime katılacak olanlara dağıtır.

Seçime katılanlar tarafından, seçimleri kısıtlayıcı herhangi bir işlem ve hareket yapılamayacağı gibi, seçim sonuçlarını etkileyecek karar da verilemez.

(Değişik sekizinci fıkra:RG-28/12/2017-30284) (Mülga birinci cümle:RG-11/12/2022-32040) Seçilecek temsilci sayısından fazla ad yazılmış oy pusulaları geçersiz sayılır.

Seçilebilmek için seçime katılanların en az yarısından bir fazlasının oyunu almak gerekir. Bu mümkün olmadığı takdirde, ikinci turda en çok oy alanlar seçilmiş sayılır.

Oylarda eşitlik halinde seçim, eşit oy alanlar arasında tekrarlanır.

Başkanlık Divanı yapılan işlemleri ve seçim sonuçlarını belgelemek üzere seçilenlerin sayısından bir fazla sayıda seçim tutanağı düzenleyerek, her nüshayı imzalar ve bunlardan birini aynı gün belgeleri ve verilen oy pusulaları ile birlikte Kurum Yönetim Kurulu Temsilcisi’ne teslim eder. Diğer nüshalar seçilenlere verilir.

Madde 7 – İstanbul, Ankara ve İzmir’deki en fazla sarı basın kartlı üyeye sahip gazeteciler derneklerinin belirlenmesi için, seçimi gerektiren yıldan önceki Aralık ayı sonu esas alınmak kaydıyla, bu illerdeki gazeteciler derneklerinin adları ve üye sayıları (Değişik ibare:RG-11/12/2022-32040) İletişim Başkanlığından sorulur.

Yönetim Kurulu, alınan belgelere göre, her üç ilden birer dernek adı saptar ve bu saptamasını 2 nci maddenin ikinci fıkrası uyarınca kendilerine duyurur.

Madde 8 – (Değişik madde:RG-31/5/2013-28663)

Kurum Yönetim Kurulu, en çok üyeye sahip gazeteciler sendikasının belirlenmesi için, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununun 4 üncü maddesi gereğince 19/12/2012 tarihli ve 28502 sayılı İşkolları Yönetmeliğinin 5 inci maddesine göre, her yıl Ocak ve Temmuz aylarında çıkarılacak, konuyla ilgili istatistiklerden seçimi gerektiren yılın Ocak ayına ait, İşkolları Yönetmeliğinin Ek-1’inde yer alan “Basın, yayın ve gazetecilik” işkolunda kurulu sendikalara ilişkin bilgileri inceler.

Bu inceleme sonuçları ve gerekirse Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından istenecek tamamlayıcı bilgiler göz önünde tutularak, en çok üyeye sahip sendika belirlenir ve durum 2 nci maddenin ikinci fıkrası gereğince bu sendikaya duyurulur.

Madde 9 – (Değişik:RG-28/12/2017-30284)

195 sayılı Kanun’un 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde öngörülen ve bu Yönetmeliğin 7 nci ve 8 inci maddelerinde belirlenme yöntemi açıklanan gazeteciler dernekleri ve sendika temsilcileri ile ilan prodüktörleri hariç 195 sayılı Kanun’un 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen bütün kurum ve kuruluşların temsilcilerini, bunların mensupları arasından kendi yönetim kurulları seçer.

Madde 10 – (Değişik ibare:RG-11/12/2022-32040) İstanbul, Ankara ve İzmir’deki gazete ve dergilerin, 195 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde öngörülen satış miktarları, bunların çıkış zamanlarına göre her sayısına isabet eden ve seçimi gerektiren yıldan önceki Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim ve Kasım aylarına ait günlük fiilî satış toplamlarının 1/6’sıdır. Şu kadar ki, anılan aylara ait günlük fiilî satış ortalamalarının, ilgili gazetenin dahil olacağı kategorilerin alt sınırının % 70 inden az olmaması ve Kasım ayına ait olanın da alt sınırın üstünde bulunması şarttır.

Tamamı İçin Tıklayınız – Güncelleme 06/03/2024

Exit mobile version