Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Türk Medeni Kanunu Hükümlerine Göre Kurulan Vakıflar Hakkında Tebliğ

27 Mart 1998 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 23299

Vakıflar Genel Müdürlüğünden :

Madde 1 – 21/9/1997 tarihli ve 23117 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Türk Medeni Kanunu Hükümlerine Göre Kurulan Vakıflar Hakkında Tebliğ’in (A) Bölümünün 1 inci maddesine aşağıdaki (e) bendi eklenmiştir.

“e) 12.4.1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında bulunan suçlardan biriyle mahkum olanlar,”

Madde 2 – Aynı Tebliğin (F) Bölümünün ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Vakfın dağılması veya dağıtılması talebinde bulunanlar mahkemeden dağılma veya dağıtılma talebiyle birlikte vakfın halihazır malvarlığının tespiti ile tasfiye yapılmasını isterler.”

Madde 3 – 21/1/1998 tarihli ve 23237 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Türk Medeni Kanunu Hükümlerine Göre Kurulan Vakıflar Hakkında Tebliğ’in 2 nci maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflar ile bilanço esasına göre defter tutan ve malvarlığına ilave edilen gelirleri dahil gayri safi geliri 500 milyar TL. ve üzerinde olan vakıflar bilanço ve gelir-gider tablolarını yeminli mali müşavirlere tasdik ettirirler. Kanunla kurulmuş olan vakıfların yeminli mali müşavirlere tasdik zorunluluğu olmayıp hiyerarşik kurallara göre denetime tabidirler. Vakıflar Genel Müdürlüğünün denetim hakkı mahfuzdur.”

Madde 4 – Aynı Tebliğin 4 üncü maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Mevcut makbuzlar 1/1/1999 tarihine kadar geçerli olup, bu tarihten sonra eski makbuzlarını kullanmaya devam eden yönetici ve çalışanlar hakkında yasal yollara başvurulur.”

Madde 5 – Aynı Tebliğin 6 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Organları seçim ile belirlenen üyeli vakıflarla birden fazla ilde şube ve temsilciliği olan vakıfların toplantıları toplantıya katılacak olanlara bizzat imza karşılığı veya taahhütlü mektupla ulaşma imkanı varsa bu şekilde duyurulacaktır. Bu gerçekleşmediği takdirde toplantı Türkiye geneli için yayınlanan bir gazetede ilan edilecektir. Diğer vakıflarda ise vakfın ikametgahının bulunduğu il merkezinde baskı yapan mahalli bir gazetede ilan edilecektir.”

Madde 6 – Bu Tebliğde yer alan bilanço, gelir-gider cetveli ve hesap hülasasının tasdikine ilişkin hükümler 1998 yılı hesaplarına ait olanlardan başlamak üzere 1/1/1999 tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 7 – Vakıfların kuruluş malvarlığı miktarı her yıl Ocak ayında yıllık toptan eşya fiyat endeksi oranında artırılarak Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğünce ilan edilir.

Madde 8 – Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 9 – Bu Tebliğ hükümlerini Vakıflar Genel Müdürü yürütür.

Exit mobile version