Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

GVK 223 – Gelir Vergisi Genel Tebliği Seri No: 223

GVK 223 – Gelir Vergisi Genel Tebliği Seri No: 223

04 Mart 1999 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 23629

Maliye Bakanlığından:

1. Bilindiği üzere, serbest meslek kazançlarının vergilendirilmesine yönelik hükümler ve serbest meslek erbabının tutacağı defter ve düzenleyeceği belgeler konusunda 221 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde(*) açıklamalarda bulunulmuştu. Münhasıran Gelir Vergisi Kanununun 18 inci maddesinde sayılan faaliyetleri icra eden serbest meslek erbabının defter tutma ve belge düzenleme zorunluluklarına ilişkin olarak Vergi Usul Kanununun mükerrer 257 nci maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye istinaden yapılan düzenlemeler aşağıda açıklanmıştır.

2. 4369 sayılı Kanunla(**), serbest meslek kazançlarına Gelir Vergisi Kanununun 18 inci maddesiyle tanınan istisnaya, bu Kanunun 103 üncü maddesinde yazılı tarifenin bir ve ikinci gelir dilimleri toplamından oluşan bir sınırlama getirilmiştir. Buna göre, 1999 yılında bu faaliyetlerden elde edilen hasılatın 7.000.000.000 liranın altında kalması halinde kazancın tamamı gelir vergisinden istisna edilmektedir. Bu mükelleflerin, hasılatları istisna tutarını aşıncaya kadar;

– Defter tasdik ettirmemeleri ve tutmamaları,

– Belge düzenlememeleri,

Vergi Usul Kanununun mükerrer 257 nci maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye istinaden uygun görülmüştür. Aldığı eser ve hizmetleri bu kişiler tarafından düzenlenmiş serbest meslek makbuzu ile belgelemek zorunda olan mükellefler ise harcamalarını bunlara gider pusulası imzalatmak suretiyle tevsik edeceklerdir. Bu şekilde alınan belgeler serbest meslek erbabınca gerektiğinde ibraz edilmek üzere zamanaşımı süresince saklanacaktır.

3. İstisna tutarının yıl içinde aşılmış olması halinde takip eden ayın başından itibaren defter tutma ve belge düzenleme zorunluluğu başlayacaktır.

4. Öte yandan, Gelir Vergisi Kanununun 18 inci maddesinde belirtilen teslim ve hizmetleri münhasıran aynı Kanunun 94 üncü maddesinde sayılan kişi ve kurumlara yapanların hasılatları istisna tutarını aşıncaya kadar, katma değer vergisi yükümlülükleri, 19 Seri No’lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinde(***) açıklandığı şekilde, tevkifat yapmakla sorumlu olanlarca yerine getirilecektir.

5. 221 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile 72 Seri No’lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin bu Tebliğe aykırı düzenlemeleri kaldırılmıştır.

Tebliğ olunur.

(*) 19/2/1999 tarih ve 23616 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

(**) 4369 sayılı Kanunun geçici 7 nci maddesi.

(***) 21/3/1986 tarih ve 19054 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Exit mobile version