Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Kısım kısım mal teslimi veya hizmet yapılması halinde hakediş belgelerine uygulanacak KDV hk.

T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü

TARİH : 06.01.2000
SAYI : B.07.0.GEL.0.52/5210-6/689

İLLER BANKASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE

İLGİ : 20.10.1999 tarih ve 77050 sayılı yazınız.

İlgide kayıtlı yazınız incelendi.

Bilindiği gibi 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 10. maddesinin (a) bendi hükmüne göre vergiyi doğuran olay, malın teslimi veya hizmetin yapılmasıyla meydana gelmektedir. Malın tesliminden veya hizmetin yapılmasından önce fatura veya benzeri belgeler verilmesi halinde, bu belgelerde gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere fatura veya benzeri belgelerin düzenlenmesiyle de vergiyi doğuran olayın meydana geleceği, aynı maddenin (b) bendiyle hükme bağlanmıştır.

Öte yandan, Kanunun sözü edilen 10. maddesinin ( c ) bendi gereğince, kısım kısım mal teslimi veya hizmet yapılması mutad olan veya bu hususlarda mutabık kalınan hallerde, her bir kısmın teslimi veya bir kısım hizmetin yapılmasıyla da vergiyi doğuran olay meydana gelmektedir.

Bu hükümler karşısında hakediş belgesi düzenlenmek suretiyle kısım kısım yapılan işlerde, yapımı tamamlanarak hakediş belgesi düzenlenen her bir kısım için fatura düzenlenmesi ve katma değer vergisi beyan edilmesi gerekmektedir.

Yazınızda belirtildiği şekilde kısım kısım yapılan taahhüt işlerinde, yapımı gerçekleşen ve hakediş raporuna bağlanan kısma ait bedel için farklı tarihlerde fatura düzenlenmek suretiyle matrahın bölünerek katma değer vergisi uygulanması mümkün değildir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Bakan a.

Exit mobile version