Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Vergi Usul Kanunu Tebliği Sıra No:249

VUK 249 Tebliği
18 Şubat 1996 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 22558

213 Sayılı Vergi Usul Kanununun 148 inci ve 149 uncu maddelerinin Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye dayanılarak “Katma Değer Vergisi Beyannamelerine İlişkin Yıllık Bildirim” vermek yükümlülüğünde olan ve bilanço veya işletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler için “Bilanço Esasına Göre Defter Tutan Mükellefler için Yıllık Faaliyet Bildirimi” ve “İşletme Hesabı Esasına Göre Defter Tutan Mükelleflerin Defter Kayıtlarına Esas Teşkil Eden Belgelerine İlişkin Bildirim” verme zorunluluğu getirilmiştir.Bu bildirimler, 1996 yılından başlamak üzere; her yıl, bu tebliğin “Verilme Zamanına İlişkin Esaslar”‘ bölümündeki açıklamalar çerçevesinde verilecektir.

Söz konusu bildirimlerin verilmesi ve doldurulmasına ilişkin açıklamalarla vergi dairelerince yapılacak işlemler aşağıda belirtilmiştir.

A – Verilme Zamanına İlişkin Esaslar:

Tebliğ ekinde yer alan ve mükellefler tarafından çoğaltılmak veya vergi dairelerinden temin edilmek suretiyle, aşağıdaki açıklamalar doğrultusunda bir örnek olarak doldurulacak olan bu bildirimler,

– Kurumlar vergisi mükellefleri tarafından, Nisan ayı Katma Değer Vergisi Beyannamesi ile birlikte Mayıs ayının 25 inci günü akşamına kadar,

– Kendilerine özel hesap dönemi tayin olunan kurumlar vergisi mükellefleri tarafından, Kurumlar Vergisi Beyannamesinin verildiği aya ilişkin Katma Değer Vergisi Beyannamesi ile birlikte ilgili ayın 25 inci günü akşamına kadar,

– Gelir vergisi mükellefleri tarafından ise, Mart ayı Katma Değer Vergisi Beyannamesi ile birlikte Nisan ayının 25 inci günü akşamına kadar,

Katma Değer Vergisi bakımından bağlı bulunulan vergi dairesine verilecektir.

B – Doldurulmasına İlişkin Esaslar:

– Bildirimlerin doldurulmasında, rakamlar kısaltma yapılmadan aynen yazılacaktır.

– Mükellefin birden fazla işletmesinin olması ve her birinin müstakil muhasebelerinin bulunması durumunda, her bir işletme için ayrı ayrı bildirimde bulunulacaktır. Müstakil muhasebe bulunmakla birlikte mali tabloların konsolide edilmesi durumunda, konsolide edilmiş mali tablolar üzerinden tek bildirim verilecektir.

Mükellefler bu bilgileri hesap dönemi sonu itibariyle düzenledikleri mali tablolarından yararlanmak suretiyle dolduracaklardır. İşletmelerin mali tablolarında ilgili satırların bulunmaması halinde, bu satırlara “Yoktur” ibaresi yazılacaktır.

a) Bilanço Esasına Göre Defter Tutan Mükellefler İçin Yıllık Faaliyet Bildirimi:

– Bildirimin doldurulmasına ilişkin hususlar her satır itibariyle aşağıda ayrı ayrı açıklanmıştır:

1. Mükellefin Vergi Numarası:

Yıllık Faaliyet Bildirimi ile istenen bilgiler işletmeye yönelik olduğu için bu satıra mükelleflerin tek vergi numarası yazılacaktır.

Aile Reisi Beyanı söz konusu olması halinde, işletme sahibi olan eşin vergi numarası yazılacaktır.

2. Yapılan En Son Vergi İncelemesi:

Mükellef veya işletme nezdinde yapılan en son vergi incelemesine ilişkin olarak (Kollektif ve Adi Komandit Şirketler ile Adi Ortaklıklarda, Ortaklık Raporu esas alınacaktır) 2 numaralı satıra incelenen vergi türü işaretlenecek, 3 numaralı satıra incelenen dönem, 4 numaralı satıra inceleme dolayısıyla düzenlenen vergi inceleme raporunun tarihi yazılacaktır

2 Numuralı satırda;

– Gelir Vergisi (GV) incelemeleri,

– Kurumlar Vergisi (KV) incelemeleri,

– Katma Değer Vergisi (KDV) incelemeleri

için ilgili alanlara çarpı işareti konulacaktır.

3 Numaralı satıra;

– Gelir veya Kurumlar Vergisi yönünden birden fazla dönemin incelenmiş olması durumunda, en son dönem,

– Katma Değer Vergisi incelemelerinde, incelenen dönemlerin en son vergilendirme döneminin bulunduğu yıl yazılacaktır.

4 Numaralı satıra, birden fazla rapor düzenlenmişse, en son tarihli raporun gün, ay ve yıl olarak tarihi yazılacaktır.

3. Bilanço Bilgileri:

Yıllık Faaliyet Bildiriminin 5-21 numaralı satırları 1994 yılına ilişkin, 38-54 numaralı satırları 1995 yılına ilişkin bilanço kalemlerini ihtiva etmekte olup bildirime, hesap dönemi sonu itibariyle yeniden değerleme yapıldıktan sonraki değerler yazılacaktır. 5 ve 38 numaralı satırlara işletmenin dönem varlıkları toplamı, 9 ve 42 numaralı satırlara ise işletmenin duran varlıkları toplamı yıllar itibariyle kaydedilecektir.

4. İşletmeye İlaveler ve Çekilenler:

22 ve 55 nolu satırlara sadece ilgili dönem içerisinde sahiplerce işletmeye ilave olunan nakdi ve ayni değerler toplamı, 23 ve 56 numaralı satırlara sadece ilgili dönem içerisinde sahiplerince işletmeden çekilen ayni ve nakdi değerler toplamı yıllar itibariyle yazılacaktır.

5. En Yüksek Nakit Giriş ve Çıkışı:

Dönem içerisinde gerçekleşen en yüksek nakit girişi (Kasa Hesabına) 24 ve 57 numaralı satırlara, dönem içerisinde gerçekleşen en yüksek nakit çıkışı (Kasa Hesabından) 35 ve 58 numaralı satırlara yıllar itibariyle yazılacaktır.

6. Gelir Tablosu Bilgileri:

Yıllık Faaliyet Bildiriminin 26-29, 33-37 numaralı satırları ile 59-62, 66-70 numaralı satırları işletmenin 1994 ve 1995 yıllarına ilişkin Gelir Tablosuna uygun olarak doldurulacaktır.

7. İlgili Hesaplardan Çıkarılacak Bilgiler:

Yıllık Faaliyet Bildiriminin 30 ve 63 numaralı satırlarına yıllar itibariyle Satılan Ticari Mallar maliyeti, 31 ve 64 numaralı satırlarına Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğlerine göre 7/A seçeneği uygulanan mükelleflerce, Tek Düzen Hesap Planında 710 Direkt İlk Madde ve Malzeme Giderleri Hesabında toplanan tutarlar, 32 ve 65 numaralı satırlara ise 720-Direkt İşçilik Giderleri Hesabında toplanan tutarlar, yıllar itibariyle yazılacaktır.

8. Satış ve Alış Faturaları:

Yıllık Faaliyet Bildiriminin ilgili satırlarına 1995 döneminde işletmece düzenlenen ve alınan en yüksek bedelli beş satış ve beş alış faturası forma uygun olarak yazılacaktır. Satışlarının ve hasılatlarının tamamını perakende satış vesikalarına dayanarak defter kayıtlarına intikal ettiren mükellefler, 1995 yılındaki en yüksek beş günlük hasılat tutarlarını (KDV dahil) yazacaklardır.

Alışlarını müstahsil makbuzu veya gider pusulası düzenlemek suretiyle defter kayıtlarına intikal ettiren mükellefler ise, “Satıcının Vergi No”su sütununa tekabül eden satırlara müstahsilin veya adına gider pusulası düzenlenenin adı ve soyadını yazacaklardır.

9. Kullanılan Faturalara İlişkin Bilgiler

Yıllık Faaliyet Bildiriminin ilgili satırlarına önceki yıllarda bastırılmış veya tasdik ettirilmiş olup kullanılmadığı için 1995 yılına devreden ve 1995 yılı içerisinde bastırılan veya tasdik ettirilen faturaların toplam sayısı (adet olarak), işletme tarafından 1995 yılı içerisinde düzenlenen toplam fatura sayısı (adet olarak) ve 1996 dönemine devreden toplam fatura sayısı (adet olarak) yazılacaktır.

10. Bildirimin İmzalanması:

Yıllık Faaliyet Bildiriminin ilgili satırları mükellefin Adı, Soyadı / Ünvanı ve tarih yazılarak bizzat mükellef tarafından imzalanacaktır.

b) İşletme Hesabı Esasına Göre Defter Tutan Mükelleflerin Defter Kayıtlarına Esas Teşkil Eden Belgelerine İlişkin Bildirim:

– Bildirimin doldurulmasına ilişkin hususlar her satır itibariyle aşağıda ayrı ayrı açıklanmıştır:

1. Mükellefin Vergi Numarası ve En Son Yapılan Vergi İncelemesi:

Bildirimin 1, 2, 3 ve 4 numaralı satırları, bu tebliğin B/a- 1, 2 bölümünde yapılan açıklamalar doğrultusunda doldurulacaktır.

2. Düzenlenen ve Alınan Faturalara İlişkin Bilgiler:

Bildirimin 5-14 numaralı satırları, bu tebliğin B/a-8 bölümünde yapılan açıklamalar doğrultusunda doldurulacaktır.

3. Kullanılan Faturalara İlişkin Bilgiler ve Bildirimin İmzalanması:

Bildirimin ilgili satırları, bu tebliğin B/a-9, 10 bölümlerinde yapılan açıklamalar doğrultusunda doldurulacaktır. .

C – Vergi Dairelerince Yapılacak İşlemler:

Vergi dairelerince tek örnek olarak alınan bu bildirimler, alındıkları ayı izleyen ay içerisinde; türlerine göre ayrı ayrı desteler halinde Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü Vergi İstihbarat Merkezi, Gazi Mustafa Kemal Bulvarı No: 82, Maltepe/ANKARA adresinde olacak şekilde posta aracılığı ile ve adreste teslim şartıyla gönderilecektir.

Bu Genel Tebliğ ile verme zorunluluğu getirilen bildirimleri, belirlenen sürelerde vermeyenler, eksik veya yanıltıcı olarak düzenleyenler hakkında Vergi Usul Kanununun mükerrer 355 inci ve 361 inci maddeleri uyarınca gerekli işlemler yapılacaktır.

Tebliğ olunur.

Exit mobile version