Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Yedieminlik Ücretine Katma Değer Vergisi Uygulanıp Uygulanmayacağı

Yedieminlik Ücretine Katma Değer Vergisi Uygulanıp Uygulanmayacağı
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü

TARİH : 24.03.2000
SAYI : B.07.0.GEL.0.53/5301-2776/13053

ESKİŞEHİR VALİLİĞİNE
(Defterdarlık: Gelir Müdürlüğü)

….. tarafından Bakanlığımıza verilen bir örneği ilişik 11.11.1999 tarihli dilekçede yedieminlik ücretine katma değer vergisi uygulanıp uygulanmayacağı sorulmaktadır.

3065 Sayılı Katma Değer vergisi Kanununun 1/1. maddesine göre, ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler katma değer vergisine tabi bulunmaktadır.

1. 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 37. maddesinde, her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu hükme bağlanmış, diğer taraftan Türk Ticaret Kanununun 12. maddesinde ise acentalık, tellallık, komisyonculuk ve sair bütün tavassut işlerinin ticari faaliyet sayılacağı açıklanmış bulunmaktadır.

Bu nedenle, yeddieminlik faaliyetinde bulunanların bu faaliyetlerini bir işyeri açarak ticari bir organizasyon altında yürütmeleri halinde, elde edilen kazancın ticari kazanç olarak değerlendirilmesi ve katma değer vergisinin uygulanması gerekmektedir.

2. Öte yandan, 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun 61. maddesinde ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı olarak verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir şeklinde tanımlanmıştır.

Buna göre, bir ticari organizasyon olmaksızın, zaman zaman yeddieminlik faaliyetinde bulunanlara ilgili idarelerce bu hizmetleri dolayısıyla yapılan ödemeler ücret niteliği taşıdığından, söz konusu ödemeler katma değer vergisinin konusuna girmemektedir.

Bilgi edinilmesini ve gereğinin bu açıklamalar çerçevesinde yerine getirilmesini rica ederim.

Bakan a

 

Exit mobile version