Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Pişmanlık Hükümlerinin Veraset ve İntikal Vergisinde Uygulanıp Uygulanmayacağı

Pişmanlık Hükümleri Veraset İntikal Vergisi

T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü

TARİH : 04.05.2000
SAYI : B.07.0.GEL.0.60/6000-2206/21253
KONU : Pişmanlık hükümlerinin V.İ.V.’ de uygulanıp uygulanmayacağı hk.

ANKARA VALİLİĞİNE
(Defterdarlık : Vasıtalı Vergiler Gelir Müdürlüğü)

İLGİ : 06/04/2000 gün ve DEF.0.06.12/VSL:VRS:21010-042/3853 sayılı yazınız.

İlgide kayıtlı yazınızda, 05/07/1994 tarihinde ölen ………………..’nin mirasçılarınca intikale konu mallar dolayısıyla veraset ve intikal vergisi beyannamesi verildikten sonra beyan dışı kaldığı anlaşılan bir gayrimenkulün de pişmanlık talebinde bulunularak 22/12/1999 tarihinde ek beyanname ile beyan edildiği, bu beyana göre tahakkuk ettirilen vergi ile hesaplanan pişmanlık zammının tahsil edildiği, ancak, ödenen pişmanlık zammının 2000/1 Seri No.lu ettirilen Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu iç Genelgesi uyarınca iadesinin talep edildiği belirtilerek, bu konudaki Bakanlığımız görüşü sorulmaktadır.

Bilindiği gibi, Vergi Usul Kanunu‘nun 371’inci maddesinde, beyana dayanan vergilerde vergi ziyaı cezasını gerektiren kanuna aykırı hareketlerini ilgili makamlara kendiliğinden dilekçe ile haber veren mükellefler adına anılan madde hükmünde yer alan kayıt ve şartlarla vergi ziyaı cezasının kesilmeyeceği hükme bağlanmıştır.

Buna göre, bir mükellef hakkında pişmanlık hükümleri uyarınca işlem yapılabilmesi için öncelikle mükellefin fiilinin vergi ziyaı (4369 sayılı Kanunla değişiklik yapılmadan önce kaçakçılık, ağır kusur ve kusur) cezası kesilmesini gerektirmesi söz konusu olmalıdır.

Oysa, 01/02/2000 tarihli ve 60/6012-1430/4244 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi iç Genelgesinde de açıklandığı üzere, veraset ve intikal vergisi uygulamasında hiç beyanname verilmeyen veya beyan dışı kalan mallar için mükellefler Vergi Usul Kanunu’nun 342’inci maddesi uyarınca beyana çağrılıp kendilerine tanınan 15 günlük ikinci ek süre geçmedikçe vergi ziyaı doğmamış olacağından, tarhiyat sırasında vergi aslına bağlı cezaların kesilmesi mümkün bulunmamaktadır.

Öte yandan, beyannamenin ikinci ek süre sonuna kadar verilmesi halinde vergi ziyaı söz konusu olmayacağından, bu aşamada pişmanlık hükümlerinin uygulanamayacağı açıktır. Ayrıca, ikinci ek süreden sonra beyanname verilmesi halinde ise olay idarenin bilgisine daha önce girdiğinden bu durumda da mükelleflerin veraset intikal vergisi beyannamelerini pişmanlık ve ıslah hükümlerinden faydalanarak vermeleri olanaksızdır.

Bu nedenlerle, …..’nin mirasçıları tarafından pişmanlık talebi ile verilen ek beyanname üzerine tahsil edilen pişmanlık zammının 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun düzeltmeye ilişkin hükümleri uyarınca ilgililere iade edilmesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

Bakan a.

Exit mobile version