Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Özel Okulların Eğitim ve Öğretim hizmeti yanında öğrencilerine verdikleri pansiyon, yemek ve servis hizmetlerine uygulanacak KDV oranı hk.

Özel Okul Pansiyon Yemek Servis Hizmetleri
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü

TARİH : 01.06.2000
SAYI : B.07.0.GEL.0.55/5528-1641/26299

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINA
(Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü)

Bakanlığımıza yansıyan olaylardan özel okulların eğitim ve öğretim hizmeti yanında öğrencilerine verdikleri pansiyon, yemek ve servis hizmetlerine uygulanacak katma değer vergisi oranı konusunda tereddüte düştükleri anlaşılmıştır.

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 28. maddesinin Bakanlar Kuruluna verdiği yetkiye istinaden yayımlanan 93/4406 sayılı Kararname ile 92/3896 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki Karara ekli II sayılı listenin B bölümüne eklenen 6. bent ile “Üniversite ve yüksekokullar ile 625 sayılı Kanun hükümlerine göre ilgili Bakanlıktan faaliyette bulunma izni alan özel okullar ve kreşlerde verilen eğitim ve öğretim hizmetleri” % 8 oranında katma değer vergisine tabi tutulmuş bulunmaktadır.

Buna göre, 625 sayılı Kanun hükümleri gereğince ilgili Bakanlıktan faaliyette bulunma izni alan özel okullarda verilen eğitim ve öğretim hizmetleri % 8 oranında katma değer vergisine tabi olması gerekmektedir.

Yukarıda açıklanan hükümler uyarınca, pansiyon, yemek ve servis hizmetlerinin bizzat Bakanlığınızdan faaliyette bulunma izni alan özel okullar tarafından kendi öğrencilerine verilmesi halinde söz konusu pansiyon, yemek ve servis hizmetlerinin eğitim ve öğretim hizmetleri kapsamı içerisinde bir bütün olarak değerlendirilerek % 8 oranında katma değer vergisine tabi tutulması, ancak söz konusu hizmetlerin, bu okullar kontrolünde olsa bile dışarıdaki kişiler tarafından verilmesi durumunda eğitim ve öğretim hizmetleri kapsamı dışında ayrı bir hizmet söz konusu olacağından bu şekilde verilen pansiyon, yemek ve servis hizmetlerinde % 17 nispetinde katma değer vergisi hesaplanması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini ve durumun Bakanlığınızdan faaliyette bulunma izni alan özel okullara bildirilmesi hususunda gereğini arz ederim.

Bakan .a

Exit mobile version