Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Binek Otomobillere Ait İndirilemeyen KDV’nin Doğrudan Gider veya Maliyet Unsuru Özelge

Binek otomobillere ait indirilemeyen KDV
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü

Tarih: 20.06.2000
Sayı: B.07.0.GEL.53/5379-31-84/29609

HATAY VALİLİĞİ
(Defterdarlık: Gelir Müdürlüğüne)

İlgi: 21.12.1999 tarih ve 10492 sayılı yazınız.

İlgide kayıtlı yazınız ekinde yer alan ve …………………… Vergi Dairesi mükelleflerinden ………………………..’a verilen 15.12.1999 tarih ve ….. sayılı özelgeniz ile ilgili olarak aşağıdaki açıklamaların yapılmasına gerek duyulmuştur.

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 30/b maddesine göre, faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç olmak üzere işletmelere ait binek otomobillerinin alış vesikalarında gösterilen katma değer vergisi hesaplanan katma değer vergisinden indirilemez.

23 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin I bölümünde indirim konusu yapılamayan bu verginin Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunları çerçevesinde işin mahiyetine göre gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınabileceği belirtilmiştir.

Öte yandan, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 269 uncu maddesinde gayrimenkuller gibi taşıtların da maliyet bedeliyle değerleneceği hüküm altına alınmıştır. Aynı Kanunun 270 inci maddesinde ise “Gayrimenkullerde, maliyet bedeline, satın alma bedelinden başka, aşağıda yazılı giderler girer:…Noter, mahkeme, kıymet takdiri, komisyon ve tellaliye giderleri ile Emlak Alım ve Taşıt Alım Vergilerini maliyet bedeline ithal etmekte veya genel giderler arasında göstermekte mükellefler serbesttirler.” denilmektedir.

Buna göre, taşıtların maliyet bedeliyle değerlendirilmesi sonucunda Taşıt Alım Vergilerinin maliyet bedeline eklenmesi veya genel giderler arasında gösterilmesinde mükelleflere ihtiyarilik tanınmıştır.

Bu nedenle, binek otomobillerine ait indirilemeyen katma değer vergisinin doğrudan gider veya maliyet unsuru olarak değerlendirilmesinde kanunen bir sakınca bulunmamaktadır.

Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim.

Bakan a
Exit mobile version