Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Aynı işyerinde birden fazla mükellefin faaliyette bulunması halinde işyeri kapatma cezasının nasıl uygulanacağı hk

Aynı işyerinde birden fazla mükellefin faaliyette bulunması halinde işyeri kapatma cezasının nasıl uygulanacağı hk

 T.C.
MALIYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü

Tarih: 30.06.1997
Sayı: B.07.0.GEL.0.30/3026-354-438/27160
Konu: Aynı işyerinde birden fazla mükellefin faaliyette bulunması halinde işyeri kapatma cezasının nasıl uygulanacağı hk.

GAZİANTEP VALİLİĞİ
(Defterdarlık: Vasıtasız Vergiler Gelir Müdürlüğüne)

İLGİ . 30.5.1997 gün ve B.07.4.DEF.0.27.11/97-515-53/3110 sayılı yazınız.

İlgide kayıtlı yazınız ile eki incelenmiştir.

Yazılardan anlaşıldığına göre, İliniz ….. Vergi Dairesi mükelleflerinden ….. Limited Şirketi nezdinde belge düzenine uyulmadığına ilişkin olarak yapılan tespitlere dayanılarak haklarında işyeri kapatma cezası uygulanmak üzere Valilik Makamından onay alınmıştır.

İşyeri kapatma cezası uygulanmak üzere mükellefin işyerine gidildiğinde aynı adreste aynı işyerinde başka bir şirketin daha faaliyette bulunduğu tespit edildiğinden işyeri kapatma cezası uygulanamamıştır.

Bunun üzerine de aynı işyerinde birden fazla mükellefin faaliyette bulunması halinde işyeri kapatma cezasının ne şekilde uygulanacağının bildirilmesi istemiyle konu Bakanlığımıza intikal ettirìlmiştir.

Bilindiği gibi, işyeri kapatma cezası 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 354. maddesinde düzenlenmiş ve bu maddede yetkililerce 353. maddenin 1ve 2 numaralı bentlerinde yazılı belgelerin bir takvim yılı içinde ayrı ayrı üç defa kullanılmadığının veya bulundurulmadığının tespiti halinde, mükelleflerin işyerlerinin bir haftaya kadar kapatılabileceği ve buna ilişkin usul ve esasların Maliye Bakanlığınca belirleneceği hükme bağlanmıştır. Ayrıca, uygulanacak safhaya gelen işyeri kapatma cezasının kapatma kararının uygulanmasından önce mükelleflerin yazılı olarak istemeleri halinde para cezasına çevrilebileceği belirlenmiştir.

Bu maddenin Bakanlığımıza verdiği yetkiye dayanılarak, işyeri kapatma cezasına ilişkin olarak belirlenen usul ve esaslar ile bu maddenin uygulanmasıyla ilgili açıklamalara 181,199 ve 229 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğlerinde yer verilmiştir.

Sözü edilen Genel Tebliğlerde yapılan açıklamalardan da anlaşılacağı üzere bu cezanın uygulanmasında esas olan belge düzenine uyulmayan işyerinin kapatılması olup bu cezanın uygulanabilmesi için de Valilik Makamından onay alınması ve bu onaya dayanılarak mükellefe kapatma kararının tebliğ edilmesi gerekmektedir. Kapatma kararı üzerine bu cezanın para cezasına çevrilmesini talep etmeyen mükelleflerin işyerlerinin bütün girişleri, giriş ve çıkışı engelleyecek şekilde mühürlenmek, işyeri kapatmaya ilişkin levha asılmak suretiyle, işyeri kapatma cezası uygulanması icap etmektedir.

Ancak, aynı işyerinin birden fazla mükelleflere ait işletmeler tarafından paylaşıldığı ve işyerinin kapatılmasının cezaya muhatap olmayan mükelleflerin faaliyetinin de engellenmesi sonucu doğurduğu hallerde işyerinin kapatılmaması; yalnızca Vergi Usul Kanununun 353/5. maddesine göre özel usulsüzlük cezası kesilmesi gerekmektedir.

Diğer taraftan, aynı işyerinde faaliyet göstermekle beraber, belge düzenine uymadığı tespit edilen ….. Limited Şirketi ile ….. Limited Şirketi’nin faaliyet gösterdikleri bölümlerin birbirinden ayrılmasının mümkün bulunması halinde, sadece ….. Limited Şirketinin faaliyet gösterdiği bölümün kapatılabileceği ise tabiidir.

Bilgi edinilmesini ve konunun yukarıda yapılan açıklamalar uyarınca yeniden değerlendirilerek gereğinin yapılmasını rica ederim.

Bakan a.
Daire Başkanı
Exit mobile version