Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası I-M Sayılı Genelgesi

03 Temmuz 1991 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 20918

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar ile Hazine ve Maliye Bakanlığının 2008-32/34 Sayılı Tebliğine İlişkin I-M Sayılı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Genelgesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Genelge (Sayı: 2021/13)   21/12/2021
Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar ile Hazine ve Maliye Bakanlığının 2008-32/34 Sayılı Tebliğine İlişkin I-M Sayılı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Genelgesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Genelge (Sayı: 2021/8)  20/08/2021

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası İdare Merkezinden:

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar ile Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı’nın 2008-32/34 Sayılı Tebliğine İlişkin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Genelgesi.

Sayı: I-M

TÜRK PARASI, DÖVİZ İLE KIYMETLİ MADEN, TAŞ VE EŞYALARA İLİŞKİN HÜKÜMLER

KONVERTIBL VE NON-KONVERTIBL DÖVİZLER

Madde 1- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nca alım satım konusu yapılan dövizler aşağıda sayılmıştır.

ABD Doları USD
Avustralya Doları AUD
Bulgar Levası BGN
Çin Yuanı CNY
Danimarka Kronu DKK
Euro EUR
İngiliz Sterlini GBP
İran Riyali IRR
İsveç Kronu SEK
İsviçre Frangı CHF
Japon Yeni JPY
Kanada Doları CAD
Kuveyt Dinarı KWD
Norveç Kronu NOK
Pakistan Rupisi PKR
Rumen Leyi RON
Rus Rublesi RUB
Suudi Arabistan Riyali SAR

(Madde 2 kaldırılmıştır.)

(Madde 3 kaldırılmıştır.)

EFEKTİF SEVKİYATI

Madde 4- Bankaların yurtdışına efektif sevketmeleri serbesttir.

DÖVİZ KURLARI

Madde 5- Ticari ve gayriticari işlemlerle ilgili olarak yapılan döviz ve efektif alım ve satım işlemlerinde uygulanacak döviz kurları; bankalar, yetkili müesseseler, PTT, kıymetli maden aracı kuruluşları ve aracı kurumlarca piyasa kuralları dahilinde serbestçe belirlenir.

Merkez Bankasınca her iş günü sonunda ilan edilecek günlük kurlar, uluslararası ve iç piyasalardaki gelişmeler dikkate alınarak serbestçe belirlenir.

(Madde 6 kaldırılmıştır.)

DÖVİZ POZİSYON YÖNETİMİ VE BİLGİ VERME

Madde 7-A) Yürürlükten kaldırılmıştır

B) Vadeli Döviz Alım Satımı

Bankalar, Türkiye’de ve yurt dışında yerleşik kişilerle ve birbirleriyle vadeli döviz alım satım işlemlerini serbestçe yapabilirler.

C) Yürürlükten kaldırılmıştır.

D) Zorunlu Döviz ve Efektif Devirleri ve Satışları

Bankaların, yetkili müesseselerin, PTT’nin, kıymetli maden aracı kuruluşlarının ve aracı kurumların döviz mevcutlarından Merkez Bankası’na yapacakları zorunlu devir oranı “% 0”dır.

(Madde 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ve 19 kaldırılmıştır.)

GÖRÜNMEYEN İŞLEMLERE İLİŞKİN HÜKÜMLER

(Madde 20 kaldırılmıştır.)

Madde 21- Türkiye’de yerleşik kişilerin dışarıda yerleşik kişilerden Türkiye’deki işleriyle ilgili olarak sağladıkları döviz tahsis edilebilecek veya Türk parası transferi suretiyle ödeme yapılabilecek hizmetler ve Görünmeyen İşlemlerle ilgili diğer ödemeler Madde 25’de açıklanmıştır.

Madde 22- 25 inci Maddede belirtilen gider kalemlerine göre farklılık göstermekle birlikte kıyasen benzerliği kabul edilebilecek talepleri Merkez Bankası değerlendirir ve sonuçlandırır.

Madde 23- Görünmeyen İşlemlerle ilgili döviz ve efektif satışları veya Türk parası transferleri ulusal ve uluslararası bankacılık prensipleri çerçevesinde bankalarca yapılır.

Madde 24- Görünmeyen İşlemlere ilişkin kati ve avans döviz satış işlemleri veya Türk parası transferleri, borcu gösteren fatura, proforma fatura ve gerekli diğer belgelere göre yapılır. Görünmeyen İşlemlerde uygulanacak limitler ve avans olarak yapılacak işlemlere ait esaslar Merkez Bankası’nca bankalara bildirilir.

Tamamı İçin Tıklayınız

Exit mobile version