Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Mimarlık ve Mühendislik Hizmetleri Şartnamesi BKK 85/9707

Mimarlık ve Mühendislik Hizmetleri Şartnamesi 85/9707

05 Ağustos 1985 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 18833

Karar Sayısı: 85/9707

I-GİRİŞ

AMAÇ VE KAPSAM :

Madde 1- Bir yapının meydana gelebilmesi için mimarlık, inşaat, makina ve elektrik mühendisliği dallarında yapılması gereken hizmetlerin niteliği ve karşılığında ödenecek ücretler bu Şartname hükümlerine göre belirlenir ve bulunur.

Bu Şartname, 2886 Sayılı Kanunun 1. maddesinde yazılı İdareleri kapsar.

DAYANAK :

Madde 2- Bu Şartname 2886 Sayılı Kanunun 8 inci maddesi gereğince hazırlanmıştır.

II-GENEL HÜKÜMLER

DEYİMLER VE TANIMLAR :

Madde 3- Bu Şartnamede geçen deyimler ve tanımlar aşağıda gösterilmiştir.

3.1 YAPI

Karada ve suda, kalıcı ve geçici, yeraltı ve yerüstü inşaatı ile bunların ek ve değiştirilmelerine, sabit ve hareketli tesislerine ve bunların parçalarına denir.

3.2 BİRİM MALİYET (BM)

Yapının birim ölçüsünün (binalarda birim alanın), Bayındırlık ve İskân Bakanlığınca her yıl Mimarlık hizmetlerine esas olan sınıflar için ayrı ayrı tesbit edilerek ilan edilen maliyetleridir. (Birimi TL./m² dir.)

3.3 YAPI YAKLAŞIK MALİYETİ (YYM) Mimarlık ve Mühendislik hizmetleri ücretinin hesabına temel olan ön kabuldür; ön projeden, yoksa ihtiyaç programından çıkarılan miktarların birim maliyetle çarpılması sonucu bulunan değerdir. (Birimi TL.dır.)

3.4 İDARE

Mimarlık ve Mühendislik hizmetlerini yaptıracak olan İdare, Kurum ve Kuruluşlardır.

3.5 MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK HİZMETLERİ

Belli bir yapıya ait proje, hesap ve ihale dosyası düzenleme işleriyle, yapının meslek yönünden kontrolu ve hizmet dallarında uyum ve birliğin sağlanması işlerine denir.

3.6 MİMAR/MÜHENDİS

Mimarlık ve Mühendislik hizmetlerini yüklenen Mimar ile inşaat, makine, elektrik Mühendisleri veya Mimarlık , Mühendislik, Müşavirlik büro ve firmalarıdır.

YAPI YAKLAŞIK MALİYETİNİN TESPİTİ

Madde 4- Yapı yaklaşık maliyeti; ön projeden, yoksa ihtiyaç programından bulunacak alan, hacim veya miktarlar ile Bayındırlık ve İskân Bakanlığınca her yıl yayınlanacak olan birim maliyetlerin çarpımı sonucu elde edilir.

Birim maliyetler yayınlanmamış ise, yürürlükteki birim veya bedeller kullanılır.

4.1 Bir yapıdaki makine ve elektrik Mühendisliği hizmetlerinin ayrıca yaptırılması halinde, bu işlerin kapsadığı tesisat veya montajın ihale yılı birim fiyatlarıyla hesaplanan ilk keşif tutarı, yapı yaklaşık maliyeti olarak alınır.

4.2 Yapıdaki mesleki hizmetlerin karşılıkları ile arsa, ruhsat vb., harç, resim ve harcamalar yapı yaklaşık maliyetine katılmaz.

4.3 İdarenin bağış ve benzeri yollarla maliyette sağladığı indirmeler yapı yaklaşık maliyetini etkilemez.

4.4 Yapının kesin maliyeti: Mimarlık ve Mühendislik ücretinin hesaplanmasında hiç bir şekilde dikkate alınmaz.

4.5 İdarenin verileri değiştirmesi ile oluşan mesleki hizmetlerin ücreti ayrıca ödenir.

4.6 (Ek fıkra: 93/4828 – 8.10.1993) Mesleki kontrolluk hizmetlerine ait ücret hesabında, mesleki kontrolluk hizmetlerinin başladığı yıl fiyatları ile hesaplanan ve ihale edilen yapım işinin birinci keşif tutarı, yapı yaklaşık maliyeti olarak alınır.

HİZMETLERİN ÜCRETLERİ

Madde 5- Bu şartnamede belirtilen proje ve ihale dosyası düzenleme ve mesleki kontrol işleri karşılığında ödenecek ücretler aşağıda açıklandığı gibi hesaplanır.

Tamamı İçin Tıklayınız

Exit mobile version