Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Mükelleflerin kullandıkları elektrik ve haberleşme bedellerine ait faturalardaki KDV’nin, defterlerine kayıt edildiği dönemde indirim konusu yapıp yapamayacakları hk.

 Elektrik ve haberleşme bedellerine ait faturalardaki KDV

T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü

TARİH : 15.08.2000
SAYI : B.07.0.GEL.0.40/4041-47/38601
KONU : Mükelleflerin kullandıkları elektrik ve haberleşme bedellerine ait faturalardaki KDV’nin, defterlerine kayıt edildiği dönemde indirim konusu yapıp yapamayacakları hk.

KOCAELİ VALİLİĞİ
(Defterdarlık : Gelir Müdürlüğüne)

İLGİ : 28.03.2000 tarih ve 190-II-I/2305 sayılı yazınız.

İlgide kayıtlı yazınız ve eklerinin incelenmesinden, ilimiz Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası tarafından Defterdarlığınıza verilen dilekçede, 1999 yılında tahakkuk eden elektrik ve telefon bedellerinin bölgede yaşanan deprem nedeniyle 6 aylık toplam olarak 2000 yılının Ocak- Şubat aylarında fatura edildiği, ödemenin de bu aylarda yapıldığı belirtilerek söz konusu elektrik ve telefon fatura bedellerinin 1999 yılı için gider yazılıp yazılamayacağı ile bu giderlere ait katma değer vergisinin hangi dönemlerde indirim konusu yapılacağı konusunda tereddüte düşüldüğü anlaşılmıştır.

Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesinin 1 numaralı bendinde, ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin safi ticari kazancın tespitinde gider olarak indirilebileceği hükme bağlanmıştır. Ticari faaliyetle ilgili olarak yapılan ve indirimi mümkün olan giderler, ilgili bulunduğu yılın ticari kazancının tespitinde dikkate alınacaktır.

Ticari kazancın tespitinde tahakkuk esası geçerli olduğundan, bir giderim safi kazancın tespitinde indirim konusu yapılabilmesi için mahiyet ve tutar itibariyle kesinleşmiş olması yeterlidir. Bu kapsamda, 1999 yılında tüketilen elektrik ve satın alınan haberleşme hizmetlerine ilişkin bedeller, 31.12.1999 tarihi itibariyle tahakkuk etmiş olduğundan, bu giderlere ilişkin faturalar daha sonraki bir tarihte düzenlenmiş olsa dahi, 1999 yılına ilişkin olarak beyan edilecek ticari kazancın tespitinde dikkate alınması gerekmektedir.

Bununla birlikte, gider tutarının mükellefçe bilinememesi ve faturaların ilgili yıl hesaplarının kapatılmasından sonra düzenlenmesi halinde, ilgili yılda indirim konusu yapılamayan sözkonusu giderler faturaların düzenlendiği döneme ilişkin ticari kazancın tespitinde dikkate alınabilecektir.

Diğer yandan, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 29/1. maddesinde mükelleflerin vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplamam katma değer vergisinden, faaliyetlerine ilişkin olarak kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen katma değer vergisini indirebilecekleri hükme bağlanmış, maddenin 3.fıkrasında da indirim hakkının vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılı aşılmamak şartıyla ilgili vesikaların kanuni defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde kullanılabileceği hüküm altına alınmıştır.

Dolayısıyla, 1999 yılının son aylarında tüketilen elektrik bedelleri ile satın alınan haberleşme hizmetlerine ait faturalar 2000 yılının Ocak-Şubat aylarında düzenlendiğinden, faturalardaki katma değer vergisinin, bu teslim ve hizmetleri satın alan mükelleflerce söz konusu belgelerin defterlerime kaydedildiği dönemde indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.

Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim.

Bakan  a.
Exit mobile version