Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Gemi İnşaasının Yıllara Sari İnşaat ve Onarım İşi Sayılıp Sayılmayacağı

Gemi İnşaasının Yıllara Sari İnşaat ve Onarım İşi Sayılıp Sayılmayacağı

T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
İstanbul Defterdarlığı
Vasıtasız Vergiler Gelir Müdürlüğü

Sayı : B.07.4.DEF.0.34.11. GVK-42
Konu : Gemi inşaasının yıllara sari inşaat ve onarım işi sayılıp sayılmayacağı hk.

Beşiktaş Vergi Dairesi Müdürlüğü mükelleflerinden vergi numarasında kayıtlı tarafından verilen tarihli dilekçede Müdürlüğümüzü ilgilendiren hususlar aşağıda açıklanmıştır.

Gelir Vergisi Kanunu’nun 42. maddesinde, “Birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat ve onarma işlerinde kar veya zarar işin bittiği yıl kati olarak tespit edilir ve tamamı o yılın geliri sayılarak mezkur yıl beyannamesinde gösterilir.

Mükellefler bu madde kapsamına giren hallerde her inşaat ve onarım işinin hasılat ve giderlerinin ayrı bir defterde veya tutmakta oldukları defterlerin ayrı sayfalarında göstermeye ve düzenleyecekleri beyannameleri işlerin ikmal edildiği takvim yılını takip eden yılın mart ayı sonuna kadar vermeye mecburdurlar.” hükmüne yer verilmiş, aynı Kanun’un 94. maddesinin 3 numaralı bendinde ise 42. madde kapsamına giren işler dolayısıyla bu işleri yapanlara (kurumlar dahil) ödenen istihkak bedellerinden %5 gelir vergisi tevkifatı yapılacağı belirtilmiştir.

Bir işin Gelir Vergisi Kanunu’nun 42. maddesi kapsamına girmesi, dolayısıyla bu işler karşılığında ödenen istihkaklardan %5 oranında gelir vergisi tevkifatının yapılabilmesi için; yapılan işin inşaat ve onarma işi olması, birden fazla takvim yılına sirayet etmesi ve taahhüde bağlı olarak yapılması gerekir.

Gelir Vergisi Kanunu’nun sözü edilen maddesinde, inşaat işleri arasında bir ayırım yapılmamış olup tüm inşaat işleri kapsama alınmıştır. Vergi Usul Kanununun 271. maddesinde yer alan “inşa edilen binalarda ve gemilerde, imal edilen makine ve tesisatta, bunların inşa ve imal giderleri, satın alma bedeli yerine geçer” hükmü ile de gemi yapımı inşaat işi olarak kabul edilmiştir.

Öte yandan, bina yapımı 6787 sayılı imar Kanunuyla, gemi inşaası ise 6948 sayılı Kanunla düzenlenmiştir. Gemi inşaası işlerinin 6948 sayılı Kanunla düzenlenmiş olması bu işlerin inşaat işi olma vakfını değiştirmemektedir. Bu nedenle sözleşmeye dayalı olarak yapılan yıllara sari gemi yapım işlerinin vergi yasaları açısından inşaat işi sayılarak Gelir Vergisi Kanunu’nun 42. maddesi kapsamında değerlendirilmesi gerekir.

Bu durumda, gemi inşaat işleri dolayısıyla bu işleri yapanlara (kurumlar dahil) ödenen istihkak bedellerinden Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. maddesinin 3 numaralı bendi ve 30.12.1993 tarihli ve 93/5148 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına göre %5 gelir vergisi tevkifatı yapılması ve bu kapsamdaki işlerden elde edilen kar veya zararın işin bittiği yıl kati olarak tespit edilip, tamamının o yılın geliri sayılarak mezkur yıl beyannamesinde gösterilmesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini ve Müdüriyetinizi ilgilendiren konularında yanıtlanarak mükellefe bilgi verilmesini rica ederim.

Exit mobile version