Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Ödenmeyen Kiralar İçin Tevkifat Yapılıp Yapılmayacağı

Ödenmeyen Kiralar İçin Tevkifat Yapılıp Yapılmayacağı

T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
İstanbul Defterdarlığı
Vasıtasız Vergiler Gelir Müdürlüğü

Sayı : B.07.4.DEF.0.34.ll/ GVK-94/5

Konu : Ödenmeyen kiralar için tevkifat yapılıp yapılmayacağı hk.

………………. …………………..  A.Ş.
/İSTANBUL

İLGİ : …/…/….. tarihli dilekçeniz.

İlgide kayıtlı dilekçeniz incelendi.

Konuyla ilgili hükümlerin yer aldığı sözü edilen maddenin 5/a numaralı bendinde “(99/13646 sayılı Kararla değişen oran) 70.maddede yazılı mal ve hakların kiralanması karşılığı yapılan ödemelerin % 20” oranında tevkifat yapılacağı belirtilmiştir.

Aynı Kanunun 96.maddesinde, “Vergi tevkifatı, 94.madde kapsamına giren nakden veya hesaben yapılan ödemelere uygulanır. Bu maddede geçen hesaben ödeme deyimi, vergi tevkifatına tabi kazanç ve iratları ödeyenleri istihkak sahiplerine karşı borçlu durumda gösteren her türlü kayıt ve işlemleri ifade eder” hükmü yer almıştır.

Öte yandan, söz konusu Kanunun 73.maddesinde kiraya verilen mal ve hakların kira bedellerinin emsal kira bedelinden düşük olamayacağı, bedelsiz olarak başkalarının intifaına bırakılan mal ve hakların emsal kira bedelinin, yetkili özel mercilere takdir edilmiş kirası, bu suretle takdir edilmiş kira mevcut değilse Vergi Usul Kanunu’na göre belirlenen vergi değerinin % 5’i olacağı belirtilmiştir.

Bu hükümlere göre; şirketiniz söz konusu işyeri için nakden veya hesaben bir kira ödemesi yapmadığından, tevkifat söz konusu olmayacaktır. Ancak söz konusu işyerini şirketinize kiralayan gayrimenkulün sahibi tarafından emsal kira bedel hükümlerine göre yıllık Gelir Vergisi beyannamesinde genel hükümlere göre beyan edilerek vergilendirilmesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Exit mobile version