Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden kiralanan işyeri için stopaj ve fon payı ödenip ödenmeyeceği hk.

Vakıf işyeri kira stopaj ve fon payı

T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
İstanbul Defterdarlığı
Vasıtasız Vergiler Gelir Müdürlüğü

Sayı : B.07.4.DEF.0.34.11.GVK-94/5

Konu : Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden kiralanan işyeri için stopaj ve fon
payı ödenip ödenmeyeceği hk.

…………..         …………………..
/İSTANBUL

İLGİ: Tarihsiz dilekçeniz.

İlgide kayıtlı dilekçenizde, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden kiralayacağınız gayrimenkul için yapacağınız kira (işyeri) ödemelerinden stopaj yapılıp yapılmayacağını sormaktasınız.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun (3946 sayılı Kanunun 22.maddesi ve 93/5148 sayılı Kararla değişen şekli) 94. maddesinde; “Kamu idare ve müesseseleri, iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya zirai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar” hükmü yer almıştır.

Bu maddeden de anlaşılacağı üzere, gelir vergisi kesintisi gelir vergisi mükelleflerinin gelir vergilerine mahsuben yapılmaktadır. Vakıflar Bölge Müdürlüğü Katma Bütçeli İdare olduğundan gelir vergisi mükellefiyeti bulunmamaktadır.

Ayrıca, aynı maddenin 5. bendi hükümlerinde de katma bütçeli idarelerin gayrimenkullerini kiraya verdiklerinde elde edecekleri kiradan vergi kesileceğine ilişkin hüküm de yoktur.

Bu hükümlere göre, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden kiralamış olduğunuz gayrimenkul için; bu kuruluşa yapacağınız kira ödemelerinden gelir vergisi kesintisi yapılmaması gerekir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Exit mobile version