Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Kanuni süresinden sonra pişmanlık talebiyle beyanname veren ve pişmanlık şartlarına uyan mükelleflere kesilecek ceza hk

Pişmanlık Talebiyle Verilen Beyanname
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü

TARİH : 04.12.1997
SAYI : B.07.0.GEL.0.30.3044-371-649/52436
KONU : Kanuni süresinden sonra pişmanlık talebiyle beyanname veren ve pişmanlık şartlarına uyan mükelleflere kesilecek ceza hk.

BALIKESİR VALİLİĞİ
(Defterdarlık : Gelir Müdürlüğüne)

İLGİ: 07.10.1997 gün ve B.07.4. DEF.0.10.10-2-127-355/8862 sayılı yazınız.

İlgide kayıtlı yazınız ve eki incelenmiştir.

Yazılardan, iliniz …. Vergi Dairesinin teftişi sırasında, Kanuni süresinden sonra pişmanlık talebiyle beyanname veren ve pişmanlık şartlarına uyan mükelleflere iki kat birinci derece usulsüzlük cezası kesileceğinin bildirildiği, bunun üzerine Dairelerince tereddüte düşüldüğü ve konunun Bakanlığımıza intikal ettirildiği anlaşılmıştır.

Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun Pişmanlık ve Islah başlıklı 371. Maddesinde, “Beyana dayanan vergilerde kaçakçılık (338, 346 ve 347 nci maddelerde yazılı şekilde yapılanlar dahil) ağır kusur ve kusur mahiyetindeki kanuna aykırı hareketlerini ilgili makamlara kendiliğinden dilekçe ile haber veren mükelleflere aşağıda yazılı kayıt ve şartlarla kaçakçılık, ağır kusur ve kusur cezaları kesilmez.” hükmü yer almakta ve pişmanlık şartlarının neler olduğu da bentler halinde belirlenmiş bulunmaktadır.

Söz konusu maddenin 5 numaralı bendinde ise, mükellefçe haber veriln ve ödeme süresi geçmiş bulunan vergilerin, ödemenin geciktiği her ay ve kesri için, 6183 sayılı Kanunun 51. Maddesinde belirtilen nispette uygulanacak gecikme zammı oranında bir zamla birlikte haber verme tarihinden başlayarak 15 gün içinde ödenmesi gerektiği hükme bağlanmıştır.

Bu hükümlere göre, kanuni süresi geçtikten sonra pişmanlık talebi ile beyanname verilmesi ve pişmanlık şartlarına uyulması halinde, bu beyanname üzerine, tahakkuk eden vergi için vergi ziyaı cezası kesilmeyecek, ancak yukarıdaki belirtilen oranda pişmanlık zammı hesaplanacaktır. Ayrıca, söz konusu beyannamenin süresinde verilmemesinden dolayı da, aynı Kanunun 352-I-1. maddesi uyarınca sadece bir kat birinci derece usulsüzlük cezası kesilecektir.

Diğer taraftan, kanuni süresinde verilmeyen beyannamenin daha sonra pişmanlık talebiyle verilmesi, ancak bu beyannamede zarar beyanı mahsup gibi nedenlerle ödenecek verginin bulunmaması veya pişmanlık şartlarının ihlal edilmesi hallerinde, qişmanlık talebi geçersiz sayılarak Vergi Usul Kanununun 4008 sayılı Kanunla değişik 30. Maddesinin dördüncü fıkrası ve 350. Maddeleri uyarınca işlem yapılacaktır.

Buna ilişkin açıklamaların yer aldığı 238 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde de belirtildiği üzere, bu beyannameler kanuni süresinden kendiliğinden verilmiş beyanname olarak kabul edilerek beyan edilen matrah üzerinden re’sen gerekli tarhiyat yapılacak ve bu beyannameler re’sen takdir için takdir komisyonuna intikal ettirlmeyecektir. Re’sen yapılacak bu tarhiyat için kesilecek kusur cezası, beyannamenin süresinde verilmemesi nedeniyle kesilecek birinci derecede iki kat usulsüzlük cezası ile mukayese edilerek miktar itibariyle ağır olana kesilmek suretiyle işlem yapılacaktır.

Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim.

Bakan a.
Daire Başkan
Exit mobile version