Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Gerek test sürüşü gerekse başka arazi araçlarını satın alarak işletme aktifine kaydetmesi durumunda, yüklenilen KDV’nin indiriminin mümkün bulunup bulunmadığı ve amortisman ayrılması hk.

Arazi ve Test Araçları KDV

TC.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü

TARİH : 30.01.2001
SAYI : B.07.0.GEL.0.29/2977-320-159/5827
KONU Gerek test sürüşü gerekse başka arazi araçlarını satın
alarak işletme aktifine kaydetmesi durumunda, yüklenilen KDV’nin
indiriminin mümkün bulunup bulunmadığı ve amortisman ayrılması hk.

DENİZLİ VALİLİĞİNE
(Defterdarlık : Gelir Müdürlüğüne)

İLGİ : 15.12.2000 tarih ve 6106 sayılı yazınız.

İlgide kayıtlı yazınız ve ekinin incelenmesinden, her türlü motorlu araçlar ile yedek parçalarının alım-satımı, bakım-onarımı ve BMW, Land Rover, Rover, Mini ve MG markalı araçların Türkiye distrübitörü olan ….. A.Ş.’nin ….. bayiliği faaliyetiyle uğraşan ….. A.Ş. tarafından satışı yapılan araçların test sürüşü aracı olarak satın alınması ve aktife kaydedilmesi halinde katma değer vergisinin indirim konusu yapılıp yapılmayacağı ve kıst amortisman uygulanıp uygulanmayacağı hakkında görüş sorulduğu anlaşılmıştır.

Bilindiği üzere, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 30/b maddesinde, faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç olmak üzere işletmelere ait binek otomobillerinin alış vesikalarında gösterilen katma değer vergisinin hesaplanan katma değer vergisinden indirilemeyeceği hükmü yer almaktadır.

Öte yandan, 22.12.1992 tarih ve 92/3896 sayılı kararnamenin, eki III ve IV sayılı listelerde 12.09.2000 tarih ve 2000/1221 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yapılan değişiklik ile 87.03 Gümrük Tarife Pozisyonunun kapsamı yeniden belirlenmiştir.

Söz konusu değişiklik Avrupa Birliğinin uyguladığı Kombine Nomenklatürde yapılan değişiklikler nedeniyle yapılmış olup, tarife değişikliği tamamen detaylandırma amacı taşımaktadır.

Ayrıca, bugüne kadar arazi aracı jip, 4×4 arazi aracı olarak bilinen “binek amaçlı taşıt”ların üretim ve kullanım amaçlarında bir değişiklik olmamıştır. Bu taşıtlar; binek otomobil kapsamında 87.03 pozisyonunda yer alan şoför dahil 9 veya daha az kişi kapasiteli, karayollarında kullanılan, yük ve yolcu taşıma amacı bulunmayan “binek amaçlı taşıt”lar olup, silindir hacmine göre % 25 ve % 40’lık katma değer vergisi oranlarına tabidir.

Bu nedenle, ….. A.Ş.’nin gerek satışını yaptığı BMW, Land Rover, Rover, Mini ve MG marka araçları test sürüşü aracı olarak gerekse başka arazi araçlarını satın alarak işletme aktifine kaydetmesi durumunda yüklenilen katma değer vergisinin indirimi mümkün bulunmamaktadır.

Diğer taraftan, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 320 nci maddesinin ikinci fıkrasında “Faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları binek otomobilleri hariç olmak üzere, işletmelere ait binek otomobillerinin aktife girdiği hesap dönemi için ay kesri tam sayılmak suretiyle kalan ay süresi kadar amortisman ayrılır. Amortisman ayrılmayan süreye isabet eden bakiye değer, itfa süresinin son yılında tamamen yok edilir.” denilmektedir.

Yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde, söz konusu araçların binek otomobil olması nedeniyle bu otomobillerin aktife girdiği hesap dönemi için ay kesri tam ay sayılmak suretiyle kalan ay süresi kadar kıst amortisman ayrılması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini ve durumun adı geçene de duyurulmasını rica ederim.

Exit mobile version