Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Belediyeye Ödenen Atık Su İle İlgili Çevre Temizlik Vergisinin, Su Teslimine İlişkin Hesaplanacak KDV Matrahına Dahil Edilip Edilmeyeceği

Belediyeye Ödenen Atık Su KDV Matrahı

T.C.

MALİYE BAKANLIĞI

Gelirler Genel Müdürlüğü

Sayı: B.07.0.GEL.0.52/5220-9/12448

Konu: Belediyeye ödenen atık su ile ilgili Çevre Temizlik Vergisinin, su teslimine ilişkin hesaplanacak KDV matrahına dahil edilip edilmeyeceği hk.

BALIKESİR VALİLİĞİNE

(Defterdarlık: Gelir Müdürlüğü)

İLGİ: 07.11.2000 tarih ve 8285 sayılı yazınız.

İlgide kayıtlı yazınız ekinde yer alan ….. Belediye Başkanlığı ….. Müdürlüğünün 24.10.2000 tarihli dilekçesinde, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanuna eklenen mükerrer 44. maddeye dayanılarak su tüketim bedelinin % 45’i oranında alınan atık su ile ilgili çevre temizlik vergisi üzerinden katma değer vergisi hesaplanıp hesaplanmayacağı konusunda tereddüte düşüldüğü anlaşılmıştır.

Bilindiği üzere 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun teslim ve hizmet işlemlerinde matrah başlığını taşıyan 20. maddesinin 1. bendinde matrah; teslim ve hizmet işlemlerinin karşılığını teşkil eden bedel olarak tanımlanmış olup, bedel deyimi; malı teslim alan veya kendisine hizmet yapılan veyahut bunlar adına hareket edenlerden bu işlemler karşılığında her ne suretle olursa olsun alınan veya bunlarca borçlanılan para, mal ve diğer suretlerde sağlanan ve para ile temsil edebilen menfaat, hizmet ve değerler toplamı olarak açıklanmıştır.

Ancak dilekçede bahsi geçen atık su ile ilgili çevre temizlik vergisi, 2464 sayılı Kanunun mükerrer 44. maddesi uyarınca belediyelere gelir olarak ihdas edilen bir vergidir. Sözü edilen maddede atık su ile ilgili çevre temizlik vergisinin, su tüketim bedeli ile birlikte tarh ve tahakkuk etmiş sayılacağı ve bu bedel ile birlikte tahsil edileceği öngörülmektedir.

Buna göre, belediyenin geliri olan ve doğrudan belediyeye ödenen atık su ile ilgili çevre temizlik vergisinin, su teslimine ilişkin hesaplanacak katma değer vergisi matrahına dahil edilmemesi gerekmektedir.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Exit mobile version