Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Vergi Mükellefi olmayanlardan alınan araçların noter satış senedine istinaden kayıtlara intikal ettirilebileceği hakkında

T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
İstanbul Defterdarlığı
Usul Gelir Müdürlüğü

SAYI: B.07.4.DEF.0.34.18/VUK-234-229

Tarih: 03.05.2001*003412

KONU: Mükellef olmayanlardan alınan arabaların
noter satış senedine istinaden kayıtlara intikal Ettirilebileceği hk.

…………..         ……………………

İLGİ: …………….tarihli dilekçeniz.

           İlgi dilekçenizde ……………..’da model ……………. plakalı aracı noter satışı ile satın aldığınız ancak adı geçen mükellefin işyerini terk etmesi nedeniyle adınıza fatura düzenlemediği belirtilerek deftere kayıt işleminin hangi belge ile yapılacağı sorulmaktadır.

           Bilindiği gibi, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 151’nci maddesinde “Vergiye tabi olmayı gerektiren muamelelerin tamamen durdurulması ve sona ermesi işi bırakmayı” ifade eder.

           Diğer taraftan ticari plakalı nakil vasıtalarından dolayı mükellefiyet terki için söz konusu vasıtaların satılması veya trafikten çekilmesi ile bunlara ilişkin satış faturası noter satış senedi veya hurda belgesinin ilgili vergi dairesine ibrazı şarttır.

           Konuya ilişkin bağlı bulunduğunuz vergi dairesi ile yapılan yazışma sonucu alınan bilgiden, ………………..’ın işyerini ………………….. tarihinde terk ettiği ayrıca satış sözleşmesinde satıcının ………………….. olduğu ve şirket adına kayıtlı olduğuna dair bir açıklama bulunmadığı anlaşılmıştır.

           Bu açıklamalara göre,mükellefiyetini terk ettiği anlaşılan …………………… tarafından noter satış sözleşmesi ile adınıza satışı yapılan aracın kayıtlarınıza noter satış sözleşmesi ile intikal ettirilmesi gerekmektedir.

           Bilgi edinilmesini rica ederim

Exit mobile version