Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Çalınan mal bedelinin muhasebeleştirilmesi hk.

Çalınan mal bedelinin muhasebeleştirilmesi

T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
İstanbul Defterdarlığı
Usul Gelir Müdürlüğü

SAYI : B.07.4.DEF.0.34.18/VUK-278

Tarih: 13.07.2001-5133

KONU : Çalınan mal bedelinin muhasebeleştirilmesi hk.

……………………………….GELİR MÜDÜRLÜĞÜNE

…………………………………..tarafından Defterdarlığımıza verilen ve ekleriyle birlikte bir örneği ilişikte gönderilen tarihsiz dilekçe de Müdürlüğümüzü ilgilendiren hususlar aşağıda açıklanmıştır.

Bilindiği gibi, Vergi Kanunlarında, kaybolan mal bedellerinin zarar olarak yazılacağına dair herhangi bir hükme yer verilmemiştir. Buna karşılık 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 278’nci maddesinde, kıymeti düşen malların maliyet bedeli yerine emsal bedeli ile değerlendirileceği, aynı Kanunun 317’nci maddesinde de, tabii afet yüzünden kayba uğrayan amortismana tabi iktisadi kıymetlerin fevkalade ekonomik ve teknik amortisman uygulanmak suretiyle yok edileceği açıklanmış bulunmaktadır.

Bu hükümlerden de anlaşılacağı üzere, Vergi Hukukumuz açısından sermaye ve sermayenin herhangi bir unsurunda meydana gelen değer kayıplarının düşük bedelle değerlendirilmesi veya değişik yollarla sonuç hesaplarına intikal ettirilmesi, esas olarak ticari ve zirai faaliyetlerin normal bir şekilde işleyişinden veya tabii afetler yüzünden değer kaybına uğramasından doğmuş olmasına ve bilanço esasına göre defter tutma şartlarına bağlanmıştır.

Bu nedenle, çalınan mal bedelinin “Cari Hesaba yada Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler Hesabına” alınmak suretiyle muhasebeleştirilmesi mümkün bulunmaktadır.

Bilgi edinilmesi ile Müdürlüğümüzü ilgilendiren konularında cevaplandırılarak mükellefe bilgi verilmesini rica ederim.

EK:

1-Tarihsiz mükellef dilekçesi,
2-Olay yeri inceleme ve tespit tutanağı
3-Müşteki ifade tutanağı

Exit mobile version