Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Serbest meslek faaliyetinde bulunan şahsın envanterine kaydettiği binek otomobilin alımında bankaya ödediği kredi faizinin gider yazılıp yazılmayacağı hk.

Kredi faizinin gider yazılıp yazılmayacağı

T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
İstanbul Defterdarlığı
Vasıtasız Vergiler Gelir Müdürlüğü

Sayı : B.07.4.DEF.0.34.11. GVK-68/10

Konu : Serbest meslek faaliyetinde bulunan şahsın envanterine
kaydettiği binek otomobilin alımında bankaya ödediği kredi faizinin
gider yazılıp yazılmayacağı hk.

 ………….. …………….

İLGİ: 13.07.2001 tarihli dilekçeniz.

İlgide kayıtlı dilekçenizde Üsküdar Vergi Dairesi Müdürlüğü’nün ……………. vergi numaralı mükellefi olduğunuz, 2000 takvim yılı Aralık ayında satın aldığınız binek otomobilin bedelinin bir kısmını banka kredisiyle finanse ettiğiniz, söz konusu binek otomobilin envanterinize kayıtlı olduğu belirtilerek otomobil için ödenen banka kredi faizlerinin gider olarak kaydedilip kaydedilemeyeceği konusunda Defterdarlık görüşümüzü sormak istediğiniz anlaşılmaktadır.

Bilindiği gibi 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun “Mesleki Giderler” başlıklı 68. maddesinin 10 numaralı bendinde “İşle ilgili olarak şehir içi ulaşım, posta, telgraf ve odabaşı ücretleri gibi müteferrik giderler ile envantere dahil olan binek otomobillerinin giderleri ve Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre ayrılan amortismanları

…” nın serbest meslek kazancının tespitinde hasılattan indirilebileceği hüküm altına alınmıştır.

Diğer taraftan 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 269. maddesinde “İktisadi işletmelere dahil bilumum gayrimenkuller maliyet bedelleri ile değerlenir.

Bu Kanun’a göre aşağıda yazılı kıymetler gayrimenkuller gibi değerlenir:

  1. Gayrimenkullerin mütemmim cüzileri ve teferruatı,
  2. Tesisat ve makinalar,
  3. Gemiler ve diğer taşıtlar
  4. Gayrimaddi haklar” hükmü yer almış, işletmeye dahil gayrimenkullerin değerleme ölçüsü olan maliyet bedeli aynı Kanun’un 262. maddesinde “Maliyet bedeli, iktisadi bir kıymetin iktisap edilmesi veyahut değerinin artırılması münasebetiyle yapılan ödemelerle bunlara müteferri bilumum giderlerin toplamını ifade eder” şeklinde tanımlanmıştır.

Aynı Kanun’un 270. maddesinde de maliyet bedeline satın alma bedelinden başka netür giderlerin dahil edileceği tadad edilmiştir.

Bu hükümlerin birlikte değerlendirilmesi sonucunda işletmeye dahil binek otomobilin satın alınması nedeniyle ödenen faizlerin satın alma bedelinin bir uzantısı olduğu anlaşılmaktadır. Ayrıca, ödenen faizlerin 262. maddede yer alan maliyet bedeli tanımının içinde yer alan iktisadi bir kıymetin iktisap edilmesi ile ilgili müteferri gider olarak düşünülmesi gerekmektedir.

Bu hükümlere göre, finansmanının bir kısmını banka kredisiyle karşılayarak satın aldığınız işletmeye dahil binek otomobil için bankaya ödemiş olduğunuz kredi faizinin otomobilin iktisap tarihine kadar ödenen kısmını sabit kıymetlerle birlikte amortisman yoluyla itfa edilmek üzere otomobilin maliyetine eklemeniz, otomobil alındıktan sonraki dönemde ödenen faizlerin ise ilgili bulundukları yıllarda doğrudan gider yazılması ya da maliyete intikal ettirilmek suretiyle amortismana tabi tutulması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Exit mobile version