Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Mükellefiyetinizin bulunduğu il dışındaki personelinize merkezden yapılan ödemeler ile yine il dışında kiralamış olduğunuz ofisler için ödenen kira bedellerinden yapılan tevkifatların muhtasar beyanname ile iş merkezlerinin bulunduğu vergi dairesine beyan edilip edilmeyeceği hk.

T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
İstanbul Defterdarlığı
Vasıtasız Vergiler Gelir Müdürlüğü

Sayı : B.07.4.DEF.0.34.ll/ GVK-98

Konu : Mükellefiyetinizin bulunduğu il dışındaki personelinize
merkezden yapılan ödemeler ile yine il dışında kiralamış olduğunuz
ofisler için ödenen kira bedellerinden yapılan tevkifatların muhtasar
beyanname ile iş merkezlerinin bulunduğu vergi dairesine beyan edilip
edilmeyeceği hk.

……………… ……………….   A.Ş.
/İSTANBUL

İLGİ : ../4/2001 tarihli dilekçeniz.

İlgide kayıtlı dilekçenizde, Anadolu Kurumlar Vergi Dairesi Başkanlığının mükellefi olduğunuzu belirterek, il dışındaki personelinize merkezden yapılan ücret ödemeleri ile yine il dışındaki ofisler için ödenen kira bedellerinden yapılan tevkifatların muhtasar beyanname ile iş merkezinin bulunduğu vergi dairesine beyan edilip edilmeyeceği hakkında görüş sorulmaktadır.

l93 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 3946 sayılı Kanun’un değişik 94.maddesinde; “Kamu idare ve müesseseleri, iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya zirai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar” hükmü yer almıştır.

Aynı Kanunun 2772 sayılı Kanunla değişik 98.maddesinde ise, “94.madde gereğince vergi tevkifatı yapmaya mecbur olanlar bir ay içinde yaptıkları ödemeler veya tahakkuk ettirdikleri karlar ve iratlar ile bunlardan tevkif ettikleri vergileri ertesi ayın 20.günü akşamına kadar, ödeme veya tahakkukun yapıldığı yerin bağlı olduğu vergi dairesine bildirmeye mecburdurlar. Yıl sonlarında tahakkuk ettirilen mevduat faizlerinden kesilecek vergilerin bildirilmesi için bu süre bir ay uzatılır.

Aynı belediye hudutları içinde muhtelif yerlerde yapılan ödeme ve tahakkuklar ile bunlara ait vergilerin bir merkezden bildirilmesi caizdir.” hükmü yer almaktadır.

Bu hükümlere göre, iş merkezinizin bulunduğu belediye (büyük şehirlerde, büyük şehir belediye hudutları) dışındaki bürolarınızda çalışan personelin ücretlerinin, iş merkezinde tahakkuk ettirilerek, hizmet erbabının her birine banka havalesi ile gönderilmesi halinde, bu ücretlere ait muhtasar beyannamenin, iş merkezinizin bulunduğu yer vergi dairesine verilmesi mümkün bulunmaktadır.

Ancak, söz konusu ücretlerin, hizmet erbabının hesabına değil de, personele ödenmek üzere şirketin bir temsilcisinin hesabına ödenmesi halinde bu şekilde ödenen ücretlere ait muhtasar beyannamenin, ödemenin fiilen gerçekleştiği yer vergi dairesine verilmesi gerekir.

Ayrıca, yukarıda belirtilen 98.madde uyarınca, kira ödemelerine ilişkin muhtasar beyannamelerin ise, bu ödemelerin tahakkukunun yapıldığı iş merkezinin bağlı olduğu vergi dairesine verilmesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Exit mobile version