Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

4725 Sayılı Kanun Oda ve Borsalara Kayıtlı Olanların Borçlarının Taksitlendirme ve Gecikme Zammı Affı

15 Aralık 2001 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 24614

Kanun No. 4725

Kabul Tarihi : 9.12.2001

“Ticaret ve Sanayi Odaları”, “Ticaret Odaları”, “Sanayi Odaları”, “Deniz Ticaret Odaları”,

“Ticaret Borsaları” ve “Türkiye Ticaret, Sanayi, Deniz Ticaret Odaları ve Ticaret Borsaları Birliği” Kanununa Bir Geçici Madde Eklenmesine Dair Kanun

MADDE 1. — 8.3.1950 tarihli ve 5590 sayılı “Ticaret ve Sanayi Odaları”, “Ticaret Odaları”, “Sanayi Odaları”, “Deniz Ticaret Odaları”, “Ticaret Borsaları” ve “Türkiye Ticaret, Sanayi, Deniz Ticaret Odaları ve Ticaret Borsaları Birliği” Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

GEÇİCİ MADDE 15. — 25, 26 ve 56 ncı maddelerde belirlenen yıllık ve munzam aidatlarını 31.12.2000 tarihine kadar ödemeyen oda ve borsa üyeleri, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içerisinde yazılı talepte bulunmaları halinde gecikmiş borç asıllarını, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl içinde altı aylık dönemlerle ve dört eşit taksitte ödeyebilir. Bunlardan gecikme zammı tahsil edilmez.

Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde yazılı talepte bulunmayanlar ile yazılı talepte bulunarak borç asılları taksitlendirilenlerden bu taksitleri süresinde ödemeyenlere gecikme zammı uygulanır. Ancak, süresinde yazılı talepte bulunmayanlardan bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde gecikmiş borç asıllarının tamamını ödeyenlere gecikme zammı uygulanmaz.

Üyelerin oda ve borsalara olan borç asıllarını, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce ödemiş olmaları ve sadece gecikme zammı borçlarının bulunması halinde, bu borçları tahsil edilmez.

Oda ve borsaların, 2000 yılı gelirleri üzerinden tahakkuk eden ve 2001 yılında ödenmesi gereken aidatları dahil geçmiş dönemlere ait olan ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine ödemeleri gereken aidat asılları ve işlemiş gecikme zamları tahsil olunmaz. 2000 yılı geliri üzerinden tahakkuk eden ve 2001 yılında ödenmiş olan aidatlar ise, Birlikçe ilgili oda veya borsaya iade olunur.

Dört yıldan fazla aidat borcu olan ve aidat borcunun tahsili için yasal yollara başvurulup adresinde bulunmayan gayri faal üyelerin bu durumlarından dolayı aidat borçları oda ve borsa meclislerince affedilerek üye kayıtları silinir.

MADDE 2. — Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3. — Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.  14/12/2001

Exit mobile version