Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

BAKANLAR KURULU KARARI 2002/3707

7 Mart 2002 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 24688

Yürürlükten Kaldırıldı. İlgili Karar İçin Tıklayınız

Karar Sayısı : 2002/3707

Ekli “Mevduat ve Kredi İşlemlerinde Uygulanacak Faiz Oranları ile Sağlanacak Diğer Menfaatler Hakkında Karar” ın yürürlüğe konulması: Devlet Bakanlığı’nın 2/11/2001 tarihli ve 3390 sayılı yazısı üzerine, 4389 sayılı Bankalar Kanunu’nun 20 nci maddesinin (I) numaralı fıkrasına göre bakanlar kurulu’nca 4/2/2002 tarihinde Kararlaştırılmıştır.

Ahmet Necdet SEZER

CUMHURBAŞKANI

Mevduat ve Kredi işlemlerinde Uygulanacak Faiz Oranları ile Sağlanacak Diğer Menfaatler Hakkında Karar

Amaç ve Kapsam

Madde 1 — Bu Kararını amacı, bankaların kredi işlemleri ve mevduat kabulünde uygulayacakları faiz oranları ile sağlayacakları diğer menfaatlere ilişkin esas ve şartları belirlemektir.

Mevduat ve Kredi Faiz Oranları

Madde 2 – Bankaların mevduata ve kredilere uygulayacakları azami faiz oranları, bu oranların kısmen veya tamamen serbest bırakılması Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca yayımlanacak tebliğlerle düzenlenir. Bankalar mevduata peşin faiz veremezler.

Mevduat ve Kredilerde Faiz Dışındaki Diğer Menfaatler

Madde 3 – Bankalar mevduata faiz dışında menfaat temin edemezler. Mevduat sahipleri lehine verilecek özel sigorta teminatı bu düzenlemenin dışındadır.

Bankaların kredi işlemlerinde sağlayacakları faiz dışındaki diğer menfaatlerin ve tahsil olunacak masrafların nitelikleri ile azami miktar ya da oranları, bunların kısmen veya tamamen serbest bırakılması Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca yayımlanacak tebliğlerle düzenlenir.

Bildirme ve İlan

Madde 4 – Bankalar mevduat ve kredi faiz oranları Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına bildirmek ve bu oranları banka şubelerinde halkın görebileceği şekilde ilan etmek zorundadırlar. İlan ve bildirime ilişkin esaslar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca düzenlenir.

Faiz Oranlarının Değiştirilmesi

Madde 5 – Mevduat faiz oranlarının değiştirilmesi halinde evvelce açılmış mevduat hesaplarına uygulanan faiz oranları vadeleri sonuna kadar değiştirilemez.

Kredi faiz oranları, açılmış ve açılacak kredi hesaplarına ilan tarihinden itibaren uygulanabilir.

Vadeden Önce Para Çekilmesi

Madde 6 – Bankaların onayı ile vadesinden önce çekilen vadeli mevduata vadesiz mevduat faiz oranı uygulanır.

Karar ve Tebliğlere Aykırılık

Madde 7 – Bu karar ve bu karara ilişkin olarak çıkarılan tebliğlere aykırı işlem yapılması halinde ilgililer hakkında 4389 sayılı Bankalar kanunu’nun 21 inci maddesi hükmü uygulanır.

Yürürlükten Kaldırılan Hükümler

Madde 8 – 30/6/1987 tarihli ve 87/11921 sayılı Kararname ve 18/8/1992 tarihli ve 92/3469 sayılı Kararname ile bu kararnamelerde değişiklik yapan kararnameler yürürlükten kaldırılmıştır.

Geçici Madde – Bu kararın yayımı tarihinden önce başlamış uygulamalar, ilgili karar hükümlerine tabidir.

Yürürlük

Madde 9 – Bu karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Exit mobile version