Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Mevduat ve Kredi İşlemlerinde Uygulanacak Faiz Oranları ile Sağlanacak Diğer Menfaatler Hakkında Tebliğ (2002/1)

29 Mart 2002 Tarihli Resmi Gazete

Sayı : 24710

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasından:

Amaç

Madde 1- Bu tebliğin amacı, 7/3/2002 tarihli ve 24688 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 4/2/2002 tarihli ve 2002/3707 sayılı Mevduat ve Kredi İşlemlerinde Uygulanacak Faiz Oranları ile Sağlanacak Diğer Menfaatler Hakkında Karar’ın uygulanmasına ilişkin esas ve şartları belirlemektir.

Mevduat Faiz Oranları

Madde 2- Bankalarca, mevduata uygulanacak sabit veya değişken azami faiz oranları serbestçe belirlenir.

Değişken faiz oranı, 6 aydan uzun vadeli mevduatlar için uygulanabilir. Türk lirası mevduat ve döviz tevdiat hesapları için uygulanacak değişken faiz hesaplama yöntemi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın uygun görüşü alınmak suretiyle bankalarca belirlenir. Ancak, Türk Lirası mevduatlar için Devlet İstatistik Enstitüsü’nce açıklanan Toptan Eşya Fiyat Endeksi veya Tüketici Fiyat Endeksi’nden hesaplanan enflasyon oranına, bankalararası para piyasalarında gerçekleşin faiz oranlarına, çeşitli vade grupları için bankalarca serbestçe belirlenen faiz oranlarına ve Devlet İç Borçlanma Senetleri faiz oranlarına bağlı olarak belirlenen değişken faiz hesaplama yöntemleri Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na bildirilmek koşuluyla uygulamaya konulabilir.

Değişken faiz hesaplama yöntemi, müşteriye verilecek hesap cüzdanında veya müşteri ile yapılacak sözleşmede açıkça belirtilir.

Türk lirası olarak açılan mevduat hesapları için dövize endeksli faiz oranı belirlenemez.

Bankalar sabit veya değişken azami mevduat faiz oranlarını ilan etmeden önce Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na bildirmek suretiyle değiştirebilirler.

Kredi Faiz Oranları ve Sağlanacak Diğer Menfaatler

Madde 3- Bankalarca, reeskont kaynaklı krediler dışındaki kredilere uygulanacak azami faiz oranları ile faiz dışındaki diğer menfaatlerin ve tahsil olunacak masrafların nitelikleri ve azami sınırları serbestçe belirlenir.

Bankalar bunları Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na bildirmek suretiyle değiştirebilirler.

Bildirme ve İlan

Madde 4- Bankalarca, serbestçe belirlenen mevduat ve kredi faiz oranlarına ilişkin bilgiler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası İdare Merkezince tespit edilecek süre ve esaslar çerçevesinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na bildirilir, ayrıca, bu oranlar ile yürürlük tarihleri banka şubelerinde halkın görebileceği şekilde ilan edilir.

Yürürlükten Kaldırılan Tebliğler

Madde 5- 30/6/1987 tarihli ve 87/11921 Sayılı Kararnameye ilişkin tebliğler yürürlükten kaldırılmıştır.

Geçici Madde- Bu tebliğin yayımı tarihinden önce başlamış uygulamalar, ilgili tebliğ hükümlerine tabidir.

Yürürlük

Madde 6- Bu tebliğ 7 Mart 2002 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Exit mobile version