Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Bakanlar Kurulu Kararı 2002/3893

12 Nisan 2002 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 24724

Karar Sayısı : 2002/3893

T. Halk Bankası Anonim Şirketi’nce Esnaf ve Sanatkar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri kefaletiyle esnaf ve sanatkarlara kullandırılmış veya kullandırılacak kredilerin faiz oranlarının düşürülmesi ile bu uygulamadan kaynaklanan gelir kayıplarının Hazinece karşılanmasına ve 18/4/2001 tarihli ve 2001/2312 sayılı Kararnamenin eki Kararda değişiklik yapılmasına ilişkin ekli Kararın yürürlüğe konulması; Devlet Bakanlığının 15/2/2002 tarihli ve 11076 sayılı yazısı üzerine, 15/11/2000 tarihli ve 4603 sayılı Kanunun 2 ve 3 üncü maddelerine göre, Bakanlar Kurulu’nca 7/3/2002 tarihinde kararlaştırılmıştır.

Ahmet Necdet SEZER

CUMHURBAŞKANI

7/3/2002 Tarihli ve 2002/3893 Sayılı Kararnamenin Eki

KARAR

Madde 1- T. Halk Bankası Anonim Şirketi (Banka)’nce Esnaf ve Sanatkar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri kefaletiyle esnaf ve sanatkarlara kullandırılmış olup, bakiyesi 2002 yılına devreden kredilere 1/1/2002 – 31/12/2002 tarihleri arasında geçerli olmak üzere %55 oranında faiz uygulanır. Bankalarca, 30/12/2002 tarihine kadar aşağıda belirtilen kıstaslara göre kullandırılacak kredilere de %55 oranında faiz uygulanır. Bankanın bu uygulamalar nedeniyle doğacak gelir kayıpları, Hazine Müsteşarlığı’nca 50 trilyon TL. limitin aşılmaması kaydıyla avans olarak ödenir.

Bankaca; Esnaf ve Kefalet Kooperatifleri kefaletiyle, takip oranı %60’ın altında olan kooperatif ortağı esnaf ve sanatkarlardan Bağ-Kur’a vadesi geçmiş prim borcu olmayanlara, 1yıla kadar ( 1 yıl dahil ) vadeli, yıllık %55 faizli olmak üzere, 30/12/2002 tarihine kadar yeni kredi açılabilir. Bu şekilde açılan kredilerin vade bitim tarihlerine kadar gelir kayıpları Hazinece karşılanır.

Bu kararda belirtilen esaslar dışında, söz konusu kredi kullandırımlarına ilişkin işlemlerde Bankanın usul ve esasları uygulanır.

Madde 2- Bankanın 1’inci madde kapsamında, bakiyesi 2002 yılına devreden krediler ve 30/12/2002 tarihine kadar kullandıracağı krediler için belirlediği cari faiz oranı ile 1’inci maddede belirlenen %55 faiz oranı arasındaki gelir kaybıdır.

Bankanın cari faiz oranının, 1’inci madde kapsamıda belirlenen %55 oranından daha düşük olması halinde, 1’inci madde kapsamındaki krediler için Bankanın cari faiz oranı uygulanır. Bu durumda gelir kaybı ödenmez.

Vadesinde ödenmeyen kredilere, vade tarihinden itibaren bu Karar hükümleri uygulanmaz.

Madde 3- Bu Kararın 1 ve 2’nci maddeleri kapsamında oluşacak aylık toplam gelir kayıpları (Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi hariç), Banka tarafından Hazine Müsteşarlığı’na bildirilmesini müteakiben Hazinece avans olarak Bankaya ödenir. Bu Kararın yürürlüğe girmesine kadar oluşacak gelir kayıpları ise Banka tarafından bildirilmesine müteakiben Hazinece defaten ödenir.

Madde 4- Banka, bu Kararın 1’inci maddesi kapsamında doğacak gelir kayıplarına ilişkin olarak Hazinece yapılan avans ödemelerini gelir kaybı hesabında izler ve bu hesabın hareketlerini, yapılan işlemler ile bir sonraki ayın gelir kaybı hakkında Banka tahminini aylık azda Hazine müsteşarlığına bildirir.

Bu Karar kapsamında yapılacak işlemler, Banka nezdinde Bankalar Yeminli Mürakıplarınca incelenir. Yapılan inceleme sonucunda düzenlenen raporlar doğrultusunda Bankaca gerekli işlemler yapılır.

Madde 5- 18/4/2001 tarihli ve 2001/2312 sayılı Bankalar kurulu kararının 2’nci maddesine, son fıkrasından önce gelmek üzere, aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

” Bu Karar ekinde yer alan kararlar kapsamında ertelenen ve/veya kullandırılan ve bu Karar ile Hazine kaynağına dönüştürülen kredilerin tahsil ve tasfiyesinde; T. Halk Bankası A.Ş., T. Emlak Bankası A.Ş. (Tasfiye Halinde T.Emlak Bankası A.Ş.), T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve T.Tarım Kredi Kooperatifleri’nin kendi kaynaklarından kullandırdıkları kredilere sağlanmış oldukları faiz indirimi, taksitlendirme gibi ödeme kolaylıkları ile ilgili kendi usul ve esasları uygulanır. T. Halk Bankası A.Ş., T. Enlak Bankası A.Ş. (Tasfiye Halinde T. Emlak Bankası A.Ş.), T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve T. Tarım Kredi Kooperatifleri’nin kendi usul ve esasları uyarınca yapılacak tahsilatlar, tahsilatın yapıldığı ayı izleyen ayın ilk haftası içerisinde Hazine Müsteşarlığının T.C. Merkez Bankası A.Ş. nezdindeki 411 no’lu hesabına aktarılır. Vadesinde tahsil edilemeyen krediler hakkında bu maddenin ilgili hüküleri uygulanır.

Bu Karar ekinde yer alan kararlar kapsamında Geliştirme ve Destekleme Fonu’ndan ertelenen ve/veya kullandırılan kredilerin tahsil ve tasfiyesinde; T. Halk Bankası A.Ş., T.Emlak Bankası A.Ş.(Tasfiye Halinde T. Emlak Bankası A.Ş.) T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve T. Tarım Kredi Kooperatifleri’nin kendi kaynaklarından kullandırdıkları kredilere sağlanmış oldukları faiz indirimi, taksitlendirme gibi ödeme kolaylıkları ile ilgili kendi usul ve esasları uygulanır. T.Halk Bankası A.Ş., T.Emlak Bankası A.Ş. (Tasfiye Halinde T. Emlak Bankası A.Ş.), T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve T.Tarım Kredi Kooperatifleri’nin kendi usul ve esasları uyarınca yapılacak tahsilatlar, tahsilatın yapıldığı ayı izleyen ayın ilk haftası içerisinde 3/4/2000 tarihli ve 2000/281 sayılı Bankalar Kurulu Kararı çerçevesinde anılan kuruluşlarca bütçeye gelir kaydedilmek üzere hazine hesaplarına intikal ettirilir.”

Madde 6- 18/4/2001 tarihli ve 2001/2312 sayılı Bankalar Kurulu Kararının 2’nci maddesinin son fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“5254 sayılı Muhtaç Çiftçilere Ödünç Tohumluk verilmesi Hakkında Kanun uyarınca dağıtılacak tohumlukların karşılığı olarak, bu Karara ekli listelerde yer alan kararlar uyarınca kullandırılan ancak Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün üreticiden tahsil edemediği kredi alacakları, 6183 sayıllı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri dahilinde tahsil edilmek üzere Maliye Bakanlığı’na devredilir.”

Madde 7- Bu Karar tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 8- BuKararı Hazine Müsteşarlığı’nın bağlı olduğu Bakan yürütür.

Exit mobile version