Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Ticari Araçlarda Reklam Bulundurulması Hakkında Yönetmelik

28 Şubat 1998 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 23272

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar

Amaç

Madde 1- Bu Yönetmeliğin amacı şehir içinde yolcu taşıyan ticari araçların dış kısımlarında reklam bulundurulmasına dair esas ve usulleri belirlemektir.

Kapsam

Madde 2- Bu Yönetmelik hükümleri, şehir içinde ticari amaçla yolcu taşıyan taksi otomobili, dolmuş otomobili, minibüs ve otobüs türündeki araçları kapsar.

Hukuki Dayanak

Madde 3- Bu Yönetmelik 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun değişik 26 ncı maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

Madde 4- Bu Yönetmelikte geçen;

Bakanlık İçişleri Bakanlığını,
Başkanlık Trafik Hizmetleri Başkanlığını,
Fon Trafik Hizmetleri Geliştirme Fonunu,
Reklam Araçlarda bulundurulması izne tabi;  yazı, işaret, resim, şekil, sembol, ilan, flama, bayrak ve benzerleri ile sesli ve ışıklı donanımları kullanmak suretiyle bir malı, işi, kuruluşu ve hizmeti tanıtma faaliyetini,
Kampanya Bir malı, işi, kuruluşu ve hizmeti tanıtmak amacıyla düzenlenen ve belli bir süre devam eden reklam faaliyetini,
Trafik Kuruluşları Trafik Tescil ve/veya Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüklerini ve Trafik Tescil ve Denetleme Büro Amirliklerini,
Yetki Belgesi Reklam şirketi, ajansı veya teşebbüs sahiplerine trafik kuruluşlarınca verilen belgeyi,
İzin Belgesi Reklam bulunduran ticari araçlara trafik kuruluşlarınca verilen belgeyi, ifade eder

İKİNCİ BÖLÜM

Yetki Belgesi Alma Mecburiyeti

Madde 5- Reklam şirketi, ajansı veya teşebbüs sahipleri; ticari araçlara reklam taktırabilmek için bir dilekçe ekinde meslek unvanını gösterir belgenin noterden tasdikli örneği ile yetkili trafik kuruluşlarına başvurmak suretiyle  yetki belgesi almak zorundadırlar.

Yetki Belgelerinin Verilmesi ve Kullanılmasına Ait Hususlar

Madde 6- Yetki belgesi için trafik kuruluşlarına intikal eden müracaatların incelenmesi tamamlandıktan sonra reklam şirketi, ajansı veya teşebbüs sahiplerine 3 iş günü içerisinde Yönetmelik ekinde yer alan yetki belgesi onaylanarak teslim edilir. (Ek-1)

Bu şekilde yetkilendirilen reklam şirketi, ajansı veya teşebbüs sahipleri ticari araçlarında reklam bulunduracak araç sahipleri veya işletenleri ile yapacakları noter sözleşmesinden sonra, izin belgesi almak için trafik kuruluşlarına müracaat ederler.

Reklam şirketi,  ajansı veya teşebbüs sahiplerinin trafik kuruluşlarından alacakları yetki belgesi; verilen süre ve sadece belirtilen tek bir reklam için geçerlidir. Her kampanya için ayrı ayrı olmak üzere yetki belgesi alınması zorunludur.

Yetki belgesinin düzenlenebilmesi için her bir reklam kampanyasında kullanılacak en az  araç sayısının; taksi otomobillerinde 30, dolmuş ve minibüslerde 20, otobüslerde 10 adet olması zorunludur. Bu araç sayılarından  az  talepler dikkate alınmaz ve yetki belgesi düzenlenmez.

Yetki belgesinin verilmesinde aranacak diğer hususlar Bakanlıkça belirlenir.

İzin Belgesi Verilmesinde, İstenecek Bilgi ve Belgeler

Madde 7- Yetki belgesine sahip reklam şirketi, ajansı veya teşebbüs sahipleri, izin belgesi alabilmek için trafik kuruluşlarına yapacakları başvuru esnasında;

a) Reklamın mahiyetini,

b) Reklamın süresini,

c) Araç başına düşen reklam bedelini,

d) Reklam bulundurulacak araçların cinsini,

e) Reklam bulundurulacak araçların plaka numaralarını,

f) Reklam bulundurulacak araçların sayısını,

g) Reklam şirketi, ajansı veya teşebbüs sahiplerinin unvanını,

Belirten noterden yapılmış sözleşmeyi ibraz etmek zorundadırlar.

Ayrıca, müracaat esnasında reklam şirketi, ajansı veya teşebbüs sahipleri ile araç sahipleri veya işletenleri arasında yapılmış noter tasdikli sözleşmede yer alan araç başına düşen reklam bedelinin % 25’ine tekabül eden miktarın Fon hesabına yatırıldığına dair banka dekontunun ibrazı zorunludur.

İzin Belgelerinin Verilmesi ve Kullanılmasına Ait Hususlar

Madde 8- Reklam şirketi, ajansı veya teşebbüs sahipleri izin belgesi almak için daha önce yetki belgesi almış oldukları Trafik Kuruluşuna  bu Yönetmeliğin 7 nci maddesinde yer alan bilgi ve belgeleri noksansız olarak tamamladıktan sonra müracaat ederler.

Yapılan müracaatlar Trafik Kuruluşları tarafından incelendikten sonra, reklamın mahiyetine göre her araç için ayrı ayrı olmak üzere bu Yönetmeliğin ekinde yer alan izin belgesi onaylanarak reklam şirketi, ajansı veya teşebbüs sahiplerine verilir. (Ek-2)

Araç sahiplerinin izin belgelerini araçlarında sürekli olarak bulundurmaları, sürücülerin de bu belgeleri trafik görevlilerinin her isteyişinde ibraz etmeleri zorunludur.

Reklam bulunduran araçlardan, izin belgesi olmayanlar ile süresi geçmiş izin belgesi  kullananlar hakkında 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 26 ncı maddesi hükümleri uygulanacağı gibi aksaklıkları giderilinceye kadar bu araçlar  trafikten men edilir.

Reklamların Takılmasında Uyulacak Esaslar

Madde 9- Reklam bulundurulmasında ve takılmasında aşağıdaki esaslar uygulanır.

a) Reklam; araç camının hemen altında başlayacak, karoser alt kenarında sona erdirilecektir.

b) Reklamlarda kullanılacak pano, tabela ve benzerlerinin aracın ön, yan ve arka camlarının üzerine gelmeyecek şekilde olması esastır.

c) Işıklı cihazlarla reklam yapılması halinde, trafik ışıklarına ait renkler kullanılmayacak, ışıklı reklamlar göz kamaştıracak şiddette aydınlatılmayacaktır.

d) Reklamlarda kullanılacak pano, tabela ve benzerleri; ticari aracın güzergah yazısını kapatamaz.

e) Aynı araç üzerinde tek tip reklam bulundurulacaktır. Bir araç üzerinde muhteva itibariyle farklılık içeren reklam kullanılamaz.

f) Otobüs veya minibüslerde kullanılacak reklam tabelası, panosu  veya benzerlerinin, araç karoserinden ayrı olarak, araç boyutlarını aşacak şekilde bulundurulması ve kullanılması yasaktır.

g) Araçlarda bulundurulacak reklamlar;  tabela, pano, bant ve benzerlerinin kullanımı usulü ile yapılabileceği gibi tarafların anlaşması halinde araçların boyanması  suretiyle de yapılabilir.

h) Araç üzerinde bulundurulan reklamlar; silinme, zedelenme ve benzeri sebeplerle görüntü kirliliğine neden olmayacaktır.

ı) Araç sahipleri veya işletenler, süresi sonunda çıkartılan reklamların araç boyasında meydana getirdiği renk değişikliğini 30 gün içerisinde gidermekle yükümlüdürler.

i) Reklam kampanyası bitiminde araçlar 3 gün içerisinde derhal önceki durumuna getirilir.

j) Tütün ve tütün mamulleri ile alkollü içkilerin  tanıtılmasını amaçlayan reklamlar araçlarda bulundurulamaz.

k) Reklamlarda yer alacak yazı, resim, sembol ve benzeri işaretler Anayasal rejimimize, Cumhuriyete, Atatürk İlke ve İnkılaplarına, milli ve manevi değerlere, dine, ahlaka ve adaba, demokratik rejimimize, milletin ve devletin bölünmez bütünlüğüne aykırı olamaz. Ayrıca siyasi partiler ile diğer tüzel ve gerçek kişilerin siyasi mahiyet arz eden reklam ve tanıtımları bu Yönetmeliğin kapsamı ve hükümleri esas alınarak yapılamaz.

l) Trafik komisyonlarının ticari araçlarda bulundurulacak ayırıcı işaret ve benzerleri hakkında almış olduğu kararlar saklıdır.

m) tıklayın

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli Hükümler

Madde 10- Yetki ve izin belgelerinin ücreti, basımı ve dağıtımı usulüne ilişkin hususlar Bakanlıkça çıkarılacak genelge ile belirlenir.

Madde 11- Araçlarda reklam bulundurulması nedeniyle ödenmesi gereken vergi, resim ve harçlar konusunda  Belediye Kanunu ve diğer ilgili mevzuat hükümleri saklıdır.

Madde 12- Ticari araçlarda reklam bulundurulması, araç sahiplerinin veya işletenin iznine bağlıdır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Son Hükümler

Yürürlük

Madde 13- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 14- Bu Yönetmelik hükümlerini İçişleri Bakanı yürütür.

Exit mobile version