Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

BAKANLAR KURULU KARARI 2002/4505

30 Temmuz 2002 Tarihli Resmi Gazete

Sayı:24831

Karar Sayısı:2002/4505

Ekli “Hampetrol ve Petrol Ürünlerinin Alım, Satım, Fiyatlandırma Esasları ile Akaryakıt Fiyat İstikrar Payı Alınması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar”ın yürürlüğe konulması; Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın 17/7/2002 tarihli ve 10416 sayılı yazısı üzerine, 10/9/1960 tarihli ve 79 sayılı Kanunun değişik 5 inci ve 6326 sayılı Petrol Kanunu’nun değişik 13 üncü maddelerine göre, Bakanlar Kurulu’nca 22/7/2002 tarihinde kararlaştırılmıştır.

Ahmet Necdet Sezer

Cumhurbaşkanı

Hampetrol ve Petrol Ürünlerinin Alım, Satım, Fiyatlandırma Esasları ile Akaryakıt Fiyat İstikrar Payı Alınması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar

Madde 1- 23/2/1998 tarihli ve 98/10745 sayılı Kararnamenin eki Hampetrol ve Petrol Ürünlerinin Alım, Satım, Fiyatlandırma Esasları ile Akaryakıt Fiyat İstikrar Payı Alınması Hakkında Karar’ın;

a) Başlığındaki ve değişik 1 inci maddesindeki “ile Akaryakıt Fiyat İstikrar Payı Alınması”,

b) Değişik 3 üncü maddesindeki ve değişik 9 uncu maddesindeki “ve pay”,

c) Değşik 10 uncu maddesindeki “ve payın”,

ibareleri kaldırılmış değişik 10 uncu maddesindeki “vergi” ibaresi “verginin” şeklinde değiştirilmiştir.

Madde 2- Aynı Karar’ın değişik 13 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Madde 13- Bu karar kapsamında akaryakıt olarak sayılan petrol ürünleri aşağıda gösterilmiştir:

Benzinler (Kurşunsuz, süper, normal)

Motorin

Gazyağı

Marine Diesel

Jet Yakıtı

Kalorifer Yakıtı

Fuel-oiller

LPG (tüplü, sanayi, dökme, otogaz)”

Madde 3- Aynı karar’ın değişik 19 uncu maddesindeki “Akaryakıt Fiyat İstikrar Payına tabi” ibaresi “Bu karar kapsamında akaryakıt olarak sayılan” şeklinde değiştirilmiştir.

Madde 4- Aynı Karar’ın değişik 20 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Madde 20- Rafinerilerin, akaryakıt ve LPG dağıtım kuruluşlarının, ithalatçı kuruluş ve şirketlerin her türlü defter ve kayıtları ve tüm belgeleri Bakanlık tarafından denetlenir. Rafineriler, akaryakıt ve LPG dağıtım kuruluşları ithalatçı kuruluş ve şirketler Bakanlığın yetkili ve görevli elemanlarına gerekli her türlü kayıt ve belgeyi göstermek ve bilgileri vermekle yükümlüdürler. Bu karar ile ilgili başvuru takip , kontrol ve değerlendirme hususları Bakanlığa bağlı Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülür. Talep edilen bilgi ve belgelerin süresi içerisinde Genel Müdürlüğe gönderilmemesi halinde idari tedbirlere başvurulur.”

Madde 5- Aynı kararın değişik 14 üncü, 15 inci, 16 ncı, 18 inci maddeleri yürürlükten kaldırılmıştır

Madde 6- Aynı Karar’a aşağıdaki geçici 3 üncü madde eklenmiştir.

“Geçici madde 3- Tasfiye edilen Akaryakıt Fiyat İstikrar Fonu ve yürürlükten kaldırılan Akaryakıt Fiyat İstikrar Payına ait tahsil edilemeyen veya sonradan tespit edilen her türlü hak, alacak ve gelir ile Akaryakıt Fiyat İstikrar Fonunun/Payının her türlü yükümlülükleri hakkında 4629, 4684 ve 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre işlem yapılır.”

Madde 7- Bu karar 1/8/2002 tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 8- Bu kararı Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanı yürütür.

Exit mobile version