Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

GSM Telefon Aboneliğine ilişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik

27 Eylül 2002 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 24889

Telekomünikasyon Kurumundan:

GSM Telefon Aboneliğine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik

BİRİNCİ BÖLÜM

Genel Hükümler

Amaç

Madde 1— Bu Yönetmeliğin amacı, ilgili telekomünikasyon pazarında faaliyette bulunan GSM işletmecileriyle abonelik sözleşmesi imzalayan abonelerin, işletmecilerle aralarındaki ilişkilere uygulanacak usul ve esasları belirlemektir.

Kapsam

Madde 2 — Bu Yönetmelik; 406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanunu ile 2813 sayılı Telsiz Kanunu hükümlerine göre faaliyet gösteren GSM işletmecileri ile abonelik sözleşmesi imzalayan abonelerin, işletmecilerle aralarındaki ilişkilerine uygulanacak usul ve esasları kapsar.

Hukuki Dayanak

Madde 3 — Bu Yönetmelik, 2813 sayılı Telsiz Kanununun değişik 7 nci maddesi uyarınca hazırlanmıştır.

Tanımlar

Madde 4 — Bu Yönetmelikte geçen;

Abone: GSM telefon hizmeti sunan bir GSM işletmecisi ile ilgili hizmetten yararlanmaya ilişkin sözleşme yapan gerçek veya tüzel kişiyi,

Abonelik Sözleşmesi: Konusu GSM telefon hizmeti ve benzeri bir husus olan ve taraflardan birinin genellikle bir bedel ödeyerek karşı taraftan devamlı olarak hizmet veya benzeri bir edimi yerine getirmesini talep hakkına sahip olduğu sözleşmeyi,

Kurum: Telekomünikasyon Kurumunu,

Kurul: Telekomünikasyon Kurulunu,

GSM İşletmecisi: Telekomünikasyon Kurumu ile yapılan bir görev sözleşmesi, imtiyaz sözleşmesi uyarınca GSM telefon hizmetleri yürüten ve/veya telekomünikasyon altyapısı işleten bir sermaye şirketini,

GSM Telekomünikasyon Pazarı: GSM telekomünikasyon hizmeti sunan işletmeci, abone, satıcı, bayi ve onarımcının oluşturduğu piyasayı,

Tüketici: Bir mal veya hizmeti ticari veya mesleki olmayan amaçlarla edinen, kullanan veya yararlanan gerçek ya da tüzel kişiyi,

Tam Yetkili Bayi: Abonelik terkin işlemini de yapmak üzere yetkilendirilmiş bayii,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Abonelikten Ayrılmaya İlişkin Usul ve Esaslar

Abonelik Sözleşmesinin Feshi Bildirimi

Madde 5 — Aboneler, abonelik sözleşmesini feshetmek istedikleri takdirde, bu taleplerini ilgili GSM işletmecisinin Tam Yetkili bayilerine yazılı olarak veya müşteri hizmetlerini arayarak ya da internet aracılığıyla bildirirler. Bildirimde abonenin kimlik bilgileri, GSM telefon numarası belirtilir. GSM işletmecisinin Müşteri Hizmetleri Birimi aranarak ya da internet aracılığıyla yapılan bildirimlerde aboneden, daha önce belirlenmiş güvenlik şifresi istenir.

Bildirimin yapıldığı gün, abonenin hattı işletmeci tarafından görüşmelere kapatılır. Müşteri Hizmetleri Birimi aranarak ya da internet aracılığıyla yapılan hat kapama işlemlerini müteakiben aboneler 10 gün içerisinde Tam Yetkili Bayi’e yazılı bildirimde bulunurlar.

Bu fıkra 16/07/2003 Tarihli R.G. İle İlave Edilmiştir. “Aboneler, abone oldukları işletmeciyi değiştirdiklerinde; eski abone oldukları numaradan arandıklarında, talep etmeleri halinde hat iptali işlemini yapan işletmeci, abonenin yeni numarasını, arayanlara Kurum tarafından belirlenen şekilde sesli anons vasıtasıyla duyurur. Sesli anons, hat iptali işleminin gerçekleşmesinden itibaren 60 gün süre ile verilir. Bu süre Kurum tarafından gerekli görüldüğünde değiştirilebilir. İşletmeci abonelikten ayrılmak isteyen aboneye sesli anons hizmeti hakkında bilgi verir ve bu hizmetten yararlanmak isteyen eski aboneden bunun karşılığında bir ücret talep edilmez.”

Abonelik Sözleşmesinin Feshi Bildiriminin Sonuçlandırılması

Madde 6 — Bu Yönetmeliğin 5 inci maddesindeki usule uygun olarak yapılmış bildirimler, bildirimin yapıldığı tarihten itibaren en geç 7 gün içerisinde sonuçlandırılır ve yine aynı süre içerisinde abonelik sözleşmesinin feshedildiği işletmeci tarafından aboneye yazılı olarak bildirilir.

Sözkonusu bildirimden sonra işletmeci geri kalan alacaklar için abonelere son bir fatura daha gönderebilir. Bu hüküm abonelik fesih işlemlerinin yapılmasını durduracak şekilde yorumlanamaz.

Tam Yetkili Bayi

Madde 7 — İşletmeciler, bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren üç ay içerisinde, her il merkezinde ve gerektiğinde Kurumun uygun gördüğü yerleşim yerlerinde en az bir Tam Yetkili Bayi bulundururlar ve Tam Yetkili Bayi listesini uygun vasıtalarla abonelerine duyururlar.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Son Hükümler

Yürürlük

Madde 8 — Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 9 — Bu Yönetmelik hükümlerini Telekomünikasyon Kurulu Başkanı yürütür.

Exit mobile version