Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Özel Finans Kurumlarının Kuruluş ve Faaliyetleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

31 Aralık 2002 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 24980

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan:

Özel Finans Kurumlarının Kuruluş ve Faaliyetleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

MADDE 1 — 20/9/2001 tarihli ve 24529 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Özel Finans Kurumlarının Kuruluş ve Faaliyetleri Hakkında Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (m) bendinde yer alan “bu gayrimenkullere ilişkin tapu dairelerinden alınacak tapu sicil kayıtları” ibaresinden önce gelmek üzere “Kurumca gerekli görülmesi halinde” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 2 — Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin (1) numaralı fıkrasının (k) bendinde yer alan “bu gayrimenkullere ilişkin tapu dairelerinden alınacak tapu sicil kayıtları” ibaresinden önce gelmek üzere “Kurumca gerekli görülmesi halinde” ibaresi, aynı fıkranın (r) bendinden sonra gelmek üzere (s) bendi olarak “Hisseleri devralacak tüzel kişiler ile bunların tüzel kişi ortaklarının imtiyazlı hisselerini gösteren listelerin” ifadesi eklenmiştir.

MADDE 3 — Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin madde başlığı “Genel Müdür ve Yardımcıları ile Yönetim Kurulu Üyelerine İlişkin Bildirimler” olarak değiştirilmiş ve maddeye (5) numaralı fıkra olarak aşağıdaki ifade eklenmiştir.

“5. Yönetim kurulu üyeliğine atananlar ile ilgili olarak, bu maddenin (2) ve (3) numaralı fıkralarında belirtilen bilgi ve belgeler atama işlemini müteakip 15 gün içinde Kuruma gönderilir.”

MADDE 4 — Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesindeki “bir aya kadar vadeli krediler” ifadesi “üç aya kadar vadeli krediler” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 5 — Aynı Yönetmeliğin 37 nci maddesi madde başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Konsolide ve Konsolide Olmayan Mali Tabloların İlgili Mercilere Gönderilmesi ve Yayımlanması

Madde 37 — 1. Özel finans kurumları, hesaplarını, Kurum tarafından Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca yürürlüğe konulan düzenlemelere uygun şekilde tutmak, yayımlamak ve ilgili mercilere göndermek zorundadırlar.

2. Özel finans kurumları, bu maddenin (1) numaralı fıkrasında belirtilen düzenlemelerde yer alan tablolar formatında düzenleyecekleri yıl sonu bilançolarının, yıllık gelir, nakit akım, özkaynak değişim ve kar dağıtım tablolarının birer örneğini, bu tabloların dipnotlarını da içerecek şekilde, hesap dönemini izleyen beş ay içinde yönetim kurulu ve denetçilerinin raporları ile birlikte, Kuruma tevdi etmek ve Resmî Gazete’de yayımlamak zorundadırlar. Özel Finans Kurumları Birliği kendisine tevdi edilen mali tabloları Birlik Yönetim Kurulunca belirlenecek usulde yayımlar. Bu mali tabloların birer örneği yönetim kurulu ve denetçilerin raporları ile birlikte dipnotsuz olarak yurt çapında yayın yapan bir gazetede yayımlanır.

3. Özel finans kurumları, bu maddenin (2) numaralı fıkrasına göre ilan edilecek yıl sonu bilançoları ile yıllık gelir tablolarının hesap ve kayıt düzenine ilişkin mevzuata uygunluğuna dair, Kanunun 13 üncü maddesinin (2) numaralı fıkrası uyarınca yürürlüğe konulan düzenlemede belirtilen esaslara göre, bağımsız denetim kuruluşlarının açıklamalarına ve onayına yer vermek zorundadırlar.

4. Özel finans kurumları, her ay sonu itibarıyla düzenleyecekleri bilanço ve gelir tablolarının birer örneğini ve Kurum tarafından istenen diğer ilave bilgi ve açıklamaları, dönemi izleyen otuz gün içinde Kuruma tevdi etmek zorundadır.

5. Özel finans kurumları, Mart, Haziran ve Eylül ayları sonu itibarıyla düzenleyecekleri ara dönem bilançoları ve gelir tabloları ile Haziran ayı sonu itibarıyla düzenleyecekleri nakit akım tablosu ve özkaynak değişim tablolarının birer örneğini, bu tabloların dipnotları ile birlikte konsolide olmayanları ilgili dönemi izleyen kırk beş gün, konsolide olanları ise ilgili dönemi izleyen altmış gün içinde Kuruma tevdi etmek zorundadır.

6. Özel finans kurumları Mart, Haziran ve Eylül ayları sonu itibarıyla düzenleyecekleri ara dönem mali tablolarının birer örneğini, bu tabloların dipnotları ile birlikte Özel Finans Kurumları Birliğine tevdi etmek zorundadırlar. Özel Finans Kurumları Birliği, kendisine tevdi edilen mali tabloları ilgili dönemi izleyen altmış gün içinde Birlik Yönetim Kurulunca belirlenecek usulde yayımlar.

7. Ara dönem mali tablolardan Mart, Haziran ve Eylül ayları sonu itibarıyla düzenlenenlerin Özel Finans Kurumları Birliğince yayımlanmasında Kanunun 13 üncü maddesinin (2) numaralı fıkrası uyarınca yürürlüğe konulan düzenlemelerde belirtilen esaslara uygun şekilde, bağımsız denetim kuruluşlarının görüşüne yer verilmesi zorunludur.”

MADDE 6 — Aynı Yönetmeliğin 39 uncu maddesinde geçen “otuz milyar” ifadesi “altmış milyar” olarak değiştirilmiştir.

Yürürlük

MADDE 7 — Bu Yönetmeliğin 5 inci maddesi hükmü 1/7/2002 tarihinde, diğer hükümleri ise yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 8 — Bu Yönetmelik hükümlerini Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu yürütür.

Exit mobile version