Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Bakanlar Kurulu Kararı 2003/5658

14 Haziran 2003 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 25138

Karar Sayısı: 2003/5658

Tiftik üreticisinin desteklenmesine ve doğrudan destek ödemeleri için gerekli finansmanın Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu”ndan karşılanmasına ilişkin Karar’ın yürürlüğe konulması; Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın 20/5/2003 tarihli ve 05709 sayılı yazısı üzerine 2/2/1984 tarihli ve 2976 sayılı Kanunun 2 nci maddesi ile 3/1/2002 tarihli ve 4733 sayılı Kanunun 7 nci maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 22/5/2003 tarihinde kararlaştırımıştır.

Ahmet Necdet SEZER

Cumhurbaşkanı

22/5/2003 Tarihli ve 2003/5658 Sayılı Kararnamenin Eki

Karar

Madde 1- Tiftik keçisi yetiştiriciliğinin teşvik edilmesi ve tiftik üretiminin artırılması için 2003 yılı içerisinde bu ürünü üreterek, Tiftik ve Yapağı Tarım satış Kooperatifleri Birliği (Tiftikbirlik) ve/veya  Kooperatiflerine satan üreticilere verilecek doğrudan destek tutarlarının tespitine Hazine Müsteşarlığı’nın bağlı olduğu Devlet Bakanlığı ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın uygun görüşleri üzerine Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yetkilidir.

Madde 2- Doğrudan destek ödemeleri için gerekli finansman Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu’ndan karşılanır. Bu Kararın uygulanması ile ilgili olarak T.C. Ziraat Bankası A.Ş.’ne doğrudan destek tutarlarının % 0,5’i oranında hizmet komisyonu ödenir.

Madde 3- Saptanan doğrudan destek tutarları üreticilere ödenmek üzere, gerekli belgelere istinaden T.C. Ziraat Bankası A.Ş. aracılığıyla anılan Tarım Satış Kooperatifleri ve/veya  Tarım Satış Kooperatifleri Birliğine ödenir.

Tiftikbirlik, kooperatiflerinin bulunmadığı tüm üretim yerlerinde, üretim miktarına bakılmaksızın geçici alım yerleri ve merkezleri açarak, bütün tiftik üreticilerinin destek ödemelerinden yararlanmalarını sağlayacak tedbirleri alır.

Madde 4- Tarım Satış Kooperatifleri ile Tarım Satış Kooperatifleri Birliği aracılığıyla üreticilere yapılacak doğrudan destek ödemelerinde, bu kuruluşlarca düzenlenecek ürün alım bordroları esas alınır.

Hazine Müsteşarlığı’nın bağlı olduğu Devlet Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı doğrudan destek ödemelerine esas olacak belgeleri ve ibraz mercilerini gerektiğinde yeniden tespite ve değiştirmeye, bu Kararın yürütülmesine ilişkin diğer düzenlemeleri yapmaya ve uygulama esaslarını belirlemeye müştereken yetkilidir.

Madde 5- Doğrudan destek ödemelerinin denetimini sağlayacak tedbirleri almaya Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yetkilidir.

Haksız yere doğrudan destek ödemelerinden yararlanıldığının tespit edilmesi halinde, haksız yere ödenen doğrudan destek tutarları, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde ilgili Tarım Satış Kooperatifleri ve Tarım Satış Kooperatifleri Birliği ile üreticilerden ve çiftçi belgesini düzenleyenlerden müteselsilen geri alınır.

Madde 6- Doğrudan destek ödemelerinin yapılacağı son satış tarihinin belirlenmesi hususunda Hazine Müsteşarlığı’nın bağlı olduğu Devlet Bakanlığı ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın uygun görüşleri üzerine Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yetkilidir.

Madde 7- Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 8- Bu Kararı Hazine Müsteşarlığı’nın bağlı olduğu Devlet Bakanı, Tarım ve Köyişleri Bakanı ile Sanayi ve Ticaret Bakanı birlikte yürütür.

Exit mobile version