Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

İş ve Teşebbüsün Bir Yerden Diğer Bir Yere Nakli

İş ve Teşebbüsün Nakli

İbrahim ASLAN
S.M. Mali Müşavir

1- GİRİŞ

Vergi Usul Kanunu’ nun 8. maddesine 02.06.1995 tarihinde 4108 sayılı Kanunla eklenen fıkra uyarınca Türkiye Cumhuriyeti tabiyetinde bulunan her gerçek ve tüzel kişiye tek vergi sicil numarası verileceği, bu hükmün uygulanmasına ilişkin usul ve esasları tespit etmeye Maliye Bakanlığının yetkili kılındığı belirtilmiştir. Tek vergi sicil numarasına geçiş ile anılan Kanun’un 163. maddesi de değiştirilerek “iş ve teşebbüsün bir yerden diğer bir yere nakledilmesi adres değişikliği sayılacağı” belirtilmiştir. Önceki uygulamada  mükelleflerin bir vergi dairesi yetki alanından başka bir vergi dairesi yetki alanına işyerini nakletmesi, adres değişikliği sayılmayıp o vergi dairesinde işi bırakma, gidilen vergi  dairesinde yeniden işe başlama olarak uygulanmakta idi. Yapılan düzenlemeler çerçevesinde  işyeri değişikliği ve nakil işlemleri, mükelleflerce adres değişikliğinin önceki vergi dairesi ve yeni vergi dairesine bildirilmesi ile bildirimdeki süreler yazımızın konusunu oluşturmaktadır.

2 –  GENEL AÇIKLAMALAR

A- İŞYERİNİN BİR VERGİ DAİRESİ YETKİ ALANINDAN BAŞKA BİR VERGİ DAİRESİ YETKİ ALANINA NAKLEDİLMESİ HALİNDE ADRES DEĞİŞİKLİĞİNE İLİŞKİN BİLDİRİMİN ESKİ VERGİ DAİRESİNE  VERİLMESİ

Adres değişikliğine ilişkin bildirimin eski vergi dairesine verilmesi halinde; mükellefin elinde bulunan kullanılmamış belgelerini yeni işyerinde kullanmaya devam edebilmesi için kullanılmayan belgeler nev’i ve sayı itibariyle tespit edilerek bir tutanak düzenlenecek, vergi dairesi müdürü ve mükellef tarafından imzalanacaktır. Adres değişikliğini içeren dilekçe ile belgelere ilişkin düzenlenecek tutanağın bir örneği mükellefin işyerini naklettiği yeni vergi dairesine bir yazı ile faks aracılığıyla gönderilecektir.

Yazıyı alan yeni vergi dairesince, yoklama işlemleri yapılarak yoklama sonucu eski vergi dairesine bildirilecektir.

Yeni vergi dairesince yapılacak yoklama sonucuna göre, eski vergi dairesince mükellefiyetin nakil nedeniyle terk işlemi tamamlanacaktır.

Terk işleminin yapıldığının yeni vergi dairesine bildirilmesi üzerine, yeni vergi dairesi mükellefiyet tesis işlemini tamamlayacaktır.

Alomaliye.com Personel Bordro Programı Pro+İK
Avans | İcra | İzin | Rapor | Harcırah | Teşvikler | Puantaj | e-Bildirge | e-Beyan


B- İŞYERİNİN BİR VERGİ DAİRESİ YETKİ ALANINDAN BAŞKA BİR VERGİ DAİRESİ YETKİ ALANINA NAKLEDİLMESİ HALİNDE ADRES DEĞİŞİKLİĞİNE  İLİŞKİN BİLDİRİMİN YENİ VERGİ DAİRESİNE
VERİLMESİ

Adres değişikliğine ilişkin bildirimin yeni vergi dairesine verilmesi halinde; yeni vergi dairesince onaylı nüfus cüzdanı örneği istenecek ve yoklama işlemi yaptırılacaktır. Durum, mükellefiyet kaydının bulunduğu eski vergi dairesine faks aracılığıyla bildirilerek, mükellefin vergilendirmeye yönelik bilgileri istenecektir.

Mükellefin elinde bulunan kullanılmamış belgelerini yeni iş yerinde kullanmaya devam edebilmesi için, eski vergi dairesinden gelen bilgilere göre, bu belgeler nev’i ve sayı itibariyle tespit edilecek ve bu tespit bir tutanakla düzenlenerek vergi dairesi müdürü ve mükellef tarafından imzalanacaktır.

Tutanak ve bildirimin birer örneği eski vergi dairesine gönderilerek sicil yönünden terk işleminin yapılması sağlanacaktır. Terk işleminin yapıldığının yeni vergi dairesine bildirilmesi üzerine yeni vergi dairesince mükellefiyet tesis işlemleri tamamlanacaktır.

C- İŞYERİNİN AYNI YETKİ ALANINA SAHİP  VERGİ DAİRESİ SINIRLARI İÇİNDEKİ ADRES DEĞİŞİKLİĞİ

Mükellefler  aynı yetki alanına sahip vergi dairesi sınırları içindeki bilinen işyeri adreslerini  değiştirmesi halinde, yeni adreslerini adres değişikliğini içeren bir dilekçe ile vergi dairelerine bildireceklerdir.

D- DEĞİŞİKLİKLERİN VERGİ DAİRESİNE BİLDİRİMİNDEKİ SÜRE

Mükellefler, nüfus bilgilerinde meydana gelen değişikliklerin yanısıra, mükellefiyetlerini tesis ettirdikleri anda beyan edilen ve yoklama ile tespit edilen adres, iş yeri türü, faaliyet türü ve benzeri bilgilerde meydana gelen değişiklikleri de en geç bir aylık süre içerisinde bağlı bulundukları vergi dairelerine bildirmek zorundadırlar.

Bilindiği gibi, istenilen bilgilerin süresinde vergi dairelerine bildirilmemesi Vergi Usul Kanununun 352-II/4-7. maddesi uyarınca usulsüzlük cezası kesilmesini gerektirmektedir. Bu nedenle, mükelleflerin cezalı duruma düşmemeleri için istenilen bilgileri zamanında eksiksiz ve doğru olarak vergi dairelerine bildirmeleri gerekmektedir.

3 – SONUÇ

Yapılan düzenleme ile iş ve teşebbüsün bir yerden başka bir yere nakledilmesi işlemi adres değişikliğine tabi tutularak bürokratik işlemler daha da azaltılmaya çalışılmış, mükelleflerin vergi dairesi olan işlemleri eski uygulamaya göre kolaylaştırılmıştır. Bu uygulama ile mükellefler  bilinen işyeri adreslerini  değiştirmeleri halinde, yeni adreslerini adres değişikliğini içeren bir dilekçe ile  bir ay içinde vergi dairelerine bildireceklerdir.

Exit mobile version