Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

BAKANLAR KURULU KARARI 2003/6197 (Kütlü Pamuk,…Üreticilerine Destekleme Primi Ödenmesi)

01 Ekim 2003 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 25246

Karar Sayısı : 2003/6197

Ekli “Kütlü Pamuk, Yağlık Ayçiçeği, Soya Fasulyesi, Kanola ve Zeytinyağı Üreticilerine Destekleme Primi Ödenmesine Dair Karar”ın yürürlüğe konulması; Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın 26/9/2003 tarihli ve 4953 sayılı yazısı üzerine, 3/1/2002 tarihli ve 4733 sayılı Kanunun 7 nci maddesine göre,Bakanlar Kurulu’nca 29/9/2003 tarihinde kararlaştırılmıştır.

Ahmet Necdet SEZER

CUMHURBAŞKANI

 Kütlü Pamuk, Yağlık Ayçiçeği, Soya Fasulyesi, Kanola ve Zeytinyağı Üretiilerine Destekleme Primi Ödenmesine Dair Karar

Madde 1- 2003 yılı ürünü kütlü pamuk, yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola ve zeytinyağının satışı sonucunda üreticilere verilecek prim tuarının tespitine Hazine Müsteşarlığı’nın bağlı oldğu Devlet Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Sanayi e Ticaret Bakanlığı müştereken yetkilidir.

Madde 2- Destekleme primi ödemeleri için gerekli finansman, 2004 Mala Yılı Bütçesinin “Pamuk ve Diğer Ürünlerin Desteklenmesi İçin Yapılacak Ödemeler” harcama kalemine tahsis edilecek ödenekten karışılanır.

Bu Kararın uygulanması ile ilgilil olarak üreticlere ödenen prim tutarının % 0,5 ‘i T.C. Ziraat Bankası A.Ş.’ne hizmet komisyonu olarak ödenir.

Madde 3- Destekleme primi, T.C. Ziraat Bankası A.Ş. aracılığıyla doğrudanüreticilere ödenir.

Madde 4- Üreticilerin destekleme primi ödemesinden faydalanabilmeleri için Tarım ve Köşişleri Bakanlığı tarafından yürütülen Çufüçi Kayıt Sistemine kayıtlı olmaları gereklider.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı koordinatörlüğnde, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Hazine Müsteşarlığı’nın bağlı olduğu Devlet Bakanlığı, prim ödemelerine esas olacak ürünlerin özelliklerine göre ihtiyaç duyulacak diğer belgeleri tespite ve değiştirmeye, bu Kararın yürütülmesine ilişkin diğer düzenlemeleri yapmaya, uygulama esaslarını belirlemeye ve belirtilen amaçlar için tebliğler çıkarmalya müştereken yetkilildir.

Madde 5- Prim ödemeleri, tebliğlerde belirlenen ilgili mercilerce yapılacak incelemelerin sonuçlanmasının mütakiben yapılır.

Madde 6- Destekleme primi ödemelerinin denetimini sağlayacak tedbirleri almaya, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı , Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Hazine Müsteşarlığı yetkilidir.Bu amaçla dğer kaı kurum ve kuruluşları ile Tarım Satış Kooperatifleri ve Birlikleri ile Sulama Birlikleri gibi diğer ilgili Birliklerin hizmetlerinden de yararlanılır.

Uygulama tebliğlerinde belirlenen ilgili mercler, kendilerine ibraz edilen ve destekleme primi ödenmesine esas teşkil eden belgelerin gerçekliğini araştırmakla yükümlüdür. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyerek haksız yere destekleme primi ödenmesine neden olanlar ile haksız yere destekleme priminden yararlanmak üzere sahte veya içeriği itibarıyla gerçek dışı belge düzenleyen ve kullananlar hakkında gerekli cezai ve diğer kanuni işlemler yapılır.

Ayrıca, bu durumu saptananlar ile borsada gerçek dışı fiyatla ürün alım ve satım tescili yaptırdığı anlaşılanlar, bu Karar ile öngörülün uygulamadan yararlandırılmazlar.

Haksız yere destekleme priminden yararlanıldığının tespit edilmesi halinde , haksız yere ödenen destekleme primi, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde, haksız ödemeyi sağlayan belge veya belgeleri düzenleyen gerçek ve tüzel kişilerden Tarım Satış Kaaperatifleri, Birlikler, çırcır işletmeleri, yağ fabrikaları, yem fabrikaları, gıda fabrikaları, zeytin sıkma tesisleri ve diğer ilgililerden geri alınır.

Madde 7- Destekleme primine konu olacak ürünlerin son satış ve belge ibraz tarihlerinin belirlenmesi konusunda Hazine Müseşarlığı’nın bağlı olduğu Devlet Bakanlığı’nın görüşü üzerine Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı müşereken yetkilidir.

Madde 8- Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 9- Bu Kararı, Hazine Müsteşarlığı’nın bağlı olduğu Devlet Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı birlikte yürütür.

Exit mobile version