Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Bakanlar Kurulu Kararı 2003/6199

09 Ekim 2003 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 25254

Karar Sayısı : 2003/6199

Ekli “Yaş Çay Üreticilerine 2003 Yılı Ürünü Destekleme Primi Ödenmesine İlişkin Karar”ın yürürlüğe konulması; Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın 1/9/2003 tarihli ve 4563 sayılı yazısı üzerine, 3/1/2002 tarihli ve 4733 sayılı Kanunun 7 nci maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 14/9/2003 tarihinde kararlaştırılmıştır.

Ahmet Necdet SEZER

CUMHURBAŞKANI

Yaş Çay Üreticilerine 2003 Yılı Ürünü destekleme Primi Ödenmesine İlişkin Karar

Madde 1- Yaş çay ürün destekleme priminden 15/12/1993 tarihli ve 93/509 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı gereği ruhsatlandırılmış çay tarım alanlarında yaş çay üreten ruhsat sahibi üreticiler ile bu Kararın yayımı tarihinden önce alınmış bulunan çay cüzdanına sahip üreticiler faydalanır.

Madde 2- Yaş çay ürün destekleme priminden faydalanmak üzere başvuran çay üreticilerin 2003 yılı ürünü için kilogram başına 50.000 TL ödeme yapılır.

Madde 3- Destekleme primi, 560 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında faaliyet gösteren kamu veya özel sektör yaş çay işleme tesislerine üreticiler tarafından satılan yaş çay yaprağı ürünü karşılığında T.C. Ziraat Bankası A.Ş. aracılığı ile ödenir.

Madde 4- Uygulamadan yararlanmak isteyen üreticiler, 14/11/2003 tarihi mesai bitimine kadar Çiftçi Belgesi, nüfus cüzdanının fotokopisi, T.C. Kimlik Numarası ile Vergi Kimlik numarasını gösterir belge ile kamu veya özel sektör yaş çay işleme tesislerine başvururlar. Üreticilerin 2003 yılı Doğrudan Gelir Desteği için aldıkları çiftçi belgesi, yaş çay prim uygulamalarında da geçerlidir. Kamu veya özel sektör yaş çay işleme tesisleri satın aldıkları yaş çay ürünü miktarını ticaret borsasına tescil ettirirler. Tescil edilen miktar karşılığı Tarım ve Köyişleri Bakanlığı veya ilgili ya da bağlı kuruluşlarınca hazırlanan formlara göre üretici bazında düzenlenen icmaller, kamu veya özel sektör yaş çay işleme tesislerinin bulundukları yerde, ticaret borsasında tescilini müteakip 3 iş günü içerisinde kamu ve özel sektör yaş çay işleme tesislerince 10 gün süreyle askıya çıkarılır.

Askıya çıkarma, indirme tarih ve saati tutanağı bağlanır. Askı süresince herhangi bir itiraz olmaz ise icmallerdeki bilgiler doğru kabul edilir. Daha sonra yapılacak herhangi bir itiraz değerlendirmeye alınmaz ve herhangi bir hak doğurmaz.

İcmallerin askıda kalma süresi zarfında maddi hatalara ilişkin olarak yapılan yazılı itirazlar, askı süresi ve bu sürenin bitiminden itibaren 10 gün içerisinde değerlendirilir. Askı süresince itirazın bulunmaması ya da itirazların değerlendirilerek sonuçlandırılması halinde, kamu veya özel sektör yaş çay işleme tesislerince icmaller düzenlenir.

Kamu ve özel sektör yaş çay işleme tesislerince askı ile ilgili tutanaklar, hazırlanan icmaller ile birlikte Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve/veya ilgili ya da bağlı kuruluşlarına intikal ettirilir. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve/veya ilgili ya da bağlı kuruluşları tarafından hazırlanan icmaller, üreticilere yapılacak ödemelere esas olmak üzere Hazine Müsteşarlığına ve T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğüne gönderilir.

Madde 5- Kamu veya özel sektör yaş çay işleme tesislerince yaş çay yaprağı karşılığı 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun ilgili maddeleri gereğince düzenlenen müstahsil makbuzu ve/veya fatura ile onaylı yaş çay tahakkuk bordrosu üreticiye verilir. Bu belgelerin, üretici tarafından 5 yıl saklanması zorunludur.

Kamu veya özel sektör yaş çay işleme tesisleri düzenledikleri bilgi ve belgelerin doğruluğundan sorumludurlar. Ürün teslim edildiği halde, ürün karşılığı belge vermeyen yaş çay işleme tesisleri hakkında, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’un ilgili maddeleri uyarınca ceza kovuşturması ve diğer kanuni işlemler yapılır.

Madde 6- Hazine Müsteşarlığı 2003 Mali Yılı Bütçesinin ilgili harcama kaleminden doğrudan üreticilere ödeme yapılmak üzere T.C. Ziraat Bankası A.Ş.’ne kaynak aktarır. T.C. Ziraat Bankası A.Ş.’ne üstlediği hizmetlerden dolayı üreticilere yapılan ödemelerin % 0,5’i oranında hizmet komisyonu Hazine Müsteşarlığı tarafından ayrıca ödenir.

Madde 7- Uygulamaya yönelik işlemlerin denetimi Tarım ve Köyişleri Bakanlğı ile Maliye Bakanlığı tarafından yapılır.

Haksız yere ödemeye neden olanlar ile haksız yere ödemelerden yararlanmak üzere sahte veya içeriği itibarıyla gerçek dışı belge düzenleyen ve kullananlar hakkında gerekli cezai ve diğer kanuni işlemler yapılır. Haksız yere yapılan ödemeler 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde, haksız ödemenin yapılmasına esas olan belge veya belgeleri düzenleyen gerçek ve tüzel kişilerden ve ödemelerden yararlananlardan geri alınır. Söz konusu gerçek ve tüzel kişiler haksız yere yapılan bu ödemelerden müştereken ve müteselsilen sorumlu tutulurlar.

Madde 8- Mücbir sebepler (Savaş, destekleme priminden faydalanacak ruhsat sahibinin ölümü, yangın ve sel, deprem gibi tabii afetler) dışında bu Kararın 4 üncü maddesinde belirtilen süre içerisinde istenilen belgeler ile, listelerde isminin bulunmaması veya askı süresi sonuna kadar hatalı kayıtların düzeltilmesi için başvuru yapmayan kişiler, destekleme priminden yararlanamazlar.

Madde 9- Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 10- Bu Karar, Hazine Müsteşarlığı’nın bağlı olduğu Devlet Bakanlığı ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından müştereken yürütülür.

Exit mobile version