Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

5025 Sayılı Kanun – Bazı Belediyelerin Kaldırılması Hakkında Kanun

5025 Sayılı Kanun

Kanun No:5025

Kabul Tarihi: 21.12.2003

MADDE 1. – Son Genel Nüfus Sayımı sonuçlarına göre, il ve ilçe belediyeleri ile büyükşehir belediye sınırları içinde kalan belediyeler hariç olmak üzere, nüfusu 2.000’in altında olan belediyelerin tüzel kişilikleri kalkar ve bu yerler, aynı adlı köye dönüşür.

 

Tüzel kişiliği kalkarak köye dönüşen bu belediyeler genel nüfus sayımı kesin sonuçlarının Devlet İstatistik Enstitüsünce ilânından itibaren üç ay içinde, valiliklerce bu sonuçlara dayanarak tespit ve ilân edilir.

 

Tüzel kişiliği kaldırılan belediyelerin, İller Bankası ile Sosyal Güvenlik Kuruluşlarına olan borçları hariç diğer borçları ile hak ve alacakları; taşınır ve taşınmaz malları, personel, kadro, bütçe ve ödenekleri, il özel idaresine devredilir. Bu belediyelerin tasfiyesi il özel idaresince yapılır. Tasfiye sonucu kalan borçlar il özel idaresince üstlenilir; varsa kalan taşınmaz mallar ile bütçe ödenekleri ve haklar ilgili köy tüzel kişiliğine aktarılır.

 

Bu belediyelerin tüzel kişiliklerinin kalktığı tarihten itibaren, kamu kurum ve kuruluşlarına olan borçlarına faiz uygulanmaz.

 

Bu belediyelerin tüzel kişiliklerinin kalkmasından önceki nüfus durumlarına göre, 2.2.1981 tarihli ve 2380 sayılı Belediyelere ve İl Özel İdarelerine Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi Hakkında Kanun hükümleri gereğince genel bütçe vergi gelirleri tahsilatından aldıkları payların ayrılmasına, İller Bankası ile Sosyal Güvenlik Kuruluşlarına olan borçları ödeninceye kadar devam edilir. İller Bankası bu payları, borç oranına göre doğrudan kendi alacaklarına mahsup eder ve alacaklı Sosyal Güvenlik Kurumlarının hesaplarına intikal ettirir.

 

MADDE 2. – Tüzel kişiliği kaldırılan belediyelerin memur ve kadrolu işçileri, ildeki genel ve katma bütçeli kuruluşların boş kadrolarına ihtiyaç durumu da dikkate alınarak vali tarafından en geç üç ay içinde atanır. Bu süre içinde ataması yapılmayanlar durumlarına uygun il özel idaresi kadrolarına atanır. Sözleşmeli personel sözleşmeleriyle; geçici işçiler ise vizeli pozisyonlarıyla birlikte il özel idaresine devredilir.

 

Devredilen memur ve daimi işçilerle ilgili gerekli kadro düzenlemeleri, devralınan kadro sayısını aşmamak üzere 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine bağlı olmaksızın il genel meclisinin kararı ve valinin onayıyla yapılır. Devredilen memur ve daimi işçiler durumlarına uygun bir kadroya atanıncaya kadar halen aldıkları aylık, ödenek, yolluk ve diğer ödemeleri ve özlük haklarını il özel idaresinden almaya devam ederler. Durumlarına uygun bir kadroya ataması yapılanların, bu kadrolarda alacakları aylık, ödenek, yolluk ve diğer ödemeler toplamının, önceki kadrolarında aldıkları aylık, ödenek, yolluk ve diğer ödemeler toplamından az olması halinde, aradaki fark kapanıncaya kadar, söz konusu miktar tazminat olarak ödenir.

 

GEÇİCİ MADDE 1. – 2000 yılı Genel Nüfus Sayımı sonuçlarına göre bu Kanunun 1 inci maddesi hükümlerine göre köye dönüşmesi gereken belediyelerin tüzel kişilikleri başkaca bir işleme gerek kalmaksızın 27 Mart 2004 tarihinde kalkar ve aynı adlı köye dönüşür. Bu belediyeler, valilikler tarafından bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren beş gün içinde tespit ve ilân edilir ve ayrıca ilgili seçim kurulu başkanlığına bildirilir. Buralarda 28 Mart 2004 tarihinde yapılacak olan mahalli idareler ve mahalle muhtarlıkları ile ihtiyar heyetleri seçimlerinde köy tüzel kişiliği organları seçilir.

 

Bu belediyelerin taşınır ve taşınmaz malları; hak, alacak ve borçları; personel, kadro, bütçe ve ödenekleri hakkında bu Kanunun 1 ve 2 nci maddelerine göre işlem yapılır.

 

GEÇİCİ MADDE 2. – Geçici 1 inci madde hükmü uyarınca tüzel kişiliği kaldırılan belediyelerde, bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren, yeni imar plânı veya mevcut imar plânlarında ek ve değişiklik ile 3194 sayılı İmar Kanununun 18 inci maddesine göre imar uygulaması yapılamaz. Ayrıca açıktan veya naklen personel ataması ile borçlanma veya bütçede ödeneği bulunmayan hususlarda yeni ihale yapılamaz

 

MADDE 3. – Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

 

MADDE 4. – Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

Exit mobile version