Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

2004 Yılı İşçilik Maliyetleri

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_accordion collapsible=”” disable_keyboard=””][vc_accordion_tab title=”Asgari Ücret Tespit Komisyonu Kararı (2004/2)”][vc_column_text]

30 Aralık 2004 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 25686

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından:

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU KARARI

Karar Tarihi : 28/12/2004

Karar No : 2004/2

22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu’nun 39 uncu maddesi gereğince, iş sözleşmesi ile çalışan ve bu Kanunun kapsamında olan veya olmayan her türlü işçinin asgari ücretini tespit etmekle görevli Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 18/11/2004 tarihinde başladığı çalışmalarını 28/12/2004 tarihine kadar sürdürmüş ve yaptığı dört toplantı sonucunda;

1) Milli seviyede tek asgari ücret tespitine oybirliğiyle,

2) 16 yaşını doldurmuş işçilerin bir günlük normal çalışma karşılığı asgari ücretlerinin 1/1/2005-31/12/2005 tarihleri arasında 16,29 (onaltıyirmidokuz) Yeni Türk Lirası olarak tespitine, işçi temsilcilerinin muhalefetine karşılık oyçokluğuyla,

3) 16 yaşını doldurmamış işçilerin bir günlük normal çalışma karşılığı asgari ücretlerinin 1/1/2005-31/12/2005 tarihleri arasında 13,86 (onüçseksenaltı) Yeni Türk Lirası olarak tespitine, işçi temsilcilerinin muhalefetine karşılık oyçokluğuyla,

4) İş bu Kararın, 4857 sayılı Kanunun 39 uncu maddesine dayanılarak hazırlanan Asgari Ücret Yönetmeliği’nin 11 inci maddesi gereğince Resmî Gazete’de yayımlanmasına oybirliğiyle,

karar verilmiştir.

GEREKÇE

Asgari ücret, bilindiği gibi ödenmesi zorunlu olan en az ücrettir.

Asgari ücretin belirlenmesini düzenleyen Asgari Ücret Yönetmeliği uyarınca, asgari ücret, pazarlık ücreti değildir.

Asgari ücretin belirlenmesi sırasında, Komisyonumuz, bu çerçevede bir karar alınması için çalışmış, işçilerin geçim şartları ve 2005 yılı enflasyon hedefi gibi faktörleri değerlendirmiştir.

İşte bu çerçevede hareket eden Komisyonumuz; 16 yaşını doldurmuş işçiler için, 1/1/2005-31/12/2005 tarihleri arasında uygulanmak üzere günlük asgari ücreti 16,29 (onaltıyirmidokuz) Yeni Türk Lirası olarak belirlemiştir.

16 yaşını doldurmamış işçiler için, 1/1/2005-31/12/2005 tarihleri arasında uygulanmak üzere günlük asgari ücretin 13,86 (onüçseksenaltı) Yeni Türk Lirası olarak belirlenmesi Komisyonca kabul edilmiştir.

Asgari Ücret Yönetmeliği’nin 11 inci maddesi gereğince, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nca belirlenen asgari ücretler, Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihi izleyen ayın ilk gününden itibaren yürürlüğe girecektir.

İŞÇİ TEMSİLCİLERİNİN KARŞI OY GEREKÇESİ

İnsanın, insan olma özelliğinden dolayı sahip olduğu temel haklara kavuşması ve kendi onuruna sahip çıkması uzun mücadeleler gerektirmiş, bu çerçevede, kendileri ve aileleri için insanca bir yaşam düzeyi sağlayacak bir ücret düzeni sağlanması uluslararası sözleşmeler ile güvence altına alınmıştır.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Anayasasının girişinde de, evrensel ve kalıcı barışın ancak sosyal adalet temeline dayalı olması nedeniyle, içinde yoksulluk ve yoksunluk bulunan çalışma şartlarının iyileştirilmesi gereğine işaret edilmektedir.

Avrupa Birliği (AB), insan haklarının ve temel özgürlüklerinin gözetilmesi ve daha ileri düzeyde gerçekleştirilmesi yoluyla sosyal ve ekonomik gelişmenin sağlanması olduğunu göz önüne alarak Avrupa Sosyal Şartı’nı imzalamış ve “tüm çalışanların, kendilerine ve ailelerine yeterli bir yaşam düzeyi sağlamak için adil ücret alma hakkı” bulunduğunu kabul etmiştir.

T.C. Anayasası’nın “Ücrette Adalet Sağlanması” başlıklı 55’inci maddesinde “ücret emeğin karşılığıdır” denilmekte ve devlete “çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri ve diğer sosyal yardımlardan yararlanmaları için gerekli tedbirleri alma” görevi vermektedir. Ayrıca, asgari ücretin tespitinde “çalışanların geçim şartları ile ülkenin ekonomik durumu da göz önünde bulundurulur” denilerek; insanın yaşaması, varlığını sürdürmesi için gerekli asgari gelirin sağlanması gereği vurgulanmaktadır.

Asgari Ücret Yönetmeliği, asgari ücreti “İşçilere normal bir çalışma günü karşılığı olarak ödenen ve işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde karşılamaya yetecek ücret” biçiminde tanımlamaktadır.

Asgari ücret, çalışanların ekonomik ve sosyal durumlarının düzenlenmesine yönelik etkin bir sosyal politika aracıdır. Asgari ücretin belirlenmesi çalışmalarında, çalışanların düşük ücretlere karşı korunması ve çağdaş bir toplum içinde yaşayan işçinin, ailesi ile birlikte olağan ihtiyaçlarının karşılanması esastır.

Ancak, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun oy çokluğu ile belirlenen asgari ücret, işçinin ailesiyle birlikte geçimini sağlayacak yeterlilikte olmamıştır. İnsanca bir yaşama düzeyi sağlamaktan uzak “yoksulluk ücreti” düzeyindedir.

2005 yılında uygulanacak asgari ücretin belirlenmesi çalışmalarında göz önünde tutulması gereken temel husus, çalışanların karşı karşıya bulundukları geçim koşullarıdır.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, geçmiş dönemlerde olduğu gibi, geçim koşullarını hesaplaması için Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE)’ye görev vermiş ve DİE tek işçi için bu tutarı Aralık 2004 itibariyle net 422.059.064.- lira olarak tespit etmiştir.

Asgari ücret pazarlık ücreti değildir.

Ancak 2005 yılının başında yürürlüğe girecek asgari ücret – önceki yıllarda olduğu gibi-işveren ve hükümet tarafından yine pazarlık konusu yapılmıştır, daha da aşağıya çekilmiştir. Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından net 422.- YTL olarak hesaplanmasına karşılık asgari ücret net 350.- YTL olarak ilan edilmiştir.

Komisyonun işveren-hükümet oy çoğunluğu, devletin resmi rakamlarına itibar etmek yerine “ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum” gerekçe gösterilerek çok daha düşük bir asgari ücret tutarını kabul ve ilan etmiştir. Böylece asgari ücret, tespit edildiği andan itibaren yetersiz, çelişkili ve tutarsız olmaktadır.

Asgari ücret ile en düşük kamu çalışanının maaşı arasında yapılacak kıyaslama, bu alanda yıllardır sürdürülen haksız ve yanlış uygulamaları ortaya koymaktadır.

Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre, en düşük devlet memuru maaşı Ocak 2005’den geçerli olmak üzere net 509,49 YTL olmaktadır. Bu tutarın asgari ücretin belirlenmesi çalışmalarında dikkate alınmaması ciddi bir çelişki olmaktadır.

Asgari ücret belirlenmesi çalışmalarında, işveren-hükümet kesimi temsilcileri ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durumu öncelikle değerlendirmiş ve fakat çalışanların içinde bulunduğu durum ve yaşama şartları göz ardı edilmiştir.

Türkiye’de rekabet şartları düşük ücret temelinde olmamalıdır. Ekonomide istikrar, çalışan kesimlerin yoksulluğu pahasına sürdürülemez. Asgari ücreti belirlerken “ekonomik dengeleri” ön planda tutan yaklaşım “sosyal dengeleri” yerle bir etmekte, yoksulluğu artırmaktadır.

İşçinin ailesinin asgari ücret hesaplamalarında dikkate alınmaması bir eksikliktir ve ülkenin sosyal şartlarıyla bağdaşmamaktadır.

Asgari ücret seviyesinde gelir elde eden işçiden yapılan kesintilerin makul bir oranda olmasını işçi kesimi yıllardır savunmaktadır. Türkiye, ücretten yapılan kesintilerin yüksekliği bakımından OECD üyesi ülkelerin başında gelmektedir. Bugün ücretliler üzerinde taşınmaz boyutlarda vergi yükü bulunmaktadır. Aynı şekilde, sosyal güvenlik için kesilen prim asgari ücretli için yüksektir ve mutlaka devletin, sosyal devlet olma gereğinin bir sonucu olarak, katkısı gerekmektedir. İşgücü maliyetindeki artış, diğer şartlarla birlikte kayıtdışı istihdamın yaygınlaşmasına yol açmaktadır. Bu olumsuz ve çarpık yapı asgari ücreti belirleme çalışmalarına da olumsuz yansımaktadır.

Ülkemizde, istihdam vergisine dönüşen ücretler üzerindeki ilave yükler elbette düşürülmeli ve AB ülkeleri düzeyine getirilmelidir. Ancak kıyaslama yapılırken, gerek milli gelir içindeki ücretlilerin payı ve gerek toplam satış hasılatı içinde işgücü maliyetinin oransal ağırlığı ile ücret düzeyi de dikkate alınmalıdır.

Hükümet geçtiğimiz yıl ücretlilere özel indirim uygulamasını, yaptığı düzenleme ile ortadan kaldırmış ve çalışana yaklaşımını ortaya koymuştur. Asgari ücretten vergi alınmaması yönünde sosyal kesimler arasında görüş birliği oluşmasına rağmen bu konuda bir düzenleme yapılmamış, çalışanların vergi yükü azaltılmamış ve fakat 155 milyar lirayı aşan gelire uygulanan vergi oranını 5 puan indirmek doğrultusunda yasa tasarısı hazırlamıştır.

TÜRK-İŞ asgari ücretin belirlenmesi çalışmalarında bazı temel ilkelerin çıkış noktası yapılması gerçeğini savunmuş ve bunu ilk toplantıda kamuoyuna açıklamıştır. İşçi kesimi asgari ücretin:

• Anayasa’da yer alan “geçim şartları” dikkate alınarak belirlenmesi;

• işçi ve ailesinin günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre insanca yaşamasını

mümkün kılacak, insanlık onuruyla bağdaşacak bir düzeyde olması;

• işçinin ve ailesinin harcama kalıbının esas alınması ve hesaplamalarda Devlet

İstatistik Enstitüsü verilerinin kullanılması;

• belirlenen tutarın işçinin eline net geçmesinin sağlanması;

• sanayi/tarım ve yaş, cinsiyet ayırımı yapılmadan ulusal düzeyde tek olması;

• işçilerin arasında nitelik, kıdem, işin mahiyeti gibi ekonomik amaçlı değerlendirmelerin tümünden bağımsız olarak ele alınması, ekonomik ölçülerin ötesinde sosyal bir ücret olarak kabul edilmesi;

• işçinin satın alma gücünün ileriye dönük olarak korunabilmesi için gerekli bir iyileştirmenin ayrıca ilave edilmesi;

• en düşük devlet memuru maaşının dikkate alınması;

• adil gelir dağılımını sağlamaya yönelik olarak refahtan pay içermesi;

gereğini çalışmalarında ileri sürmüş ve görüşünü gerekçeleriyle ortaya koymuştur.

Savunduğumuz bu görüşlerin büyük bir bölümü Komisyon çalışmalarında dikkate alınmamıştır. Bunun sonucu, belirlenen asgari ücret düzeyi yetersiz ve ülkenin bugünkü koşullarında “insan onuruna yaraşır bir yaşam düzeyi” sağlamaktan uzak kalmıştır.

Görülen odur ki, asgari ücret belirleme çalışmalarına geçmiş ekonomik kriz döneminde yansıyan Uluslararası Para Fonu-Dünya Bankası politikaları, ekonomide düzelmenin ifade edildiği dönemde de devam ettirilmek istenmektedir.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun işveren-hükümet kesimi temsilcileri oy çoğunluğuyla belirlenen asgari ücrete, gerek miktar ve gerek belirleme yöntemi açısından katılmadığımızdan işçi kesimi olarak muhalif kalıyoruz.

[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”01.01.2005- 31.12.2005 TARİHLERİ ARASI İŞÇİLİK MALİYETİ (% 19.5)”][vc_column_text]

ASGARİ ÜCRET 488.700.000

 488,70

 SSK TABAN MATRAHI 488.700.000

488,70

 SSK TAVAN MATRAHI

3.176.700.000

3.176,70

 GÜN 30

 30

 GÜNLÜK ÜCRETİ 16.290.000

 16,29

 BRÜT AYLIK ÜCRETİ 488.700.000

 488,70

 İŞÇİ İŞSİZLİK SİGORTASI ( % 1 ) 4.887.000

 4,89

 İŞÇİ SSK PAYI ( % 14) 68.418.000

 68,42

 GELİR VERGİSİ MATRAHI 415.395.000

 415,40

 GELİR VERGİSİ TUTARI 62.309.250

 62,31

 DAMGA VERGİSİ TUTARI 2.932.200

 2,93

 KESİNTİLER TOPLAMI 138.546.450

 138,55

 NET ELE GEÇEN TUTAR 350.153.550

 350,15

 BRÜT AYLIK ÜCRETİ 488.700.000

 488,70

 İŞVEREN SSK PAYI (% 19.5) 95.296.500

 95,30

 İŞVEREN İŞSİZLİK SİGORTASI ( % 2 ) 9.774.000

 9,77

 RESMİ MALİYET TUTARI

593.770.500

 593,77

 www.alomaliye.com/Şaban Abacı/0 312 232 46 43

[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”01.01.2005 -31.12.2005 TARİHLERİ ARASI İŞÇİLİK MALİYETİ (% 20)”][vc_column_text]

 ASGARİ ÜCRET 488.700.000

 488,70

 SSK TABAN MATRAHI 488.700.000

488,70

 SSK TAVAN MATRAHI

3.176.700.000

3.176,70

 GÜN 30

 30

 GÜNLÜK ÜCRETİ  16.290.000

 16,29

 BRÜT AYLIK ÜCRETİ 488.700.000

 488,70

 İŞÇİ İŞSİZLİK SİGORTASI ( % 1 ) 4.887.000

 4,89

 İŞÇİ SSK PAYI ( % 14 )  68.418.000

 68,42

 GELİR VERGİSİ MATRAHI  415.395.000

 415,40

 GELİR VERGİSİ TUTARI 62.309.250

 62,31

 DAMGA VERGİSİ TUTARI  2.932.200

 2,93

 KESİNTİLER TOPLAMI  138.546.450

 138,55

 NET ELE GEÇEN TUTAR 350.153.550

 350,15

 BRÜT AYLIK ÜCRETİ  488.700.000

 488,70

 İŞVEREN SSK PAYI ( % 20) 97.740.000

 97,74

 İŞVEREN İŞSİZLİK SİGORTASI ( % 2 ) 9.774.000

 9,77

 RESMİ MALİYET TUTARI

596.214.000

 596,21

[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”ARALIK 2004 – OCAK 2005 ASGARİ ÜCRET KARŞILAŞTIRMASI (% 19.5)”][vc_column_text]

ARALIK 2004

OCAK 2005

ASGARİ ÜCRET 444.150.000.- 488.700.000
SSK TABAN MATRAHI 444.150.000.- 488.700.000
SSK TAVAN MATRAHI 2.886.975.000.-

3.176.700.000

GÜN

30

30

GÜNLÜK ÜCRET 14.805.000.- 16.290.000
BRÜT AYLIK 444.150.000.- 488.700.000
İŞSİZLİK SİGORTASI (% 1) 4.441.500.- 4.887.000
İŞÇİ SSK PAYI (%14) 62.181.000.- 68.418.000
G. VERGİSİ MATRAHI 377.527.500.- 415.395.000
GELİR VERGİSİ 56.629.125.- 62.309.250
DAMGA VERGİSİ 2.664.900.- 2.932.200
KESİNTİLER TOPLAMI 125.916.525.- 138.546.450
NET ELE GEÇEN 318.233.475.- 350.153.550

ÖZET RESMİ MALİYET HESAPLAMA TABLOSU

ASGARİ ÜCRET 444.150.000.- 488.700.000
İŞVEREN SSK PAYI (% 19,5) 86.609.250.- 95.296.500
İŞVEREN İŞSİZLİK SİGORTASI (% 2) 8.883.000.- 9.774.000
TOPLAM MALİYET 539.642.250.- 593.770.500

ASGARİ ÜCRET FARKI  

54.128.250 

  www.alomaliye.com/Şaban Abacı/0 312 232 46 43

[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”ARALIK 2004 – OCAK 2005 ASGARİ ÜCRET KARŞILAŞTIRMASI (% 20)”][vc_column_text]

ASGARİ ÜCRET KARŞILAŞTIRMASI

ARALIK 2004

OCAK 2005

 ASGARİ ÜCRET 444.150.000.- 488.700.000
 SSK TABAN MATRAHI 444.150.000.- 488.700.000
 SSK TAVAN MATRAHI 2.886.975.000.-

3.176.700.000

 GÜN

30

30

 GÜNLÜK ÜCRET  14.805.000.- 16.290.000
 BRÜT AYLIK 444.150.000.- 488.700.000
 İŞÇİ İŞSİZLİK SİGORTASI (% 1) 4.441.500.- 4.887.000
 İŞÇİ SSK PAYI (% 14) 62.181.000.-  68.418.000
 G. VERGİSİ MATRAHI 377.527.500.- 415.395.000
 GELİR VERGİSİ 56.629.125.- 62.309.250
 DAMGA VERGİSİ 2.664.900.- 2.932.200
 KESİNTİLER TOPLAMI 125.916.525.- 138.546.450
 NET ELE GEÇEN 318.233.475.- 350.153.550

 

ÖZET RESMİ MALİYET HESAPLAMA TABLOSU

 ASGARİ ÜCRET 444.150.000.- 488.700.000
 İŞVEREN SSK PAYI (% 20) 88.830.000.- 97.740.000
 İŞVEREN İŞSİZLİK SİGORTASI ( % 2 ) 8.883.000.- 9.774.000
 TOPLAM MALİYET 541.863.000.- 596.214.000

ASGARİ ÜCRET FARKI

54.351.000.-

  www.alomaliye.com/Şaban Abacı/0 312 232 46 43

[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”01.01.2005 – 31.12.2005 KAPICI MALİYETİ (% 20)”][vc_column_text]

ASGARİ ÜCRET

488.700.000

 488,70

 SSK TABAN MATRAHI

488.700.000

488,70

 SSK TAVAN MATRAHI

3.176.700.000

3,176,70

 GÜN

30

 30

 GÜNLÜK ÜCRETİ

16.290.000

 16,29

 BÜRÜT AYLIK ÜCRETİ

488.700.000

 488,70

 İŞÇİ İŞSİZLİK SİGORTASI ( % 1 )

4.887.000

 4,89

 İŞÇİ SSK PAYI ( % 14 )

68.418.000

 68,42

 GELİR VERGİSİ MATRAHI

 0.-

 0

 GELİR VERGİSİ TUTARI

 0.-

 0

 DAMGA VERGİSİ TUTARI

2.932.200

 2,93

 KESİNTİLER TOPLAMI

76.237.200

 76,24

 NET ELE GEÇEN TUTAR

412.462.800

 412,46

 BRÜT AYLIK ÜCRETİ

488.700.000

 488,70

 İŞVEREN SSK PAYI (% 20) 97.740.000

 97,74

 İŞVEREN İŞSİZLİK SİGORTASI ( % 2 ) 9.774.000

 9,77

RESMİ MALİYET TUTARI  

596.214.000

 596,21

 www.alomaliye.com/Şaban Abacı/0 312 232 46 43

[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”01.01.2005 – 31.12.2005 EMEKLİ MALİYETİ”][vc_column_text]

ASGARİ ÜCRET 488.700.000

 488,70

 SSK TABAN MATRAHI 488.700.000

 488,70

 SSK TAVAN MATRAHI

3.176.700.000

 3.176,70

 GÜN 30

 30

 GÜNLÜK ÜCRETİ 16.290.000

 16,29

 BÜRÜT AYLIK ÜCRETİ 488.700.000

 488,70

 İŞÇİ İŞSİZLİK SİGORTASI ( % 1 ) 0.-

 0

 İŞÇİ SSK PAYI ( % 7.5 ) 36.652.500

 36,65

 GELİR VERGİSİ MATRAHI 452.047.500

 452,05

 GELİR VERGİSİ TUTARI 67.807.125

 67,81

 DAMGA VERGİSİ TUTARI 2.932.200

 2,93

 KESİNTİLER TOPLAMI 107.391.825

 107,39

 NET ELE GEÇEN TUTAR 381.308.175

 381,31

 İŞVEREN SSK PAYI (% 22.5) 109.957.500

 109,96

 İŞVEREN İŞSİZLİK SİGORTASI ( % 2 ) 0.-

 0

 SSK TABAN MATRAH FARKI 0.-

 0

 RESMİ MALİYET TUTARI

598.657.500

 598,66

 ÖZET MALİYET  HESABI

 ASGARİ ÜCRET 488.700.000

 488,70

 İŞVEREN SSK PAYI ( % 22.5) 109.957.500

 109,96

 İŞVEREN İŞSİZLİK SİGORTASI ( % 2 )  0.-

 0

 SSK TABAN MATRAH FARKI 0.-

 0

 TOPLAM MALİYET TUTARI

598.657.500

 598,66

 www.alomaliye.com/Şaban Abacı/0 312 232 46 43

[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”İşçilik Maliyeti ve Kesintiler, İşveren Payı % 19.5″][vc_column_text]

HESAPLAMALAR BİLGİ İÇİNDİR. HİÇ BİR SORUMLULUK KABUL EDİLMEZ

 ASGARİ ÜCRET 444.150.000.-
 SSK TABAN MATRAHI

444.150.000.-

 SSK TAVAN MATRAHI

2.886.975.000.-

 GÜN 30
 GÜNLÜK ÜCRETİ 14.805.000.-
 BRÜT AYLIK ÜCRETİ 444.150.000.-
 İŞÇİ İŞSİZLİK SİGORTASI ( % 1 ) 4.441.500.-
 İŞÇİ SSK PAYI ( % 14) 62.181.000.-
 GELİR VERGİSİ MATRAHI 377.527.500.-
 GELİR VERGİSİ TUTARI 56.629.125.-
 DAMGA VERGİSİ TUTARI 2.664.900.-
 KESİNTİLER TOPLAMI 125.916.525.-
 NET ELE GEÇEN TUTAR 318.233.475.-
 BRÜT AYLIK ÜCRETİ 444.150.000.-
 İŞVEREN SSK PAYI (% 19.5) 86.609.250.-
 İŞVEREN İŞSİZLİK SİGORTASI ( % 2 ) 8.883.000.-

 RESMİ MALİYET TUTARI

539.642.250.-

 www.alomaliye.com/Şaban Abacı/0 312 232 46 43

[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”İşçilik Maliyeti ve Kesintiler, İşveren Payı % 20″][vc_column_text]

HESAPLAMALAR BİLGİ İÇİNDİR. HİÇ BİR SORUMLULUK KABUL EDİLMEZ

 ASGARİ ÜCRET 444.150.000.-
 SSK TABAN MATRAHI

444.150.000.-

 SSK TAVAN MATRAHI

2.886.975.000.-

 GÜN 30
 GÜNLÜK ÜCRETİ  14.805.000.-
 BRÜT AYLIK ÜCRETİ 444.150.000.-
 İŞÇİ İŞSİZLİK SİGORTASI ( % 1 ) 4.441.500.-
 İŞÇİ SSK PAYI ( % 14 )  62.181.000.-
 GELİR VERGİSİ MATRAHI  377.527.500.-
 GELİR VERGİSİ TUTARI 56.629.125.-
 DAMGA VERGİSİ TUTARI  2.664.900.-
 KESİNTİLER TOPLAMI  125.916.525.-.
 NET ELE GEÇEN TUTAR 318.233.475.-
 BRÜT AYLIK ÜCRETİ  444.150.000.-
 İŞVEREN SSK PAYI ( % 20)  88.830.000.-
 İŞVEREN İŞSİZLİK SİGORTASI ( % 2 ) 8.883.000.-

 RESMİ MALİYET TUTARI

 541.863.000.-

 www.alomaliye.com/Şaban Abacı/0 312 232 46 43

[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”Asgari Ücret Karşılaştırması, İşveren Payı % 19.5 (Haziran 2004-Temmuz 2004)”][vc_column_text]

HESAPLAMALAR BİLGİ İÇİNDİR. HİÇ BİR SORUMLULUK KABUL EDİLMEZ

HAZİRAN 2004

TEMMUZ 2004

ASGARİ ÜCRET 423.000.000.- 444.150.000.-
SSK TABAN MATRAHI 549.630.000.- 444.150.000.-
SSK TAVAN MATRAHI 2.748.150.000.- 2.886.975.000.-
GÜN

30

30

GÜNLÜK ÜCRET 14.100.000.- 14.805.000.-
BRÜT AYLIK 423.000.000.- 444.150.000.-
İŞSİZLİK SİGORTASI (% 1) 4.230.000.- 4.441.500.-
İŞÇİ SSK PAYI (%14) 59.220.000.- 62.181.000.-
G. VERGİSİ MATRAHI 359.550.000.- 377.527.500.-
GELİR VERGİSİ 53.932.500.- 56.629.125.-
DAMGA VERGİSİ 2.538.000.- 2.664.900.-
KESİNTİLER TOPLAMI 119.920.500.- 125.916.525.-
NET ELE GEÇEN 303.079.500.- 318.233.475.-

 

ÖZET RESMİ MALİYET HESAPLAMA TABLOSU

ASGARİ ÜCRET 423.000.000.- 444.150.000.-
İŞVEREN SSK PAYI (% 19,5) 82.485.000.- 86.609.250.-
İŞVEREN İŞSİZLİK SİGORTASI (% 2) 8.460.000.- 8.883.000.-
TOPLAM MALİYET 513.945.000.- 539.642.250.-

ASGARİ ÜCRET FARKI  

25.697.250.- 

  www.alomaliye.com/Şaban Abacı/0 312 232 46 43

[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”Asgari Ücret Karşılaştırması, İşveren Payı % 20 (Haziran 2004-Temmuz 2004)”][vc_column_text]

HESAPLAMALAR BİLGİ İÇİNDİR. HİÇ BİR SORUMLULUK KABUL EDİLMEZ

 ASGARİ ÜCRET KARŞILAŞTIRMASI

HAZİRAN 2004

TEMMUZ 2004

 ASGARİ ÜCRET 423.000.000.- 444.150.000.-
 SSK TABAN MATRAHI 549.630.000.- 444.150.000.-
 SSK TAVAN MATRAHI 2.748.150.000.- 2.886.975.000.-
 GÜN

30

30

 GÜNLÜK ÜCRET  14.100.000.- 14.805.000.-
 BRÜT AYLIK 423.000.000.- 444.150.000.-
 İŞÇİ İŞSİZLİK SİGORTASI (% 1) 4.230.000.- 4.441.500.-
 İŞÇİ SSK PAYI (% 14) 59.220.000.-  62.181.000.-
 G. VERGİSİ MATRAHI 359.550.000.- 377.527.500.-
 GELİR VERGİSİ 53.932.500.- 56.629.125.-
 DAMGA VERGİSİ 2.538.000.- 2.664.900.-
 KESİNTİLER TOPLAMI 119.920.500.- 125.916.525.-
 NET ELE GEÇEN 303.079.500.- 318.233.475.-

 

ÖZET RESMİ MALİYET HESAPLAMA TABLOSU

 ASGARİ ÜCRET 423.000.000.- 444.150.000.-
 İŞVEREN SSK PAYI (% 20) 84.600.000.- 88.830.000.-
 İŞVEREN İŞSİZLİK SİGORTASI ( % 2 ) 8.460.000.- 8.883.000.-
 TOPLAM MALİYET 516.060.000.- 541.863.000.-

ASGARİ ÜCRET FARKI

 25.803.000.-

  www.alomaliye.com/Şaban Abacı/0 312 232 46 43

[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”Kapıcı İşçi Maliyeti ve Kesintiler, İşveren Payı % 20″][vc_column_text]

ASGARİ ÜCRET

444.150.000.-

 SSK TABAN MATRAHI

444.150.000.-

 SSK TAVAN MATRAHI

2.886.975.000.-

 GÜN

30

 GÜNLÜK ÜCRETİ

14.805.000.-

 BÜRÜT AYLIK ÜCRETİ

444.150.000.-

 İŞÇİ İŞSİZLİK SİGORTASI ( % 1 )

4.441.500.-

 İŞÇİ SSK PAYI ( % 14 )

62.181.000.-

 GELİR VERGİSİ MATRAHI

 0.-

 GELİR VERGİSİ TUTARI

 0.-

 DAMGA VERGİSİ TUTARI

2.664.900.-

 KESİNTİLER TOPLAMI

69.287.400.-

 NET ELE GEÇEN TUTAR

374.862.600.-

 BRÜT AYLIK ÜCRETİ 444.150.000.-
 İŞVEREN SSK PAYI (% 20) 88.830.000.-
 İŞVEREN İŞSİZLİK SİGORTASI ( % 2 ) 8.883.000.-

RESMİ MALİYET TUTARI  

541.863.000.-

 www.alomaliye.com/Şaban Abacı/0 312 232 46 43

[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”Emekli İşçi Maliyeti ve Kesintiler”][vc_column_text]

HESAPLAMALAR BİLGİ İÇİNDİR. HİÇ BİR SORUMLULUK KABUL EDİLMEZ

 ASGARİ ÜCRET 444.150.000.-
 SSK TABAN MATRAHI 444.150.000.-
 SSK TAVAN MATRAHI

2.886.975.000.-

 AYLIK ÖZEL İNDİRİM TUTARI  0.-
 GÜN 30
 GÜNLÜK ÜCRETİ 14.805.000.-
 BÜRÜT AYLIK ÜCRETİ 444.150.000.-
 İŞÇİ İŞSİZLİK SİGORTASI ( % 1 ) 0.-
 İŞÇİ SSK PAYI ( % 7.5 ) 33.311.250.-
 AYLIK ÖZEL İNDİRİM TUTARI   0.-
 GELİR VERGİSİ MATRAHI 410.838.750.-
 GELİR VERGİSİ TUTARI 61.625.812.-
 DAMGA VERGİSİ TUTARI 2.664.900.-
 KESİNTİLER TOPLAMI 97.601.962.-
 NET ELE GEÇEN TUTAR 346.548.038.-
 İŞVEREN SSK PAYI (% 22.5) 99.933.750.-
 İŞVEREN İŞSİZLİK SİGORTASI ( % 2 ) 0.-
 SSK TABAN MATRAH FARKI 0.-

 RESMİ MALİYET TUTARI

544.083.750.-

 ÖZET MALİYET  HESABI

 ASGARİ ÜCRET 444.150.000.-
 İŞVEREN SSK PAYI ( % 22.5) 99.933.750.-
 İŞVEREN İŞSİZLİK SİGORTASI ( % 2 )  0.-
 SSK TABAN MATRAH FARKI 0.-

 TOPLAM MALİYET TUTARI

544.083.750.-

 www.alomaliye.com/Şaban Abacı/0 312 232 46 43

[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”31.12.2003 – 01.01.2004 ASGARİ ÜCRET KARŞILAŞTIRMASI ( % 19.5 )”][vc_column_text]

ARALIK 2003

OCAK 2004

ASGARİ ÜCRET 306.000.000.- 423.000.000.-
SSK TABAN MATRAHI 458.015.820.- 549.630.000.-
SSK TAVAN MATRAHI 2.290.079.100.- 2.748.150.000.-
AYLIK ÖZEL İNDİRİM 45.000.000.- 0.-
GÜN

30

30

GÜNLÜK ÜCRET 10.200.000.- 14.100.000.-
BRÜT AYLIK 306.000.000.- 423.000.000.-
İŞSİZLİK SİGORTASI (% 1) 3.060.000.- 4.230.000.-
İŞÇİ SSK PAYI (%14) 42.840.000.- 59.220.000.-
AYLIK ÖZEL İNDİRİM 45.000.000.- 0.-
G. VERGİSİ MATRAHI 215.100.000.- 359.550.000.-
GELİR VERGİSİ 32.265.000.- 53.932.500.-
DAMGA VERGİSİ 1.836.000.- 2.538.000.-
KESİNTİLER TOPLAMI 80.001.000.- 119.920.500.-
NET ELE GEÇEN 225.999.000.- 303.079.500.-
İŞVEREN SSK PAYI (% 19,5) 59.670.000.- 82.485.000.-
İŞVEREN İŞSİZLİK SİGORTASI (% 2) 6.120.000.- 8.460.000.-
RESMİ MALİYET 371.790.000.- 513.945.000.-

ÖZET RESMİ MALİYET HESAPLAMA TABLOSU

ASGARİ ÜCRET 306.000.000.- 423.000.000.-
İŞVEREN SSK PAYI (% 19,5) 59.670.000.- 82.485.000.-
İŞVEREN İŞSİZLİK SİGORTASI (% 2) 6.120.000.- 8.460.000.-
TOPLAM MALİYET 371.790.000.- 513.945.000.-

ASGARİ ÜCRET FARKI  

 142.155.000.-

AÇIKLAMA İÇİN TIKLAYINIZ

  www.alomaliye.com/Şaban Abacı/0 312 232 46 43

[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”31.12.2003 – 01.01.2004 ASGARİ ÜCRET KARŞILAŞTIRMASI ( % 20 )”][vc_column_text]

 ASGARİ ÜCRET KARŞILAŞTIRMASI

ARALIK  2003

OCAK  2004

 ASGARİ ÜCRET 306.000.000.- 423.000.000.-
 SSK TABAN MATRAHI 458.015.820.- 549.630.000.-
 SSK TAVAN MATRAHI 2.290.079.100.- 2.748.150.000.-
 AYLIK ÖZEL İNDİRİM 45.000.000.- 0.-
 GÜN

30

30

 GÜNLÜK ÜCRET 10.200.000.- 14.100.000.-
 BRÜT AYLIK 306.000.000.- 423.000.000.-
 İŞÇİ İŞSİZLİK SİGORTASI 3.060.000.- 4.230.000.-
 İŞÇİ SSK PAYI (%14) 42.840.000.- 59.220.000.-
 AYLIK ÖZEL İNDİRİM 45.000.000.- 0.-
 G. VERGİSİ MATRAHI 215.100.000.- 359.550.000.-
 GELİR VERGİSİ 32.265..000.- 53.932.500.-
 DAMGA VERGİSİ 1.836.000.- 2.538.000.-
 KESİNTİLER TOPLAMI 80.001.000.- 119.920.500.-
 NET ELE GEÇEN 225.999.000.- 303.079.500.-
 İŞVEREN SSK PAYI (% 20) 61.200.000.- 84.600.000.-
 İŞVEREN İŞSİZLİK SİGORTASI 6.120.000.- 8.460.000.-
 RESMİ MALİYET 373.320.000.- 516.060.000.-

 

ÖZET RESMİ MALİYET HESAPLAMA TABLOSU

 ASGARİ ÜCRET 306.000.000.- 423.000.000.-
 İŞVEREN SSK PAYI (% 20) 61.200.000.- 84.600.000.-
 İŞVEREN İŞSİZLİK SİGORTASI ( % 2 ) 6.120.000.- 8.460.000.-
 TOPLAM MALİYET 373.320.000.- 516.060.000.-

ASGARİ ÜCRET FARKI

142.740.000.-

  AÇIKLAMA İÇİN TIKLAYINIZ

  www.alomaliye.com/Şaban Abacı/0 312 232 46 43

[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”01.01.2004 – 30.06.2004 Tarihleri Arası İşçilik Maliyeti ( % 19.5 )”][vc_column_text]

HESAPLAMALAR BİLGİ İÇİNDİR. HİÇ BİR SORUMLULUK KABUL EDİLMEZ

 ASGARİ ÜCRET 423.000.000.-
 SSK TABAN MATRAHI

549.630.000.-

 SSK TAVAN MATRAHI

2.748.150.000.-

 AYLIK ÖZEL İNDİRİM TUTARI 0.-
 GÜN 30
 GÜNLÜK ÜCRETİ 14.100.000.-
 BÜRÜT AYLIK ÜCRETİ 423.000.000.-
 İŞÇİ İŞSİZLİK SİGORTASI ( % 1 ) 4.230.000.-
 İŞÇİ SSK PAYI 59.220.000.-
 AYLIK ÖZEL İNDİRİM TUTARI 0.-
 GELİR VERGİSİ MATRAHI 359.550.000.-
 GELİR VERGİSİ TUTARI 53.932.500.-
 DAMGA VERGİSİ TUTARI 2.538.000.-
 KESİNTİLER TOPLAMI 119.920.500.-
 NET ELE GEÇEN TUTAR 303.079.500.-
 İŞVEREN SSK PAYI (% 19.5) 82.485.000.-
 İŞVEREN İŞSİZLİK SİGORTASI ( % 2 ) 8.460.000.-
 SSK TABAN MATRAH FARKI 0.-

 RESMİ MALİYET TUTARI

513.945.000.-

 ÖZET MALİYET  HESABI

 ASGARİ ÜCRET 423.000.000.-
 İŞVEREN SSK PAYI ( % 19.5) 82.485.000.-
 İŞVEREN İŞSİZLİK SİGORTASI ( % 2 ) 8.460.000.-
 SSK TABAN MATRAH FARKI  0.-

 TOPLAM MALİYET TUTARI

513.945.000.-

(5073 SAYILI KANUN GEREĞİNCE DEVLET TARAFINDAN KARŞILANACAK MİKTAR TABLOSU) 

SSK TABAN MATRAH FARKI HESABI

ASGARİ ÜCRET

SSK TABAN MATR.

FARK

423.000.000.- 549.630.000.-
 SSK İŞÇİ PAYI ( % 14 ) 59.220.000.- 76.948.200.- 17.728.200 .-
 SSK İŞVEREN PAYI ( % 19.5 ) 82.485.000.- 107.177.850.- 24.692.850 .-
 İŞVEREN İŞSİZLİK SİGORTASI (% 2) 8.460.000.- 10.992.600.- 2.532.600 .-
 İŞÇİ İŞSİZLİK SİGORTASI (% 1) 4.230.000.- 5.496.300.- 1.266.300 .-
SSK TABAN MATRAH FARKI  154.395.000.- 

200.614.950.-

46.219.950.-

 www.alomaliye.com/Şaban Abacı/0 312 232 46 43

[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”01.01.2004 – 30.06.2004 Tarihleri Arası İşçilik Maliyeti ( % 20 )”][vc_column_text]

 ASGARİ ÜCRET 423.000.000.-
 SSK TABAN MATRAHI

549.630.000.-

 SSK TAVAN MATRAHI

2.748.150.000.-

 AYLIK ÖZEL İNDİRİM TUTARI  0.-
 GÜN 30
 GÜNLÜK ÜCRETİ 14.100.000.-
 BÜRÜT AYLIK ÜCRETİ 423.000.000.-
 İŞÇİ İŞSİZLİK SİGORTASI ( % 1 ) 4.230.000.-
 İŞÇİ SSK PAYI 59.220.000.-
 AYLIK ÖZEL İNDİRİM TUTARI   0.-
 GELİR VERGİSİ MATRAHI 359.550.000.-
 GELİR VERGİSİ TUTARI 53.932.500.-
 DAMGA VERGİSİ TUTARI 2.538.000.-
 KESİNTİLER TOPLAMI 119.920.500.-
 NET ELE GEÇEN TUTAR 303.079.500.-
 İŞVEREN SSK PAYI ( % 20) 84.600.000.-
 İŞVEREN İŞSİZLİK SİGORTASI ( % 2 ) 8.460.000.-
 SSK TABAN MATRAH FARKI 0.-

 RESMİ MALİYET TUTARI

516.060.000.-

 ÖZET MALİYET  HESABI

 ASGARİ ÜCRET 423.000.000.-
 İŞVEREN SSK PAYI ( % 20) 84.600.000.-
 İŞVEREN İŞSİZLİK SİGORTASI ( % 2 ) 8.460.000.-
 SSK TABAN MATRAH FARKI 0.-

 TOPLAM MALİYET TUTARI

516.060.000.-

(5073 SAYILI KANUN GEREĞİNCE DEVLET TARAFINDAN KARŞILANACAK MİKTAR TABLOSU)

SSK TABAN MATRAH FARKI HESABI

ASGARİ ÜCRET

SSK TABAN MATR.

FARK

423.000.000.- 549.630.000.-
 SSK İŞÇİ PAYI ( % 14 ) 59.220.000.- 76.948.200.- 17.728.200.-
 SSK İŞVEREN PAYI ( % 20 ) 84.600.000.- 109.926.000.- 25.326.000.-
 İŞVEREN İŞSİZLİK SİGORTASI (% 2) 8.460.000.- 10.992.600.- 2.532.600.-
 İŞÇİ İŞSİZLİK SİGORTASI (% 1) 4.230.000.- 5.496.300.- 1.266.300.-
SSK TABAN MATRAH FARKI  156.510.000.- 

203.363.100.-

46.853.100.-

 www.alomaliye.com/Şaban Abacı/0 312 232 46 43

[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”01.01.2004 – 30.06.2004 Tarihleri Arası KAPICI Maliyeti ( % 20 )”][vc_column_text]

HESAPLAMALAR BİLGİ İÇİNDİR. HİÇ BİR SORUMLULUK KABUL EDİLMEZ

 ASGARİ ÜCRET 423.000.000.-
 SSK TABAN MATRAHI

549.630.000.-

 SSK TAVAN MATRAHI

2.748.150.000.-

 AYLIK ÖZEL İNDİRİM TUTARI  0.-
 GÜN 30
 GÜNLÜK ÜCRETİ 14.100.000.-
 BÜRÜT AYLIK ÜCRETİ 423.000.000.-
 İŞÇİ İŞSİZLİK SİGORTASI ( % 1 ) 4.230.000.-
 İŞÇİ SSK PAYI ( % 14 ) 59.220.000.-
 AYLIK ÖZEL İNDİRİM TUTARI   0.-
 GELİR VERGİSİ MATRAHI  0.-
 GELİR VERGİSİ TUTARI  0.-
 DAMGA VERGİSİ TUTARI 2.538.000.-
 KESİNTİLER TOPLAMI 65.988.000.-
 NET ELE GEÇEN TUTAR 357.012.000.-
 İŞVEREN SSK PAYI ( % 20) 84.600.000.-
 İŞVEREN İŞSİZLİK SİGORTASI ( % 2 ) 8.460.000.-
 SSK TABAN MATRAH FARKI 0.-

 RESMİ MALİYET TUTARI

516.060.000.-

 ÖZET MALİYET  HESABI

 ASGARİ ÜCRET 423.000.000.-
 İŞVEREN SSK PAYI ( % 20) 84.600.000.-
 İŞVEREN İŞSİZLİK SİGORTASI ( % 2 ) 8.460.000.-
 SSK TABAN MATRAH FARKI

0.-

 TOPLAM MALİYET TUTARI

516.060.000.-

(5073 SAYILI KANUN GEREĞİNCE DEVLET TARAFINDAN KARŞILANACAK MİKTAR TABLOSU) 

SSK TABAN MATRAH FARKI HESABI

ASGARİ ÜCRET

SSK TABAN MATR.

FARK

423.000.000.- 549.630.000.-
 SSK İŞÇİ PAYI ( % 14 ) 59.220.000.- 76.948.200.- 17.728.200.-
 SSK İŞVEREN PAYI ( % 20 ) 84.600.000.- 109.926.000.- 25.326.000.-
 İŞVEREN İŞSİZLİK SİGORTASI (% 2) 8.460.000.- 10.992.600.- 2.532.600.-
 İŞÇİ İŞSİZLİK SİGORTASI (% 1) 4.230.000.- 5.496.300.- 1.266.300.-
SSK TABAN MATRAH FARKI  156.510.000.- 

203.363.100.-

46.853.100.-

 www.alomaliye.com/Şaban Abacı/0 312 232 46 43

[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”01.01.2004 – 30.06.2004 Tarihleri Arası EMEKLİ Maliyeti “][vc_column_text]

HESAPLAMALAR BİLGİ İÇİNDİR. HİÇ BİR SORUMLULUK KABUL EDİLMEZ

 ASGARİ ÜCRET 423.000.000.-
 SSK TABAN MATRAHI

549.630.000.-

 SSK TAVAN MATRAHI

2.748.150.000.-

 AYLIK ÖZEL İNDİRİM TUTARI  0.-
 GÜN 30
 GÜNLÜK ÜCRETİ 14.100.000.-
 BÜRÜT AYLIK ÜCRETİ 423.000.000.-
 İŞÇİ İŞSİZLİK SİGORTASI ( % 1 ) 0.-
 İŞÇİ SSK PAYI ( % 7.5 ) 31.725.000.-
 AYLIK ÖZEL İNDİRİM TUTARI   0.-
 GELİR VERGİSİ MATRAHI 391.275.000.-
 GELİR VERGİSİ TUTARI 58.691.250.-
 DAMGA VERGİSİ TUTARI 2.538.000.-
 KESİNTİLER TOPLAMI 92.954.250.-
 NET ELE GEÇEN TUTAR 330.045.750.-
 İŞVEREN SSK PAYI (% 22.5) 95.175.000.-
 İŞVEREN İŞSİZLİK SİGORTASI ( % 2 ) 0.-
 SSK TABAN MATRAH FARKI 0.-

 RESMİ MALİYET TUTARI

518.175.000.-

 ÖZET MALİYET  HESABI

 ASGARİ ÜCRET 423.000.000.-
 İŞVEREN SSK PAYI ( % 22.5) 95.175.000.-
 İŞVEREN İŞSİZLİK SİGORTASI ( % 2 )  0.-
 SSK TABAN MATRAH FARKI 0.-

 TOPLAM MALİYET TUTARI

518.175.000.-

(5073 SAYILI KANUN GEREĞİNCE DEVLET TARAFINDAN KARŞILANACAK MİKTAR TABLOSU) 

SSK TABAN MATRAH FARKI HESABI

ASGARİ ÜCRET

SSK TABAN MATR.

FARK

423.000.000.- 549.630.000.-
 SSK İŞÇİ PAYI ( % 7.5 ) 31.725.000.- 41.222.250.- 9.497.250.-
 SSK İŞVEREN PAYI ( % 22.5 ) 95.175.000.- 123.666.750.- 28.491.750.-
 İŞVEREN İŞSİZLİK SİGORTASI (% 2) 0.- 0.- 0.-
 İŞÇİ İŞSİZLİK SİGORTASI (% 1) 0.- 0.- 0.-
SSK TABAN MATRAH FARKI  126.900.000.- 

164.889.000.-

37.989.000.-

 www.alomaliye.com/Şaban Abacı/0 312 232 46 43

[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][/vc_accordion][/vc_column][/vc_row]

Exit mobile version