Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Aracı Kuruluşların Kamuyu Aydınlatma Esaslarına İlişkin Tebliğ (Seri :V, No:77)

Aracı Kuruluş Kamuyu Aydınlatma

30 Ocak 2004 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 25361

Sermaye Piyasası Kurulundan:

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç ve kapsam

Madde 1- Bu Tebliğin amacı, aracı kuruluşlar tarafından düzenlenecek Kamuyu Aydınlatma Formu ile yatırımcıların, faaliyetlerini sürdüren aracı kuruluşların hukuki ve mali durumları hakkında bilgilendirilmesidir.

Dayanak

Madde 2- Bu Tebliğ Sermaye Piyasası Kanununun 1 inci maddesi ve 22 nci maddesinin ikinci fıkrasına dayanılarak düzenlenmiştir.

Tanımlar

Madde 3- Bu Tebliğde geçen;

Kanun: 28/7/1981 tarihli ve 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanununu,

Kurul: Sermaye Piyasası Kurulunu,

İMKB: İstanbul Menkul Kıymetler Borsasını,

TSPAKB: Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliğini,

Aracı Kuruluş: Aracı kurum ve bankaları,

Form: Kamuyu Aydınlatma Formunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Kamuyu Aydınlatma Formunun

Düzenlenmesi, İletilmesi ve Yayınlanmasına İlişkin Esaslar

Kamuyu Aydınlatma Formunun Düzenlenmesi

Madde 4- Aracı kurumlar; Tebliğin (I) numaralı ekinde yer alan Aracı Kurumlar Tarafından Düzenlenecek Kamuyu Aydınlatma Formunda, bankalar ise Tebliğin (II) numaralı ekinde yer alan Bankalar Tarafından Düzenlenecek Kamuyu Aydınlatma Formunda yer alan açıklamalar ve esaslar çerçevesinde Formu düzenlemekle yükümlüdürler.

Kurulca, Tebliğin (I) ve (II) numaralı eklerinde yer alan Formlarda değişiklik yapılabilir.

Kamuyu Aydınlatma Formunun Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliğine İletilmesi

Madde 5- Bankalar; Bankalar Tarafından Düzenlenecek Kamuyu Aydınlatma Formunu, Ocak-Mart, Nisan-Haziran, Temmuz-Eylül ve Ekim-Aralık olmak üzere üçer aylık dönemler itibarı ile düzenler ve 3 aylık dönemin son gününü takip eden 5 iş günü içinde TSPAKB’ye ıslak imzayı haiz olmak üzere basılı olarak ve güvenli teknolojik altyapısı sağlanmış bir şekilde elektronik imzayı haiz olmak üzere elektronik ortamda teslim ederler.

Aracı kurumlar;

a) Aracı Kurumlar Tarafından Düzenlenecek Kamuyu Aydınlatma Formunu (X) numaralı tablosu hariç olmak üzere birinci fıkradaki esaslar dahilinde düzenler ve TSPAKB’ye teslim ederler.

b) Aracı Kurumlar Tarafından Düzenlenecek Kamuyu Aydınlatma Formunun (X) numaralı tablosunu içeren halini ise; hazırlayacakları mali tabloların Kurula gönderim süresinin sonunda mevcut Form dönemisona ermemiş ise cari Formu revize etmek suretiyle, mali tabloların Kurula gönderim süresinin son gününü takip eden 5 iş günü içinde birinci fıkradaki esaslar dahilinde TSPAKB’ye teslim ederler.

Herhangi bir nedenle faaliyetleri geçici olarak durdurulan aracı kuruluşlardan geçici kapalılık süresi bir ayı aşanlar yeniden faaliyete geçinceye kadar Formu düzenlemezler.

Kamuyu Aydınlatma Formunun Yayınlanması

Madde 6- TSPAKB kendisine iletilen Formları, teslimi izleyen iş gününden itibaren en geç 5 iş günü içinde www.tspakb.org.tr adresindeki web sitesinde yayınlar. İMKB de www.imkb.gov.tr adresindeki websitesinin aracı kuruluşlar ile ilgili bilgilerin yer aldığı bölümünde site kullanıcılarının TSPAKB’de Formların yer aldığı web adreslerine ulaşmasını temin edecek tedbirleri alır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Yatırımcıların Kamuyu Aydınlatma Formuna Erişimine İlişkin Esaslar

Kamuyu Aydınlatma Formunun Basılı Olarak Bulundurulması Gereken Yerler

Madde 7- Aracı kurumlar Formun güncel halini merkez ve merkez dışı örgütlerinde, bankalar ise merkezlerinde ve sermaye piyasası faaliyetlerinin fiilen yürütüldüğü şubelerinde, talep edildiğinde yatırımcıların incelemesine sunulmak üzere basılı olarak bulundururlar.

Yatırımcıların Kamuyu Aydınlatma Formuna Erişimini Temin Edecek Diğer Tedbirler

Madde 8- Bu Tebliğin (III) numaralı ekinde yer alan duyuruya aracı kurumlar web sitelerinin açılış sayfalarında, bankalar ise web sitelerinin sermaye piyasası işlemleri ile ilgili sayfasında, konunun önemini azaltmayacak ve yatırımcının dikkatini çekecek şekilde yer vermek zorundadırlar. Aracı kuruluşların web sitelerinde duyuru metninin tamamının yayınlanması ya da duyuru metninin yer aldığı web sayfasına yönlendirecek bir bağlantı adresine yer verilmesi suretiyle yayınlanması mümkündür.

Aracı kuruluşlar bu madde uyarınca web sitelerinde yayınlayacakları açıklamada Tebliğin (III) numaralı ekinde yer alan genel web sitesi adresi yerine TSPAKB’de kendilerine ait Formların yer aldığı adrese doğrudan erişimi temin edecek ayrıntılı web sitesi adresine yer verirler.

Ayrıca, aracı kurumlar söz konusu duyuruyu içeren ve Kurulun belirleyeceği şekil esaslarına uygun olarak hazırlanacak bir tabelayı merkez ve merkez dışı örgütlerinde, bankalar ise merkezlerinde vesermaye piyasası faaliyetlerinin fiilen yürütüldüğü şubelerinde yatırımcıların görebileceği şekilde asmakla yükümlüdürler.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Sorumluluk

Aracı Kuruluşların Sorumluluğu

Madde 9- Formun tam, doğru, yeterli ve güncel bilgileri içermesinden aracı kuruluş yönetim kurulu sorumludur. Aracı kuruluş yönetim kurulu, Formun 5 inci maddede öngörülenden daha uzun olmamak şartıyla farklı dönemlerde yayınlanmasını isteyebilir.

 

Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliğinin Yükümlülükleri

Madde 10- TSPAKB, kendisine iletilen formlarda yer alan bilgileri kendisine iletildiği şekildewww.tspakb.org.tr adresindeki web sitesinde yayınlar ve formlarda yer alan bilgilerin tahrifatına engel olacak güvenli teknik altyapıyı kurar. Formları, talep edilmesi halinde masrafı talep eden kişiye ait olmak üzere posta yoluyla gönderir.

 

BEŞİNCİ BÖLÜM

Son Hükümler

 

Tebliğle Belirlenen Sürelerin Değiştirilmesi

Madde 11- Kurul genel olarak veya aracı kuruluş bazında 5 inci ve 6 ncı maddelerde yer alan sürelerde değişikliğe gidebilir.

Geçici Madde 1- Aracı kuruluşlar, 5 inci maddede yer alan esaslar çerçevesinde, Formu bir defaya mahsus olmak üzere 27/2/2004 tarihine kadar TSPAKB’ye ıslak imzayı haiz olmak üzere basılı olarak ve elektronik imzayı haiz olmak üzere elektronik ortamda teslim ederler. TSPAKB kendisine iletilen Formları, teslimi izleyen iş gününden itibaren en geç 5 iş günü içinde www.tspakb.org.tr adresindeki web sitesinde yayınlar.

Yürürlük

Madde 12- Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 13- Bu Tebliğ hükümlerini Sermaye Piyasası Kurulu yürütür.

 

 

 

EK/I

… A.Ş.’NİN

…/…/200. TARİHLİ

ARACI KURUMLAR TARAFINDAN DÜZENLENECEK KAMUYU AYDINLATMA FORMU

 

 

… A.Ş. YÖNETİM KURULU BU KAMUYU AYDINLATMA FORMUNUN İLAN TARİHİ İTİBARI İLE … A.Ş.’NİN FORM KAPSAMINDAKİ HUSUSLARA İLİŞKİN CARİ DURUMUNU TAM VE DOĞRU OLARAK YANSITTIĞINI TASDİK EDER VE YATIRIMCILARIN … A.Ş.’NİN FAALİYETLERİ İLE MALİ VE HUKUKİ DURUMU HAKKINDA BİLGİLENMESİNİ TEMİN EDECEĞİNİ SERMAYE PİYASASI MEVZUATI UYARINCA TAAHHÜT EDER.

 

KAMUYU AYDINLATMA FORMUNDA YER ALAN BİLGİLERİN DOĞRULUĞUNDAN ARACI KURUM YÖNETİM KURULU SORUMLUDUR. FORMUN KAMUYA AÇIKLANMASI, FORMDAKİ BİLGİLERİN SERMAYE PİYASASI KURULUNCA VEYA KAMUCA TEFEKKÜLÜ ANLAMINA GELMEZ.

 

A. TANITICI BİLGİLER

1. Aracı Kurumun Ticaret Unvanı:

2. Kuruluş Tarihi:

Ticaret Siciline Tescil Edildiği Yer:

Ticaret Sicil No:

3. Merkez Adresi:

4. İletişim Bilgileri

Telefon No:

Faks No:

Çağrı Merkezi:

5. İnternet Adresi:

6. E-posta Adresi:

7. Kayıtlı Olunan Vergi Dairesi:

8. Merkez Dışı Örgütlere (Şube, İrtibat Bürosu, Acente) İlişkin Bilgiler:

 

TABLO I – Merkez Dışı Örgütlere İlişkin Bilgiler
Merkez Dışı Örgüt Adı Faaliyete Başlamasına İlişkin İzin Tarihi Adres Müdür/Sorumlunun Adı ve Soyadı Telefon Numarası Faks Numarası

 

9. Sahip Olunan Yetki Belgesi/Belgeleri ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında (İMKB) Faaliyet Gösterilen Pazar/Piyasalar:

 

TABLO II/a – Yetki Belgelerine İlişkin Bilgiler
Sahip Olunan Yetki Belgeleri Veriliş Tarihi Sayısı
TABLO II/b – Borsa Üyelik Tarihi ve İMKB’de Faaliyet Gösterilen Pazar/Piyasalara İlişkin Bilgiler
Borsa Üyesi Olunmasına İlişkin İMKB Yönetim Kurulunun Karar Tarihi
Fiilen Faaliyet Gösterilen Pazar ve Piyasalar

 

10. Ortaklık, Yönetim Yapısı ve Aracı Kurumda Sermaye Piyasası Faaliyetleri İle İlgili Olarak İmza Yetkisine Sahip Şahıslara İlişkin Bilgiler:

TABLO III – Ortaklık Yapısı
Ortağın Ticaret Unvanı/Adı Soyadı Pay Tutarı (TL) Oran (%)
TOPLAM 100,000
TABLO IV/a – Yönetim Kurulu Üyeleri ve Genel Müdür
Adı ve Soyadı Görevi
Yönetim Kurulu Başkanı
Yönetim Kurulu Başkan Vekili
Yönetim Kurulu Üyesi
Genel Müdür
TABLO IV/b – Sermaye Piyasası Faaliyetleri İle İlgili İmza Yetkisine Sahip Şahıslar
Adı ve Soyadı Görevi

 

11. Kurucusu ve/veya Yöneticisi Olunan Yatırım Fonu/Fonlarına İlişkin Bilgiler:

 

TABLO V – Kurucusu ve/veya Yöneticisi Olunan Yatırım Fonu/Fonları
Yatırım Fonunun Tipi Yatırım Fonunun Türü Fon Kurucusunun Unvanı Fon Yöneticisinin Unvanı

 

B. HUKUKİ DURUMA İLİŞKİN BİLGİLER

1. Son İki Yıl Zarfında SPK, İMKB ve Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği (TSPAKB) Tarafından … A.Ş.’ne ve … A.Ş.’nin Ortakları, Yöneticileri ve Çalışanlarına Uygulanan İdari Para Cezaları ile İMKB ve TSPAKB Tarafından … A.Ş.’ne Uygulanan Diğer Disiplin Cezaları

 

TABLO VI/a – … A.Ş. ve … A.Ş.’nin Ortakları, Yöneticileri ve Çalışanları HakkındaSPK, İMKB ve TSPAKB Tarafından Son İki Yıl Zarfında Uygulanan İdari Para Cezaları
Uygulayan Kurum UygulananGerçek/Tüzel Kişi Gerekçe ve İdari Para Cezası Uygulanmasına İlişkin Karar Tarihi İdari Para Cezası Tutarı Son Duruma İlişkin Açıklama
TABLO VI/b – … A.Ş.’ne İMKB ve TSPAKB Tarafından Son İki Yıl Zarfında Uygulanan Diğer Disiplin Cezaları
Uygulayan Kurum Konusu Disiplin Cezası Uygulanmasına İlişkin Karar Tarihi SPK Nezdinde İtiraz Edilip Edilmediği Nihai Karar

 

2. … A.Ş.’nin Mali Durumunu Etkileyebilecek Özel Hukuk Davalarına İlişkin Bilgiler

 

TABLO VII – Cari Özsermayenin %5 ini Aşan Özel Hukuk Davalarına İlişkin Bilgiler
Dava Konusu(Değeri ile birlikte) … A.Ş.’nin Davadaki Durumu (Davalı/Davacı) Dava Açılma Tarihi Davada Gelinen Son Aşamanın Özetlenmesi

 

3. Son İki Yıl Zarfında Sermaye Piyasası Kurulu Tarafından … A.Ş. ve … A.Ş.’nin Ortakları, Yöneticileri ve Çalışanları Aleyhine Açılan Ceza Davaları

 

TABLO VIII – Sermaye Piyasası Kurulu Tarafından … A.Ş. ve … A.Ş.’nin Ortakları, Yöneticileri ve Çalışanları Aleyhine Son İki Yıl Zarfında Açılan Ceza Davaları
Hakkında Suç Duyurusunda Bulunulan Gerçek /Tüzel Kişi Hakkında Suç Duyurusunda Bulunulan Gerçek /Tüzel Kişinin Aracı Kurumla Olan İlişkisi Suç Duyurusuna Konu Fiil ve Kurul Karar Tarihi Davada Gelinen Son Aşamanın Özetlenmesi

 

C. MALİ DURUMA İLİŞKİN BİLGİLER

1. Bağımsız Denetçi Görüşleri ve Bilanço ve Gelir Tablosuna İlişkin Ana Hesap Grupları

1.1. … Tarihli Mali Tablolara İlişkin Bağımsız Denetçi Görüşü

 

TABLO IX – .. Tarihli Mali Tablolara İlişkin Bağımsız Denetçi Görüşü
Bağımsız Denetime Konu Edilen Mali Tabloların Hangi Tebliğe/Tebliğlere Göre Hazırlandığı
Bağımsız Denetimi Yapan Kuruluşun Ticaret Unvanı
Bağımsız Denetçi Görüşü

 

2. … Tarihli Bilanço ve Gelir Tablosunda Yer Alan Ana Hesap Grupları

 

Tablo X’da yer alan bilanço ve gelir tablosu verileri … hükümlerine göre düzenlenen mali tablolar esas alınmak suretiyle hazırlanmıştır.
TABLO X – …Tarihli Bilanço ve Gelir Tablosunda Yer Alan Ana Hesap Grupları
Ana Hesap Grubu Adı
…/…/200. …/…/200.
Tutarı (TL) Tutarı (TL)
I. DÖNEN VARLIKLAR
II. DURAN VARLIKLAR
III. AKTİF TOPLAMI
IV.KISA VADELİ BORÇLAR
V.UZUN VADELİ BORÇLAR
VI. ÖZSERMAYE
VII. PASİF TOPLAMI
VIII. DÖNEM KARI (ZARARI)
IX. NET DÖNEM KARI (ZARARI)

 

2. Temel Yükümlülükler İtibarı İle … Tarihli Sermaye Yeterliliği Tabloları

2.1. … Tarihli Sermaye Yeterliliği Tablolarına İlişkin Bağımsız Denetçi Görüşü

 

TABLO XI – … Tarihli Sermaye Yeterliliği Tablolarına İlişkin Bağımsız Denetçi Görüşü
Bağımsız Denetimi Yapan Kuruluşun Ticaret Unvanı
Bağımsız Denetçi Görüşü

 

2.2. … A.Ş.’nin … Tarihli Sermaye Yeterliliği Tabloları Temel Yükümlülükleri Karşısındaki Durumu

 

SERMAYE YETERLİLİĞİ TABLOLARI ARACI KURUMUN MARUZ KALABİLECEĞİ ÇEŞİTLİ RİSKLERİ SERİ:V, NO: 34 SAYILI “ARACI KURUMLARIN SERMAYELERİNE VE SERMAYE YETERLİLİĞİNE İLİŞKİN ESASLAR TEBLİĞİ” ÖLÇÜTLERİ ÇERÇEVESİNDE VE BELLİ VARSAYIMLAR ALTINDA TANIMLANMAKTADIR. SERMAYE YETERLİLİĞİ UYGULAMASI SERMAYE PİYASASI KURULUNUN ARACI KURUMLARIN RİSKİNİ TESPİT VE TAKİP ETMEKTE KULLANDIĞI ARAÇLARDAN SADECE BİRİSİNİ TEŞKİL ETMEKTEDİR. TABLODAKİ VERİLERİN BELLİ BİR TARİHTE MEVZUATA UYGUNLUK ARZ ETMESİ ARACI KURUM FAALİYETLERİNİN RİSK İÇERMEDİĞİ ANLAMINA GELMEMEKTEDİR. SÖZ KONUSU VERİLERİN BELLİ BİR TARİHTE MEVZUATA UYGUNLUK ARZ ETMEMESİ İSE ARACI KURUMUN MALİ DURUMUNDA SADECE TEBLİĞ ÖLÇÜTLERİ ÇERÇEVSEİNDE BİR SIHHATSİZLİK OLDUĞU ANLAMINA GELMEKTEDİR.

 

 

TABLO XII – … A.Ş.’nin … Tarihli Sermaye Yeterliliği Tabloları Temel Yükümlülükleri Karşısındaki Durumu
Tutarı (TL) ya da Oranı (%) Mevzuata Uygunluk
A. Sermaye Yeterliliği Tabanı Fazlası/Açığı (TL)
B. Asgari ÖzsermayeFazlası/Açığı (TL)
C. Genel Borçlanma Sınırı (%)
D. Likidite Yükümlülüğü Oranı (%)
E. Ödenmiş Sermaye Fazlası/Açığı (TL)

 

TABLO XIII – … A.Ş.’nin Temel Sermaye Yeterliliği Verilerinin Tebliğ ile Öngörülen Yükümlülükler Karşısındaki Durumunun Değerlendirilmesi
A. Aracı Kurumun Temel Sermaye Yeterliliği Verilerinin Tebliğ İle Öngörülen Yükümlülüklere Tamamen/Kısmen Uygun Olup Olmadığı:
B. Tebliğ ile Öngörülen Yükümlülüklere Aykırılık/Aykırılıklar Oluşmuşsa;B1) Hangi Yükümlülüğe Aykırılığın Ortaya Çıktığı ve Aykırılığın Tutarı (TL) ya da Oranı (%):B2) Aykırılık/Aykırılıkların Ortaya Çıkmasındaki Neden/Nedenler:
C. Aykırılık/Aykırılıkların Giderilmesi İçin Alınan Tedbirler:

 

D. … A.Ş.’NİN HUKUKİ VE MALİ DURUMU İLE FAALİYETLERİNE İLİŞKİN OLARAK AÇIKLANMASINI İSTEDİĞİ DİĞER HUSUSLAR

 

MEVZUATTAN KAYNAKLANAN SORUMLULUKLARIMIZ DAHİLİNDE BU FORMDA YER ALAN BİLGİLERİN GERÇEĞE UYGUN OLDUĞUNU VE FORMUN ŞİRKETİN FORM KAPSAMINDAKİ HUSUSLARA İLİŞKİN CARİ DURUMUNU TAM VE DOĞRU OLARAK YANSITTIĞINI BEYAN EDERİZ.

Yetkili İmzalar
… A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi … A.Ş. Genel Müdürü
Adı Soyadı Adı Soyadı
Görevi Görevi
İmza İmza
Unvan Unvan
Adres Adres

 

SERMAYE YETERLİLİĞİ TABLOLARI TEMEL YÜKÜMLÜLÜKLERİNE İLİŞKİN AÇIKLAMALAR

 

Aşağıda yer alan açıklamalar Aracı Kurumlar Tarafından Düzenlenecek Kamuyu Aydınlatma Formunun C 2.2 bölümünde yer alan Tablo XII’deki sermaye yeterliliği sonuçlarının daha iyi anlaşılabilmesini teminen verilmektedir.

 

1) Sermaye Yeterliliği Tabanı: Seri:V, No:34 sayılı Aracı Kurumların Sermayelerine ve Sermaye Yeterliliğine İlişkin Esaslar Tebliği uyarınca sermaye yeterliliği tabanı, özsermayeden duran varlıklar ve ilişkili kişi ve kurumlardan olan alacakların indirilmesi suretiyle bulunan tutarı ifade eder. Aynı Tebliğ’in 8 inci maddesi uyarınca aracı kurumların sermaye yeterliliği tabanları; sahip oldukları yetki belgelerine tekabül eden asgari özsermayeleri, risk karşılığı toplamı ve değerleme gününden önceki son üç ayda oluşan faaliyet giderleri kalemlerinin herhangi birinden az olamaz.

 

2) Asgari Özsermaye: Özsermaye, Seri:V, No:34 sayılı Tebliğ uyarınca, ödenmiş sermaye, emisyon primi, yeniden değerleme değer artış fonu, yasal yedekler, statü yedekleri, özel yedekler, olağanüstü yedekler, diğer yedekler ve net dönem karı/zararı kalemleri toplamından geçmiş yıllar zararının düşülmesi suretiyle hesaplanan tutarı ifade eder. Asgari özsermaye yükümlülüğü, aracı kurumların sahip oldukları yetki belgelerine göre sahip olmak zorunda oldukları özsermayenin asgari tutarını ifade eder. Anılan tutar Seri:V, No:34 sayılı Tebliğ’in 7 nci maddesi uyarınca her yıl Kurul tarafından belirlenir. Asgari özsermaye fazlası ise, aracı kurumun özsermayesinin asgari özsermaye tutarını aşan kısmını ifade eder.

 

3) Genel Borçlanma Sınırı: Seri:V, No:34 sayılı Tebliğ’in 9 uncu maddesi uyarınca, aracı kurumların bilançoda yer alan tüm kısa ve uzun vadeli borçları toplamı, sermaye yeterliliği tabanlarının 15 katını aşamaz.

 

4) Likidite Yükümlülüğü: Seri:V, No:34 sayılı Tebliğ’in 10 uncu maddesi uyarınca, aracı kurumlar en az kısa vadeli borçları kadar dönen varlık bulundurmak zorunda olup, likidite oranı dönen varlıkların kısa vadeli borçlara bölünmesi suretiyle elde edilir. Anılan oran 1’den küçük olamaz.

 

5) Asgari Ödenmiş Sermaye: Seri:V, No:34 sayılı Tebliğ’in 7 nci maddesi uyarınca aracı kurumların asgari özsermaye tutarının en az %25’i kadar ödenmiş veya çıkarılmış sermayeye sahip olmaları zorunluluğunu ifade eder.

 

ARACI KURUMLAR TARAFINDAN DÜZENLENECEK KAMUYU AYDINLATMA FORMUNUN DOLDURULMASINA İLİŞKİN ESASLAR

 

1) 1 Nolu Dipnot İle İlgili Olarak;

 

Formun, Tebliğin 5 inci maddesinin 2 nci fıkrasının (a) bendi uyarınca düzenlenmesi durumunda dipnotunsadece ilk bölümü, (b) bendi uyarınca düzenlenmesi durumunda ise sadece ikinci bölümü doldurulur.

 

2) Tablo I

 

1) Tabloda yer alan merkez dışı örgüt adı bölümünde irtibat bürosu ya da şubeler il veya ilçe adı ile birlikte ifade edilir. Kızılay/ANKARA şubesi ya da Kırıkkale irtibat bürosu gibi.

 

2) Acentelik sözleşmesi olan aracı kurumlar, acentelik sözleşmesi yapılan şirket ya da şirketlerin ticaret unvanına bu Tablonun altında “Tabloya İlişkin Açıklama” başlığı altında yer verir.

 

3) Tabloda yer alan “müdür/sorumlunun adı ve soyadı” bölümü şubelerde müdür, irtibat bürosunda ise irtibat bürosu sorumlusunun adı ve soyadını içerir.

 

3) Tablo III

 

Tablo III’de yer alan tüzel kişi/kişilerin aracı kurumda doğrudan veya dolaylı olarak %10 ve fazlası oranında pay sahibi olması durumunda aşağıda yer alan tablo formatına uygun olarak gerektiği kadar ilave tablo eklenmek suretiyle aracı kurumda doğrudan veya dolaylı olarak %10 ve fazlası oranında pay sahibi olan tüzel kişilerin ortaklık yapısına yer verilir.

 

TABLO III/a – Aracı Kurum Sermayesinin Doğrudan veya Dolaylı Olarak %10’undan Fazlasına Sahip Olan Tüzel Kişi Ortakların Ortaklık Yapısı
Tüzel Kişi Ortağın Ticaret Unvanı
Ortağın Ticaret Unvanı/Adı Soyadı Pay Tutarı (TL) Oran (%)
TOPLAM 100,000

 

4) Tablo IV

 

1) Tablo IV/a’nın altında “Tabloya İlişkin Açıklama” başlığı altında yönetim kurulu üyelerinin atanmasına ilişkin genel kurul kararının tescil tarihi ile anılan kararın ilan edildiği Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nin (TTSG) tarih ve sayısına ilişkin bilgilere yer verilir.

 

2) Tablo IV/b aracı kurumun sermaye piyasası faaliyetlerinde imza yetkisi bulunan bütün yönetici ve çalışanlarının ad-soyad ve görevlerini içerecek şekilde doldurulur, ayrıca tablonun altında “Tabloya İlişkin Açıklama” başlığı altında aracı kurumun geçerli imza sirkülerinin tescil tarihi ile anılan sirkülerin ilan edildiği TTSG’nin tarih ve sayısına yer verilir.

 

5) Tablo VI

 

1) Tablo VI/a’da SPK, İMKB ve TSPAKB tarafından aracı kuruma ve aracı kurumun ortakları, yöneticileri ve çalışanları hakkında Formun ilan tarihi itibarı ile son 2 yıl zarfında uygulanan idari para cezalarına yer verilir. Kendilerine idari para cezası verilen aracı kurum ortakları, yöneticileri ve çalışanlarının aracı kurumdaki görevlerinden ayrılmaları halinde, 2 yıllık süre kuralına bağlı kalınmaksızın bu kişiler için Tablo VI/a’da idari para cezalarına yer verilmez.

 

2) Tablo VI/a’nın üçüncü sütununda yer alan “gerekçe” bölümünde sermaye piyasası mevzuatının hangi hükmüne/hükümlerine aykırılık nedeniyle idari para cezasının uygulandığı hususuna, “son duruma ilişkin açıklama” bölümünde ise idari para cezası uygulanmasına karşı idari yargıda dava açılması halinde davanın durumuna ilişkin bilgiye yer verilir.

 

3) Tablo VI/b’nin “konu” sütununda İMKB ve TSPAKB mevzuatı uyarınca aracı kurum hakkında uygulananidari para cezası dışında kalan ve Formun ilan tarihi itibarı ile hükmünü halen ifa eden ve son 2 yıl zarfında uygulanan diğer disiplin cezalarına (uyarı, kınama, borsa/birlik üyeliğinden ve/veya üye temsilciliğinden geçici/sürekli çıkarma) yer verilir.

 

6) Tablo VII

 

1) Tabloda aracı kurumun mali durumunu doğrudan/dolaylı olarak (lehte veya aleyhte) etkileyebilecek devam etmekte olan özel hukuk davalarından dava tutarı aracı kurumun cari özsermayesinin %5 ini aşan davalara, aracı kurum dışındaki tarafların adı soyadı/ticaret unvanı belirtilmeksizin yer verilir.

 

2) Tablonun ilk sütununda dava konusunun yanında parantez içinde davanın değeri de belirtilir.

 

3) Aracı kurumun davalı olması durumunda tablonun ikinci sütununda “davalı” ve davacı olması durumunda “davacı” ifadelerine yer verilir.

 

4) Aracı kurumun cari özsermayesinin %5 ini aşmayan davalarla ilgili olarak aşağıda yer alan “Tabloya İlişkin Açıklama”ya yer verilir.

 

Tabloya İlişkin Açıklama:

 

Şirketimizin cari özsermayesinin %5 ini aşmayan özel hukuk davalarından;

 

a) Davalı olduğu özel hukuk davaların sayısı … dır ve bunların toplam değeri .. TL dır .

b) Davacı olduğu özel hukuk davaların sayısı … dır ve bunların toplam değeri … TL dır.

 

5) Aracı kurumun tarafı olduğu özel hukuk davalarının hiçbirinin cari özsermayenin %5’ini aşmamasıdurumunda Tabloya yer verilmeyerek sadece aşağıda yer alan açıklamaya yer verilir.

 

“Şirketimizin taraf olduğu özel hukuk davalarından;

 

a) Davalı olduğu özel hukuk davalarının sayısı … dır ve bunların toplam değeri … TL dır .

b) Davacı olduğu özel hukuk davalarının sayısı … dır ve bunların toplam değeri … TL dır.”

 

7) Tablo VIII

 

1) Ceza davasının aracı kurum tüzel kişiliği aleyhine açılması durumunda Tablonun ilk sütununda aracı kurumun ticaret unvanına, aracı kurum ortak, yönetici ve çalışanları aleyhine açılması durumunda ilgilinin/ilgililerin ad ve soyadına; ikinci sütunda ise suç duyurusunda bulunulan gerçek/tüzel kişi ile aracı kurumun irtibatına (yönetim kurulu üyesi, muhasebe müdürü ve aracı kurum ortağı gibi) ceza davasına ilişkin kesin hükmün ilanından itibaren 2 yıl süreyle yer verilir.

 

2) Haklarında Sermaye Piyasası Kurulu tarafından ceza davası açılan aracı kurum ortakları, yöneticileri ve çalışanlarının aracı kurumdaki görevlerinden ayrılmaları halinde, 2 yıllık süre kuralına bağlı kalınmaksızın bu kişiler için Tablo VIII’de ceza davalarına yer verilmez.

 

8) Tablo IX ve Tablo XI

 

1) Tablo IX’a ilişkin olarak; 31 Aralık ve 30 Haziran tarihli mali tablo verilerinin Forma intikal ettiği Form döneminde söz konusu tablolara ilişkin bağımsız denetçi görüşüne de Formda yer verilir.

 

2) Tablo XI’de yer alacak bağımsız denetçi görüşüne bağımsız denetimden geçmiş yıllık ve ara mali tablolar esas alınarak hazırlanan sermaye yeterliliği tablolarına ilişkin bağımsız denetim raporunun Seri:V, No:34 Tebliğinde belirlenen Kurula gönderim süresinin sonunda yer verilir.

 

3) Bağımsız denetim yükümlülüğünün olmadığı dönemlerde tablo IX’un altına “Tabloya İlişkin Açıklama” başlığı altında “sermaye piyasası mevzuatı uyarınca cari Form dönemi olan … tarihi itibarı ile düzenlenen mali tablolara ilişkin bağımsız denetim yükümlülüğü bulunmamaktadır” ve tablo XI’in altına “Tabloya İlişkin Açıklama” başlığı altında “sermaye piyasası mevzuatı uyarınca cari Form dönemi olan … tarihi itibarı ile düzenlenen sermaye yeterliliği tablolarına ilişkin bağımsız denetim yükümlülüğü bulunmamaktadır”ifadesine yer verilir.

 

4) Tablo IX ve XI’in bağımsız denetçi görüşü satırında bağımsız denetçi görüşünün tamamına yer verilir.

 

9) Tablo X

 

1) (i) Tablo X’un hazırlanmasında esas alınacak mali tablolar 3’er aylık dönemler itibariyle düzenlenir. 31 Aralık ve 30 Haziran tarihli mali tablolarda yer alan veriler ilgili mevzuatça belirlenen bağımsız denetimden geçmiş mali tabloların Kurula gönderim süresi sonunda Tablo X’a intikal ettirilir. 31 Mart ve 30 Eylül tarihli mali tablolar ise; hisse senetleri menkul kıymet borsalarında işlem gören aracı kurumlar tarafından düzenlenerek mevzuatla öngörülen Kurula gönderim süreleri sonunda, hisse senetleri menkul kıymet borsalarında işlem görmeyen aracı kurumlar tarafından ise Kurula veya Borsa’ya herhangi bir bildirim yükümlülüğü olmaksızın sadece Tablo X’daki verilere esas olmak üzere ilgili ara dönemi izleyen 4 hafta içinde düzenlenerek, Tablo X’a intikal ettirilir.

 

(ii) Tablo X’un hazırlanmasında esas alınan mali tabloların hangi düzenlemeye (Uluslararası Finansal Raporlama Standartları, Seri:XI, No:25 sayılı “Sermaye Piyasasında Muhasebe Standartları Hakkında Tebliğ”, Seri:XI, No:1 sayılı “Sermaye Piyasasında Mali Tablo ve Raporlara İlişkin İlke ve Kurallar Hakkında Tebliğ”, Seri:XI, No:21 sayılı “Sermaye Piyasalarında Konsolide Mali Tablolara ve İştiraklerin Muhasebeleştirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ” veya Seri:XI, No:20 sayılı “Yüksek Enflasyon Dönemlerinde Mali Tabloların Düzeltilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ”) göre hazırlandığına tablonun üzerinde yer alan açıklama bandında yer verilir.

 

(iii) Bağımsız denetime tabi olan 31 Aralık ve 30 Haziran mali tablolarının ilan edildiği yerler hakkında Tablo X’un altında “Tabloya İlişkin Açıklama” başlığı altında “Tablo X’un ikinci sütunundaki verilere esas … tarihli bilanço ve gelir tablosu ve bunlara ilişkin dipnotlara İMKB web sitesinden (www.imkb.gov.tr) ulaşılması mümkündür” açıklamasına yer verilir.

 

(iv) Formun Seri:V, No:77 sayılı Tebliğin 5 inci maddesinin 2 nci fıkrasının (a) bendi uyarınca hazırlanacak olması halinde, Tablo X boş bırakılarak “Tabloya İlişkin Açıklama” başlığı altında “Tablo X, mali tabloların Sermaye Piyasası Mevzuatı uyarınca Kurula gönderim süresi sonunda hazırlanmak suretiyle, Forma intikal ettirilecektir” açıklamasına yer verilir.

 

(vi) Formun Seri:V, No:77 sayılı Tebliğin 5 inci maddesinin 2 nci fıkrasının (b) bendi dikkate alınmak suretiyle revize edilerek tekrar yayınlanacak olması halinde ise Tablo X’un altına “Tabloya İlişkin Açıklama” başlığı altında “Tablo X, mali tabloların Sermaye Piyasası Mevzuatı uyarınca Kurula gönderim süresi sonunda hazırlanarak Forma intikal ettirilmiştir” açıklamasına yer verilir.

 

2) Tablo X’un doldurulduğu Formlarda, Tablo X’un ikinci sütunundaki tarih bölümünde cari Form dönemine tekabül eden mali tablo tarihine, üçüncü sütununda ise bundan bir önceki döneme ilişkin mali tablo tarihine yer verilmek suretiyle; ikinci sütunda cari, üçüncü sütunda bir önceki döneme tekabül eden verilere yer verilir.

 

3) Tablo X’da yer alan veriler aracı kurum yönetim kurulu kararına istinaden Forma intikal ettirilir.

4) Tablo X’un ikinci ve üçüncü sütunlarında tarih kısmının altında yer alacak şekilde ilgili döneme uygun olarak “bağımsız denetimden geçmiş” veya “bağımsız denetimden geçmemiş” ifadelerine yer verilir.

 

10) Tablo XII

 

1. Tablo doldurulurken yükümlülüklerde fazla varsa tablonun ikinci sütununda yer alan ifadede sadece “fazla” kelimesine, açık varsa sadece “açık” kelimesine yer verilir. Örneğin sermaye yeterliliği taban fazlası varsa ifade “sermaye yeterliliği taban fazlası (TL)” olarak yer alır.

 

2. Mevzuata uygunluk sütunu doldurulurken “uygundur” veya “uygun değildir” ibarelerine yer verilerek, “uygun değildir” ibaresi olan yükümlülüklere ilişkin ayrıntılı açıklamalara Tablo XIII’de yer verilir.

 

3. 3 nolu dipnotta aracı kurumun yetki belgeleri karşılığında sahip olması gereken ve her yıl Kurul tarafından belirlenen cari asgari özsermaye tutarına yer verilir.

 

4) Tablo XII’de yer alan bağımsız denetimden geçmemiş sermaye yeterliliği verileri ile söz konusu verilerin bağımsız denetimden geçmiş halleri arasında fark olması halinde; gerekli açıklamalara “Tabloya İlişkin Açıklamalar” başlığı altında yer verilir.

 

11) Tablo XIII

 

1. Tablonun A satırında aracı kurumun Tablo XII’de yer alan verileri bir bütün olarak Seri:V, No:34Tebliği ile öngörülen tutar ve oranların üzerindeyse “Tamamen Uygundur” ibaresine yer verilir, bütün verilerin Tebliğ ile öngörülen yükümlülüklere aykırı olması halinde “Tamamen Aykırıdır”, bazı verilerin uygun bazılarının aykırı olması halinde ise “Kısmen Uygundur” ifadesine yer verilir. Satırda “Tamamen Uygundur” ifadesine yer verilmesi halinde, tablonun diğer satırları boş bırakılır; “Kısmen Uygundur” ifadesine yer verilmesi halinde tabloda yer alan diğer satırlar doldurulur.

 

2. i) Tablonun B1 satırı yükümlülüklere aykırılıkların tamamını kapsayacak şekilde doldurulur.

ii) Aykırılığın asgari ölçüt karşısındaki durumunun değerlendirildiği Tablonun B1 satırında yer alan soruya yanıt verilirken, açık tutarına TL cinsinden ve aykırılık oranına da % cinsinden yer verilir.Örneğin, 50.000.000.000 TL. tutarında sermaye yeterliliği taban açığı olması durumunda Tablonun B1 satırında “sermaye yeterliliği taban açığı 50.000.000.000 TL’dir”, likidite oranının 0,83 olması durumunda ise aynı satırda “likidite oranı 0,83’dür” ifadesine yer verilir

 

3. Tablonun B2 satırında yer alan soruya yanıt verilirken aykırılık/aykırılıkların ortaya çıkmasındaki neden ya da nedenlere ilişkin aracı kurumun objektif değerlendirmelerine yer verilir.

 

4. Tablonun C satırındaki soruya yanıt verilirken aykırılık/aykırılıkların giderilmesi için alınan tedbirlere yer verilir (Örneğin sermaye yeterliliği taban açığı için teminat mektubu alınması durumunda “.. tarihli sermaye yeterliği tablolarımızda ortaya çıkan .. TL tutarında sermaye yeterliği taban açığı karşısında .. TL tutarında teminat mektubu temin edilerek İMKB Takas ve Saklama Bankası A.Ş. nezdinde bloke edilmiştir” ifadesine veya aynı açık için sermaye artırımına gidilmesi halinde “.. tarihli sermaye yeterliği tablolarımızda ortaya çıkan .. TL tutarındaki sermaye yeterliği taban açığı karşısında Şirketimiz yönetim kurulunun tarih ve sayılı kararı uyarınca .. TL tutarında sermaye artırımının yapılması kararlaştırılmıştır” ifadesine yer verilebilir).

 

5. Tablo XIII’ün altında “Tabloya İlişkin Açıklama” başlığı altında,

 

(i) Önceki Form dönemi/dönemlerinden süregelen aynı yükümlülüğe aykırılığın söz konusu olması durumunda mevzuata aykırılığın konusu, aykırılığın ortaya çıktığı tarih ve aynı mevzuata aykırılığın cari Form döneminde de sürmekte olduğu gibi hususlara ilişkin açıklamalara,

(ii) Bir önceki Form döneminden sonra ortaya çıkan ve cari Form döneminden önce giderilen mevzuata aykırılığın olması durumunda mevzuata aykırılığın konusu, aykırılığın ortaya çıktığı ve giderildiği tarih gibi hususlara ilişkin açıklamalara,

yer verilir.

 

12) D Bölümü İle İlgili Olarak;

Doldurulması ihtiyari olan bu bölümde Formun A, B ve C bölümlerinde yer alan bilgilerin daha açık ve anlaşılır olmasını temin edecek hususlara yer verilir. Örneğin aracı kurum yönetim kurulu veya genel müdürünün süresinden önce görevinden ayrılması, aracı kurum hesaplarının genel kurulda ibra edilmemesi, bağımsız denetim şirketinin bağımsız denetim görüşü açıklamaktan kaçınması, yeni yetki belgesi alınması veya yetki belgesi iptali, aracı kurumun faaliyetlerinin geçici olarak durdurulduktan sonra tekrar faaliyete başlanması, aracı kurum hakkında iflas davası açılması gibi aracı kurumun hukuki ve mali durumunu etkileyebilecek önemli olayların varlığı halinde yönetim kurulunun kararına istinaden aracı kurumun gerekli açıklamalarda bulunmak suretiyle yatırımcıyı bilgilendirmesi uygun olacaktır.

EK/II

… A.Ş.’NİN

…/…/200. TARİHLİ

BANKALAR TARAFINDAN DÜZENLENECEK KAMUYU AYDINLATMA FORMU

 

… A.Ş. YÖNETİM KURULU BU KAMUYU AYDINLATMA FORMUNUN İLAN TARİHİ İTİBARI İLE … A.Ş.’NİN SERMAYE PİYASASI FAALİYETLERİ İLE SINIRLI OLMAK ÜZERE FORM KAPSAMINDAKİ HUSUSLARA İLİŞKİN CARİ DURUMUNU TAM VE DOĞRU OLARAK YANSITTIĞINI TASDİK EDER VE YATIRIMCILARIN … A.Ş.’NİN SERMAYE PİYASASI FAALİYETLERİ İLE HUKUKİ DURUMU HAKKINDA BİLGİLENMESİNİ TEMİN EDECEĞİNİ MEVZUAT UYARINCA TAAHHÜT EDER.

 

KAMUYU AYDINLATMA FORMUNDA YER ALAN BİLGİLERİN DOĞRULUĞUNDAN BANKA YÖNETİM KURULU SORUMLUDUR. FORMUN KAMUYA AÇIKLANMASI, FORMDAKİ BİLGİLERİN SERMAYE PİYASASI KURULUNCA VEYA KAMUCA TEFEKKÜLÜ ANLAMINA GELMEZ.

 

A. TANITICI BİLGİLER

1- Bankanın Ticaret Unvanı:

2-Kuruluş Tarihi:

Ticaret Siciline Tescil Edildiği Yer:

Ticaret Sicil No:

3. Merkez Adresi:

4. İletişim Bilgileri

Telefon No:

Faks No:

Çağrı Merkezi:

5. İnternet Adresi:

6. E-posta Adresi:

7. Kayıtlı Olunan Vergi Dairesi:

8. Fiilen Sermaye Piyasası Faaliyetlerinin Yürütüldüğü Banka Şubelerine İlişkin Bilgiler:

 

TABLO I – Fiilen Sermaye Piyasası Faaliyetlerinin Yürütüldüğü Banka Şubelerine İlişkin Bilgiler
Şube Adı Adres

 

9. Sahip Olunan Yetki Belgesi/Belgeleri ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında Faaliyet Gösterilen Pazar/Piyasalar:

 

TABLO II/a – Yetki Belgelerine İlişkin Bilgiler
Sahip Olunan Yetki Belgeleri Veriliş Tarihi Sayısı
TABLO II/b – Borsa Üyelik Tarihi ve İMKB’de Faaliyet Gösterilen Pazar/Piyasalara İlişkin Bilgiler
Borsa Üyesi Olunmasına İlişkin İMKB Yönetim Kurulunun Karar Tarihi
Fiilen Faaliyet Gösterilen Pazar ve Piyasalar

 

10. Acentesi Olarak Faaliyet Gösterilen Aracı Kurumlar ve Acente Sıfatıyla Yetkili Olunan Faaliyetler:

 

TABLO III/a – Acentesi Olarak Faaliyet Gösterilen Aracı Kurumlar
Acentesi Olunan Aracı Kurumun Ticaret Unvanı Acentelik İzin Tarihi

 

TABLO III/b – Acente Sıfatıyla Yetkili Olunan Faaliyetler

 

11. Kurucusu ve/veya Yöneticisi Olunan Yatırım Fonu/Fonlarına İlişkin Bilgiler:

TABLO IV – Kurucusu ve/veya Yöneticisi Olunan Yatırım Fonu/Fonları
Yatırım Fonunun Tipi Yatırım Fonunun Türü Fon Kurucusunun Unvanı Fon Yöneticisinin Unvanı

12. Ortaklık, Yönetim Yapısı ve Bankada Sermaye Piyasası Faaliyetleri İle İlgili Olarak İmza Yetkisine Sahip Şahıslara İlişkin Bilgiler:

TABLO V – Ortaklık Yapısı
Ortağın Ticaret Ünvanı/Adı Soyadı Pay Tutarı (TL) Oran (%)
TOPLAM 100,000
TABLO VI/a – Yönetim Kurulu Üyeleri ve Genel Müdür
Adı ve Soyadı Görevi
Yönetim Kurulu Başkanı
Yönetim Kurulu Başkan Vekili
Yönetim Kurulu Üyesi
Genel Müdür
TABLO VI/b – Sermaye Piyasası Faaliyetleri İle İlgili İmza Yetkisine Sahip Şahıslar
Adı ve Soyadı Görevi

 

B. HUKUKİ DURUMA İLİŞKİN BİLGİLER

  1. Son İki Yıl Zarfında SPK, İMKB ve Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB) Tarafından … A.Ş.’ne ve … A.Ş.’nin Ortakları, Yöneticileri ve Çalışanlarına Uygulanan İdari Para Cezaları ile İMKB ve TSPAKB Tarafından … A.Ş.’ne Uygulanan Diğer Disiplin Cezaları
TABLO VII/a – … A.Ş. ve … A.Ş.’nin Ortakları, Yöneticileri ve Çalışanları Hakkında SPK, İMKB ve TSPAKB Tarafından Son İki Yıl Zarfında Uygulanan İdari Para Cezaları
Uygulayan Kurum UygulananGerçek/Tüzel Kişi Gerekçe ve İdari Para Cezası Uygulanmasına İlişkin Karar Tarihi İdari Para Cezası Tutarı Son Duruma İlişkin Açıklama

 

TABLO VII/b – … A.Ş.’ne İMKB ve TSPAKB Tarafından Son İki Yıl ZarfındaUygulanan Diğer Disiplin Cezaları
Uygulayan Kurum Konusu Disiplin Cezası Uygulanmasına İlişkin Karar Tarihi SPK Nezdinde İtiraz Edilip Edilmediği Nihai Karar

 

2. Son İki Yıl Zarfında Sermaye Piyasası Kurulu Tarafından … A.Ş. ve … A.Ş.’nin Ortakları, Yöneticileri ve Çalışanları Aleyhine Açılan Ceza Davaları

 

TABLO VIII – Sermaye Piyasası Kurulu Tarafından … A.Ş. ve … A.Ş.’nin Ortakları, Yöneticileri ve Çalışanları Aleyhine Son İki Yıl Zarfında Açılan Ceza Davaları
Hakkında Suç Duyurusunda Bulunulan Gerçek /Tüzel Kişi Hakkında Suç Duyurusunda Bulunulan Gerçek /Tüzel KişininBankayla Olan İlişkisi Suç Duyurusuna Konu Fiil ve Kurul Karar Tarihi Davada Gelinen Son Aşamanın Özetlenmesi

 

3. Bankanın Sermaye Piyasası Faaliyetlerinden Kaynaklanan Özel Hukuk Davalarına İlişkin Bilgiler

Bankamızın sermaye piyasası faaliyetleri nedeniyle … tarihi itibarı ile;

a) Davalı olduğu özel hukuk davalarının sayısı … dır ve bunların toplam değeri … TL dır .

b) Davacı olduğu özel hukuk davalarının sayısı … dır ve bunların toplam değeri … TL dır.

C. … A.Ş.’NİN SERMAYE PİYASASI FAALİYETLERİ İLE SINIRLI OLARAK AÇIKLANMASINI İSTEDİĞİ DİĞER HUSUSLAR

… A.Ş.’nin sermaye piyasası faaliyetleri ile sınırlı BİLGİLERİNİ İÇEREN BU FORMDA YER ALAN BİLGİLERİNİN GERÇEĞE UYGUN OLDUĞUNU VE FORMUN ŞİRKETİN  FORM KAPSAMINDAKİ HUSUSLARA İLİŞKİN CARİ DURUMUNU TAM VE DOĞRU OLARAK YANSITTIĞINI BEYAN EDERİZ.

 

Yetkili İmzalar
… A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi … A.Ş. Genel Müdürü
Adı Soyadı Adı Soyadı
Görevi Görevi
İmza İmza
Unvan Unvan
Adres Adres

 

BANKALAR TARAFINDAN DÜZENLENECEK KAMUYU AYDINLATMA FORMUNUN DOLDURULMASINA İLİŞKİN ESASLAR

1) A Bölümünün “Merkez Adresi” Başlıklı Bölümü İle İlgili Olarak;

Bu bölümde banka merkez adresinin yanısıra varsa sermaye piyasası faaliyetlerinden sorumlu merkez adrese de “sermaye piyasası faaliyetlerinden sorumlu birim adresi” adı altında yer verilir.

2) Tablo I

Bu tabloda fiilen sermaye piyasası faaliyetlerinin yürütüldüğü şubeler ile ilgili açıklamalara yer verilir.Sermaye piyasası faaliyetlerinin bankanın bütün şubelerinde fiilen yürütülmesi durumunda tablonun ilk sütunundaki şube adı başlığının altındaki satırda “tüm şubeler” ifadesine yer verilir.

3) Tablo VI

1) Tablo VI/a’nın altında “Tabloya İlişkin Açıklama” başlığı altında yönetim kurulu üyelerinin atanmasına ilişkin genel kurul kararının tescil tarihi ile anılan kararın ilan edildiği Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nin (TTSG) tarih ve sayısına ilişkin bilgilere yer verilir.

2) Tablo VI/b’de bankanın genel müdürlüğünde bulunan ve sermaye piyasası aracılık faaliyetlerinin yürütülmesinden sorumlu olan üst düzey yetkililer belirtilir. Ayrıca tablonun altında “Tabloya İlişkin Açıklamalar” başlığı altında,

a) Şubeler nezdinde genel olarak imza yetkisine sahip çalışanların bankanın sermaye piyasası faaliyetlerinde de yetkili olmaları halinde “Şubeler nezdinde genel olarak imza yetkisine sahip çalışanlar bankanın sermaye piyasası faaliyetlerinde de yetkilidir” açıklamasına,

b) Bankanın genel müdürlüğünde bulunan ve sermaye piyasası aracılık faaliyetlerinin yürütülmesinden sorumlu olan üst düzey yetkililerin geçerli imza sirkülerinin tescil tarihi ile anılan sirkülerin ilan edildiği TTSG’nin tarih ve sayısına ilişkin bilgilere,

yer verilir.

4) Tablo VII

1) Tablo VII/a’da SPK, İMKB ve TSPAKB tarafından banka ve bankanın ortakları, yöneticileri ve çalışanları hakkında son 2 yıl zarfında uygulanan idari para cezalarına yer verilir. Kendilerine idari para cezası verilen banka ortakları, yöneticileri ve çalışanlarının bankadaki görevlerinden ayrılmaları halinde, 2 yıllık süre kuralına bağlı kalınmaksızın bu kişiler için Tablo VII’de idari para cezalarına yer verilmez.

2) Tablo VII/a’nın üçüncü sütununda yer alan “gerekçe” bölümünde sermaye piyasası mevzuatının hangi hükmüne/hükümlerine aykırılık nedeniyle idari para cezasının uygulandığı hususuna, “son duruma ilişkin açıklama” bölümünde ise idari para cezası uygulanmasına karşı idari yargıda dava açılması halinde davanın durumuna ilişkin bilgiye yer verilir.

3) Tablo VII/b’nin konu sütununda İMKB ve TSPAKB mevzuatı uyarınca idari para cezası dışında kalan veFormun ilan tarihi itibarı ile hükmünü halen ifa eden ve son 2 yıl zarfında uygulanan diğer disiplin cezalarına (uyarı, kınama, borsa/birlik üyeliğinden ve/veya üye temsilciliğinden geçici/sürekli çıkarma) yer verilir.

5) Tablo VIII

1) Ceza davasının banka tüzel kişiliği aleyhine açılması durumunda tablonun ilk sütununda bankanın ticaret ünvanına, banka ortak, yönetici ve çalışanları aleyhine açılması durumunda ilgilinin/ilgililerin ad ve soyadına, ikinci sütunda ise suç duyurusunda bulunulan gerçek/tüzel kişi ile bankanın irtibatına (yönetim kurulu üyesi, sermaye piyasası biriminden sorumlu genel müdür yardımcısı gibi) ceza davasına ilişkin kesin hükmün ilanından itibaren 2 yıl süreyle yer verilir.

2) Haklarında Sermaye Piyasası Kurulu tarafından ceza davası açılan banka ortakları, yöneticileri ve çalışanlarının bankadaki görevlerinden ayrılmaları halinde, 2 yıllık süre kuralına bağlı kalınmaksızın bu kişiler için Tablo VIII’de ceza davalarına yer verilmez.

6) C Bölümü İle İlgili Olarak;

Doldurulması ihtiyari olan bu bölümde Formun A ve B bölümlerinde yer alan hususların daha açık ve anlaşılır olmasını temin edecek hususlara yer verilir.

EK/III

 

SERMAYE PİYASASI KURULUNDAN

BANKALARIN VE ARACI KURUMLARIN KAMUYU AYDINLATMA ESASLARINA İLİŞKİN DUYURU

ARACI KURUMUMUZUN/BANKAMIZIN SERMAYE PİYASASI KURULUNDAN ALINMIŞ;

 

1… TARİH VE … SAYILI … YETKİ BELGESİ,

2… TARİH VE … SAYILI … YETKİ BELGESİ,

MEVCUTTUR.

ARACI KURUMUMUZUN/BANKAMIZIN KAMUYU AYDINLATMA FORMU TÜRKİYE SERMAYE PİYASASI ARACI KURULUŞLARI BİRLİĞİNİN WEB SİTESİNDE (www.tspakb.org.tr) SÜREKLİ OLARAK İLAN EDİLMEKTEDİR.

FORMUN;

1) BİRLİĞİN www.tspakb.org.tr

ADRESİNDEKİ WEB SİTESİNDEN ÜCRETSİZ OLARAK,

2) ARACI KURUMUMUZDAN/BANKAMIZDAN ÜCRETSİZ OLARAK,

3) POSTA YOLUYLA MASRAFI TALEP EDENLERE AİT OLMAK ÜZERE BİRLİKTEN,

TEMİNİ MÜMKÜNDÜR.

FORMU ARACI KURUMUMUZ/BANKAMIZ NEZDİNDE İNCELEMEK İSTEYEN YATIRIMCILARIN ARACI KURUMUMUZ/BANKAMIZ YETKİLİLERİNE MÜRACAAT ETMESİ YETERLİDİR.

 

TSPAKB TELEFON NUMARASI: 0-212-280 85 67

TSPAKB FAKS NUMARASI: 0-212-280 85 89

Exit mobile version