Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Devlete Ait Taşınmaz Mal Satış, Trampa, Kiraya Verme, Mülkiyetin Gayri Ayni Hak Tesis, Ecrimisil ve Tahliye Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik

24 Mart 2004 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 25412

Maliye Bakanlığından:

MADDE 1 —16/12/1984 tarihli ve 18607 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Devlete Ait Taşınmaz Mal Satış, Trampa, Kiraya Verme, Mülkiyetin Gayri Ayni Hak Tesis, Ecrimisil ve Tahliye Yönetmeliğinin 18 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Hazinenin özel mülkiyetinde veya Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerin kiralanması, satışı, mülkiyetin gayri ayni hak tesisi veya ön izin verilmesi ihalelerinde tahmini bedelin % 3 (yüzdeüç)’ünden az olmamak üzere % 30 (yüzdeotuz)’una kadar geçici teminat alınabilir.”

MADDE 2 —Aynı Yönetmeliğin değişik 75 inci maddesine aşağıdaki (D) bendi eklenmiştir.

“D- Hazinenin özel mülkiyetinde bulunan taşınmazlar üzerinde irtifak hakkı tesis edilmeden veya Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerler üzerinde kullanım izni verilmeden önce; tescil, ifraz, tevhit, terk ve benzeri işlemlerin yapılması veya imar planının yaptırılması, değiştirilmesi ya da uygulama projelerinin hazırlanması ve onaylatılması gibi işlemlerin yerine getirilebilmesi için, bedeli karşılığında bir yıla kadar ön izin verilebilir. Gerekli hallerde bu süre bedeli karşılığında uzatılabilir.

İlk yıl ön izin bedeli; varsa taşınmaz üzerinde yapılması öngörülen tesisin yatırım (proje) tutarının % 0,5 (bindebeş)’inden veya taşınmazın emlak vergisi asgari metrekare vergi değerleri esas alınarak hesaplanan değerin % 1 (yüzdebir)’inden az olmamak üzere idarece tespit edilir.

Ön izin süresi içinde yükümlülüklerin yerine getirilmesi halinde, bedeli karşılığında irtifak hakkı tesis edilir veya kullanma izni verilir.”

MADDE 3 —Aynı Yönetmeliğin 78 inci maddesinin sonuna aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Fuzuli şagilin işgal veya tasarruf ettiği taşınmazdan tahliyesinin herhangi bir nedenle sağlanamamış olması, aynı taşınmazdan ikinci ve müteakip defa ecrimisil bedeli istenmesine engel teşkil etmez. Ecrimisil bedellerinin tahsil edilmesi, taşınmazdaki kullanımın devamı hakkını vermez.”

MADDE 4 —Aynı Yönetmeliğin ekini teşkil eden “Taşınmaz Mal Kira Şartnamesi”nin 5 inci maddesi ve değişik 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Madde 5 —Geçici teminat bir yıllık tahmin edilen bedel üzerinden alınır. Oranı …………… , tutarı …………………….. liradır.”

“Madde 7 —İlk yıl kira bedeli ihale bedeli olup, takip eden yıllar kira bedelleri ise bir önceki yıl kira bedelinin Devlet İstatistik Enstitüsünce yayımlanan Toptan Eşya Fiyatları Endeksi (bir önceki yılın aynı ayına göre % değişim oranı) oranında artırılması suretiyle bulunacak bedeldir.

Yıllık kira bedeli üçer aylık dönemler halinde, peşin olarak tahsil edilecektir. Vadesinde ödenmeyen kira bedellerine, 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesi gereğince belirlenen oranda gecikme zammı uygulanır.”

MADDE 5 —Aynı Yönetmeliğin ekini teşkil eden “İşletme Hakkı Verilen Büfe Kantin Çayocağı Gibi Yerlere Ait İşletme Hakkı Sözleşmesi”nin değişik 11 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Madde 11 —İlk yıl işletme hakkı bedeli ihale bedeli olup, takip eden yıllar işletme hakkı bedelleri ise, bir önceki yıl işletme hakkı bedelinin Devlet İstatistik Enstitüsünce yayımlanan Toptan Eşya Fiyatları Endeksi (bir önceki yılın aynı ayına göre % değişim oranı) oranında artırılması suretiyle bulunacak bedeldir.

İşletme hakkı bedelleri peşin ödenebileceği gibi üçer aylık dönemler halinde taksitle de ödenebilir. İşletilen yerde kullanılacak elektrik, su, havagazı ve ısıtma sayaçlarının teknik olarak genel tesisattan ayrılmasının mümkün olmaması ve bu giderlerin İdarece karşılanması halinde, dönem sonunda mahsuplaşma yapılması kaydıyla hesaplanacak elektrik, su, havagazı ve ısıtma giderlerinden kira dönemine isabet eden miktar, kira bedelleri ile birlikte ödenir. Vadesinde ödenmeyen işletme hakkı bedellerine, 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesi gereğince belirlenen oranda gecikme zammı uygulanır.”

MADDE 6 —Aynı Yönetmeliğin ekini teşkil eden Mülkiyetin Gayri Ayni Hak Tesisi Taahhütnamesinin 7 nci maddesi ve değişik 10 ve 15 inci maddeleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Madde 7 —Bağımsız ve sürekli nitelikli olmayan irtifak hakkı, Bakanlıktan izin alınarak devredilebilir.

Bağımsız ve sürekli nitelikli olan irtifak hakkını her hangi bir şekilde devralan gerçek veya tüzel kişiler, tapuda yapılan devir tarihinden itibaren en geç 1 (bir) ay içerisinde Bakanlığa bilgi vermek zorundadırlar.

Hak lehdarı, üzerinde irtifak hakkı tesis edilen yeri genişletemez, değiştiremez ve amacı dışında kullanamaz.”

“Madde 10 —İlk yıla ait kullanım bedeli ihale bedeli olup, sonraki yıllar kullanım bedelleri ise, her yıl Devlet İstatistik Enstitüsü Toptan Eşya Fiyat Endeksinde meydana gelen artış oranının (bir önceki yılın aynı ayına göre % değişim oranı) bir önceki yıl kullanım bedeli ile çarpımı suretiyle bulunacak miktarın önceki yıl kullanım bedeline ilavesi suretiyle arttırılarak tahsil edilecektir.

İlk yıla ait kullanım bedeli, sözleşmenin düzenleneceği tarihten önce peşinen ve defaten yatırılır. Müteakip yıllar kullanım bedelleri ise, her yıl en geç sözleşmenin düzenlendiği tarihe tekabül eden tarihe kadar peşin ve defaten ilgili Saymanlığa yatırılır.

Vadesinde ödenmeyen kullanım bedellerine 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesi gereğince belirlenen oranda gecikme zammı uygulanır.”

“Madde 15 —Hakkın tanınan süre sonunda bitmesi veya süresinden önce iptal edilmesi halinde; irtifak hakkına konu alan üzerindeki bütün yapı ve tesisleriyle beraber sağlam ve işler durumda Hazineye teslim edilecektir. Bunun için hak lehdarı veya bir başka üçüncü kişi veya kuruluş tarafından herhangi bir hak, tazminat veya bedel talep edilemeyecektir.”

Yürürlük

MADDE 7 —Sayıştay’ın görüşü de alınmak suretiyle hazırlanmış olan bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 8 —Bu Yönetmelik hükümlerini Maliye Bakanı yürütür.

Exit mobile version