Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği (Seri No:39)

(63 Sayılı Tebliğle Yürürlükten Kaldırıldı)

26 Mart 2004 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 25414

Maliye Bakanlığından:

Türkiye sınırları içinde tek meskeni bulunup, hiçbir geliri olmayan mükelleflerin geliri olmadığını belgelemeleri halinde 2004 yılına ait indirimli (sıfır) bina vergisi oranının uygulanmasına ilişkin olarak aşağıdaki açıklamaların yapılması gerekli görülmüştür.

I. İndirimli Bina Vergisi Oranı Uygulaması

Bilindiği gibi, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun (1) 4962 sayılı Kanunun (2) 15 inci maddesiyle değişik 8 inci maddesinin ikinci fıkrasında, “Bakanlar Kurulu, kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup onsekiz yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, gazilerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 m2 yi geçmeyen tek meskeni olması (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) halinde, bu meskenlerine ait vergi oranlarını sıfıra kadar indirmeye yetkilidir. Bu hüküm, yukarıda belirtilenlerin tek meskene hisse ile sahip olmaları halinde hisselerine ait kısım hakkında da uygulanır. Muayyen zamanlarda dinlenme amacıyla kullanılan meskenler hakkında bu hüküm uygulanmaz. Geliri olmadığını belgelemenin usul ve esaslarını belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.” hükmüne yer verilmiştir.

Anılan hükmün verdiği yetkiye dayanılarak çıkarılan 2003/6576 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı  (3) ile de, kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup onsekiz yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, gazilerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 m2 yi geçmeyen tek meskene sahip olmaları halinde (intifa hakkına sahip olunması hali dahil), bu meskene ait bina vergisi oranı 2004 yılı için sıfıra indirilmiştir.

Konu ile ilgili olarak hazırlanan 38 Seri Nolu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliğinin (4) “2. Hiçbir Geliri Olmayan Mükelleflerin Geliri Olmadığını Belgelemeleri” bölümünde, hiçbir geliri olmadığını beyan eden mükelleflerin, ikametgahlarının bulunduğu yer vergi dairesinden gelir vergisi mükellefi olmadıklarına ve T.C. Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüklerinin ilgili birimlerinden aktif sigortalı bulunmadıklarına dair alacakları belgeleri, anılan Tebliğe ekli form ekinde ilgili belediyeye vermeleri gerektiği ve bu form ve eki belgeleri, ilk defa mükellef olanların, verecekleri bina vergisi bildirimi ekinde, öteden beri mükellef olanların ise 2004 yılının Ocak ayı içinde vermeleri gerektiği bildirilmiştir.

II. İndirimli Bina Vergisi Oranı Uygulamasından Yararlanmak İsteyen Mükelleflerin Gelirleri Olmadığına Dair Belgelerini Belediyelere Verme Süresinin Uzatılması

Emlak Vergisi Kanununun 4962 sayılı Kanunun 15 inci maddesi ile değişik 8 inci maddesinin ikinci fıkrasının Bakanlığımıza verdiği yetkiye istinaden yapılan düzenleme ile 38 Seri Nolu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliğinde hiçbir geliri olmayan ve öteden beri mükellef olanların brüt 200 m2 yi geçmeyen tek meskenleri için form ve eki belgeleri 2004 yılının Ocak ayı içinde ilgili belediyeye vermeleri gerektiği belirtilmiştir. Ancak, Bakanlığımıza yapılan başvurulardan bazı mükelleflerin bu belgeleri süresinde ilgili belediyelere vermedikleri anlaşılmıştır.

Bu nedenle, belediyelerce indirimden faydalanan mükelleflerin durumlarının bilinmesi, olası gereksiz yazışma ve işlemlerin yapılmasının önlenmesi ve süresinde form ve eki belgeleri vermeyen mükelleflerin mağduriyetlerinin giderilmesi için yapılan başvurular da dikkate alınarak, yukarıda belirtilen form eki belgeleri verme süresinin 2004 yılı Mayıs ayı sonuna kadar uzatılması uygun görülmüştür.

Bu itibarla, anılan mükelleflerin 2004 yılına ait indirimli (sıfır) bina vergisi oranının uygulanması için ikametgahlarının bulunduğu yer vergi dairesinden gelir vergisi mükellefi olmadıklarına ve T.C. Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüklerinin ilgili birimlerinden aktif sigortalı bulunmadıklarına dair alacakları belgeleri anılan Tebliğ ekinde yer alan “HiÇBiR GELİRİ OLMADIĞINI BELGELEYENLERİN TEK MESKENLERİNE AİT FORM” ekinde 31.05.2004 tarihi mesai saati bitimine kadar ilgili belediyelere vermeleri gerekmektedir.

Tebliğ olunur.

1 11.08.1970 tarihli ve 13576 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.

2 07.08.2003 tarihli ve 25192 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.

3 30.12.2003 tarihli ve 25332 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.

4 31.12.2003 tarihli ve 25333 3.Mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.

Exit mobile version