Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Özel Finans Kurumlarının Kuruluş ve Faaliyetleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

22 Nisan 2004 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 25441

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan:

Özel Finans Kurumlarının Kuruluş ve Faaliyetleri Hakkında Yönetmelikte

Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

MADDE 1 — 20/9/2001 tarihli ve 24529 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Özel Finans Kurumlarının Kuruluş ve Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik“in 16 ncı maddesinin (4) numaralı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“4. Özel finans kurumları, özel cari hesaplarda ve katılma hesaplarında toplanan fonlarla, iştirak edinemez veya herhangi bir işletmeye sermaye koyarak ortak olamaz. Ancak, bu hesaplardan kullandırılan fonların vadesinde tahsil edilememesi durumunda bu fonlar karşılığında teminat olarak alınan ortaklık paylarının, özel finans kurumu tarafından alacaklı olduğu tutardan mahsup edilmek üzere edinilmesi bu hükmün dışındadır. Özel finans kurumlarının bu şekilde edindikleri ortaklık paylarını edinme gününden itibaren üç yıl içinde elden çıkarmaları zorunludur. Kurum, elden çıkarmanın olanaksız olduğunun veya özel finans kurumu için büyük zarar doğuracağının veya elden çıkarmama için haklı sebepler bulunduğunun belgelendirilmesi halinde, bu süreyi uzatabilir. Bu hesaplarda toplanan fonlar, özel finans kurumlarının üçüncü kişilere sağladıkları finansman faaliyetleri dışında münhasıran emtia ve gayrimenkul ticaretinde kullanılamaz.”

MADDE 2 — Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin (1) numaralı fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“1.a) Türkiye’de faaliyette bulunan bankalar veya özel finans kurumlarınca ihraç olunan veya ödemesi garanti edilen menkul kıymetler karşılığında veya bunların mukabil kefaletlerine dayanılarak verilen ve (b) bendi kapsamına girmeyen gayrinakdi krediler ile kredi kartı ya da çek defteri verilmek suretiyle açılan gayrinakdi krediler yüzde yirmibeş oranında,”

Yürürlük

MADDE 3 — Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 4 — Bu Yönetmelik hükümlerini Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu yürütür.

Exit mobile version