Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

İlan Yoluyla Tebliğ ve Zamanaşımını Kesen Haller (SSK Genelgesi 16/315.Ek)

T.C.

 ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI

SOSYAL SİGORTALAR KURUMU BAŞKANLIĞI

SİGORTA İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Sigorta Primleri Daire Başkanlığı

SAYI    : B.13.2.SSK.5.01.08.00/VIII- 031-332514

KONU: İlan yoluyla tebliğ ve zamanaşımını kesen haller

TARİH: 27/04/2004

GENELGE

16-315  Ek

Bilindiği gibi, 02.01.2004 tarih ve 25334 sayılı (mükerrer) Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 5035 sayılı “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 40, 51, 103 ve 106. maddeleri ile 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 104. maddesinde değişiklik yapılmıştır.

Söz konusu Kanun değişikliği ile ilgili olarak Kurumumuzu ilgilendiren hususlar hakkında aşağıdaki açıklamaların yapılması uygun görülmüştür.

I- 213 Sayılı VERGİ USUL KANUNUNUN DEĞİŞEN MADDESİ:

Vergi Usul Kanununun “İlanın şekli” başlıklı 104’üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“1-İlan yazısı, tebliği yapan vergi dairesinin ilan koymaya mahsus mahalline asılır ve (3) numaralı bende göre ilana çıkarılır. Tebliğin konusu, her biri için ayrı ayrı olmak üzere, birmilyar liradan az vergi veya vergi cezasına taalluk ettiği takdirde ayrıca (3) numaralı bende göre ilan yapılmaz ve ilan yazısının askıya çıkarıldığı tarihi izleyen onbeşinci gün ilan tarihi olarak kabul edilir.

2-İlan yazısının bir sureti mükellefin bilinen son adresinin bağlı olduğu muhtarlığa gönderilir.

3-İlan ile yapılan tebliğin konusu birmilyar ile yüzmilyar arasındaki vergi veya vergi cezasına taalluk ettiği takdirde ilan, vergi dairesinin bulunduğu yerin belediye sınırları içinde çıkan bir veya daha fazla gazetede yayımlanır. Tutarın yüzmilyar lirayı aşması halinde ilan, Türkiye genelinde yayın yapan günlük gazetelerden birinde ayrıca yapılır.

Tebliğ olunacak evrakın örnekleri yabancı memlekette bulunan mükellefin bilinen adresine ayrıca posta ile gönderilir.”

A-Borcun İlanen Tebliği:

Anılan Kanunun 104’üncü maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinde yapılan değişikliğe göre, 6183 sayılı Kanun uyarınca yapılan borç tebliği işlemlerinde ilan yoluyla tebliğe gidilmesi şartlarının yerine gelmesi durumunda; tebliğ konusu tutar (borç aslı+gecikme zammı) bir milyar liradan az ise gazete yoluyla ilanen tebliğ yapılmaksızın ilan yazısı (tebligat evrakı), Sigorta İl/Sigorta Müdürlüğünün ilan koymaya mahsus (ilan tahtası) mahalline asılması suretiyle ilan edilecek ve ilan yazısının askıya çıkarılmasını izleyen on beşinci günde, ilan yapılmış sayılacaktır.

İlan yazısının asılmasının ilanen tebliği geçersiz kılmaması bakımından, ilan yazısının ilan süresince asılı kalmasının sağlanması, ilan yazısının asıldığının tarih ve imzalar konulmak suretiyle bir tutanakla mutlaka tespit edilmesi ve ilan yazısının bir örneği borçlunun bilinen son adresinin bağlı bulunduğu muhtarlığa gönderilmesi gerekmektedir.

Öte yandan, anılan fıkranın (3) numaralı bendinde yapılan değişiklik ile, ilan yoluyla yapılacak tebliğlerde icra takip dosyası bazında tebliğ edilecek borç miktarının (asıl+gecikme zammı) 1.000.000.000.(dahil) ila 100.000.000.000.(dahil) lira arasında ise ilan, Sigorta İl/Sigorta Müdürlüğünün bulunduğu yerin belediye sınırları içinde çıkan bir veya daha fazla gazetede yayınlanması, borç tutarı (aslı+gecikme zammı), 100.000.000.000.(yüzmilyar) liranın üstünde ise, Türkiye genelinde yayın yapan günlük gazetelerin birinde de ayrıca yayınlanması gerekmektedir.

Gazete yoluyla yapılacak tebliğlerin ilan edilmesini teminen İllerin Basın İlan Kurumlarına gönderilecektir.

İlan yoluyla tebliğ işlemlerinde diğer usul ve esasların 25.6.1999 tarih, 458127 sayılı Genel Yazıda belirtildiği şekilde yapılmasına devam edilecektir.

B-Gayrimenkullerin  Satış İlanları:

Bilindiği gibi, Sosyal Sigortalar Kurumunca 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanuna Göre Kullanılacak Yetkilerin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’in 17’inci maddesindeki yetkiye istinaden yukarıda bahsedilen Kanun değişikliği çerçevesinde gayrimenkul satış ilanlarındaki esaslara ilişkin değişiklik yapılması uygun görülmüştür.

Buna göre, Gayrimenkul Satış İlanlarında aşağıdaki şekilde işlem yapılacaktır.

1-Gayrimenkul satışı, artırma tarihinden itibaren en az 15 gün önce başlamak şartıyla o yerde çıkan günlük gazete ile (gayrimenkul ilçe sınırları içerisinde ise o ilçede yayınlanan gazetede) aralıklı olarak ve iki defa ilan edilecektir.

2-Günlük gazete çıkmayan yerlerde yapılacak garimenkul satışlarında, garimenkulün bulunduğu yerde 15 gün içinde iki defadan az gazete çıkıyorsa, çıkan gazete sayısı kadar ilan yapılmakla birlikte, halkın görebileceği yerlere ve Sigorta İl/Sigorta Müdürlüğünün ilan panosuna ilan örneği yapıştırılmak, ayrıca belediye yayın araçları ile duyurulmak suretiyle de ilan yapılacaktır.

3-Biçilen rayiç değeri 100.000.000.000 liranın üstündeki gayrimenkul satışlarında, mahalli gazete ile yukarıda açıklanan esaslar dairesinde yapılan ilandan başka Türkiye Genelinde yayın yapan günlük gazetelerden birinde de ayrıca ilan yapılacaktır.

4-Köy ve nahiyelerde bulunan gayrimenkul satışı sırasında, yukarıda (1, 2 ve 3 nolu maddelerde) açıklandığı şekilde ilan yapılmakla birlikte, durumun, gayrimenkulun bulunduğu muhtarlık aracılığıyla halka duyurulması sağlanacaktır.

5-Gazetelerden başka vasıtalarla ilan yapıldığında (örneğin Belediye yayın araçları veya Ünite İlan Panosu vs.) durum bir tutanak ile tespit ve tevsik edilecektir.

6183 sayılı Kanunun 93’üncü maddesi uyarınca, hazırlanan gayrimenkul satış ilanının bir örneği borçluya, vekil veya mümessiline ve gayrimenkulün tapu sicilinde yazılı bulunan irtifak, intifa, şufa hakkı sahipleri ile gayrimenkul kendisine rehnedilmiş bulunan alacaklılara, ipotekli borç senedi ve irat senedi alacaklılarından tapu sicilinde  adresi yazılı olanlara tebliğ edilecektir.

Ancak, tapu sicilinde hakkı kayıtlı bulunanların adreslerinin tapu sicilinde yazılı olmaması halinde, ayrıca adres tahkiki yapılmayacak, bu durumda gazetedeki satış ilanı tebligat yerine geçecektir.

İlanlarda yer alacak diğer hususlarla ilgili olarak 16-103 Ek sayılı Genelge esaslarına göre işlem yapılmasına devam edilecektir.

C-Menkul ve Gayrimenkul Satış İlanlarının Kurum Web Sayfasında Yayınlanması:

Kurumumuz web sitesinin çok sayıda kişi tarafından ziyaret edilmesi nedeniyle, satış işlemlerinden daha fazla kişinin haberdar edilmesi amacıyla, bundan böyle Ünitelerimizce yapılacak menkul ve gayrimenkul satış ilanları söz konusu web sitesinin “Duyurular” bölümünde yayınlanacaktır.

II-6183 Sayılı KANUNUN DEĞİŞEN MADDELERİ:

A-40’ıncı Maddedeki Değişiklik:

6183 sayılı Kanunun “Ödeme şekli, makbuz” başlıklı 40’ıncı maddesine birinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Maliye Bakanlığı, ödemenin özel ödeme şekilleri kullanılmak suretiyle yapılması zorunluluğunu getirmeye yetkilidir. Bu yetki; tahsil daireleri, amme alacağının türü, ödeme zamanı ve bulunduğu safhalar itibariyle topluca veya ayrı ayrı kullanılabilir.”

Gerekli görülmesi hallerinde bu konuda ayrıca açıklamalarda bulunulacaktır.

B-103’üncü Maddedeki Değişiklik:

6183 sayılı Kanunun “Zamanaşımının kesilmesi” başlıklı 103’üncü maddesinin birinci fıkrasına (10) numaralı bentten sonra gelmek üzere aşağıdaki (11) numaralı bent eklenmiştir.

“11-Amme alacağının özel kanunlara göre ödenmek üzere müracaatta bulunulması ve/veya ödeme planına bağlanması,”

Buna göre, amme alacağının özel kanunlara göre ödenmesi için müracaatta bulunulması ve/veya ödeme planına bağlanması da tahsil zamanaşımını kesen haller arasında sayılmıştır.

6183 sayılı Kanunun 102’inci maddesi uyarınca tahsil zamanaşımının başlangıcı, amme alacağının vadesinin bittiği tarihi takip eden takvim yılı başından itibaren hesaplanması ve 5035 sayılı Kanun ile getirilmiş olan bu hüküm de, 31.12.2003 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girdiğinden 4958 sayılı Kanunun Geçici 1 inci maddesinin (K) fıkrası uyarınca Kurumumuza olan borçların ödemesi için müracaatta bulunulması ve/veya borcun ödeme planına bağlanması durumunda bu alacaklardan dolayı da söz konusu Kanun hükmünün uygulanacağı tabiidir.

Bilgi edinilmesini, buna göre işlem yapılmasını rica ederiz.

Sait ERSOY                    Nazmi GÜLEYÜPOĞLU

Genel Müdür                  Kurum Başkanı V.

Exit mobile version